Politika

Brnabić u poseti Dubaiju, sastala se sa šeikom Al Maktumom

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

11:19

Brnabić u poseti Dubaiju, sastala se sa šeikom Al Maktumom
Brnabić u poseti Dubaiju, sastala se sa šeikom Al Maktumom - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa šeikom Maktum bin Muhamed Al Maktumom, potpredsednikom Vlade, ministrom finansija UAE i zamenikom vladara Dubaija, čime je započela posetu Dubaiju. Nakon toga je potpisan Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade u oblasti digitalizacije.

Sastanak premijerke Brnabić je prvi susret sa vladarskom porodicom Dubaija na tom nivou, a sastanku koji se održava u zgradi Emirates Towers pristvuje i ministar za kabinetske poslove Nj.E. Muhamed bin Abdulah Al Karkavi.

 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Dubaiju, gde je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisan Memorandum o razmeni iskustava o razvoju i modernizaciji vlade u oblasti digitalizacije, da ćemo već tokom naredne sedmice imati razarađen akcioni plan za njegovu primenu.

"Dogovorili smo se da već tokom sledeće nedelje imamo najkonkretniji akcioni plan kako ovo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru", rekla premijerka novinarima iz Srbije nakon potpisivanja memoranduma.

Istakla je da je karakteristicno za Srbiju i UAE što dve zemlje dele istu viziju budućnosti - šta su najvažnije stvari i prioriteti u budućnosti. To je svakako digitalizacija, ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj, nauku, i sve ono što može da utiče da smo mi društvo čiji je razvoj zasnovan na inovacijama", rekla je premijerka Brnabić nakon potpisivanja memoranduma i održanih sastanaka.

Do sada su UAE ovaj vid saradnje, od 2018.godine, razvile sa 11 država.

Premijerka Brnabić potpisala je memorandum sa ministrom za kabinetske poslove UAE Muhamedom bin Al Abdulah Al Karkavijem. Memorandum je potpisan u prisustvu šeika Maktum bin Muhamed Al Maktuma, zamenika vladara Dubaija. Potpisani memorandum predviđa razmenu znanja i iskustva, u devet oblasti, među kojima su veštačka inteligencija, kreativna industrija, digitalna ekonomija, eUprava i nauka.

Inače, Memorandum je dogovoren sa Kabinetom premijera UAE, a od 2018.godine do sada UAE su ovaj vid saradnje razvili sa 11 država (Španija, Grčka, Egipat, Jordan, Kostarika, Senegal, Sudan, Kirgistan, Irak, Uzbekistan, Kolumbija).

Predviđeno je da Brnabić obiđe i Emirates Tower, a potom i Muzej budućnosti koji je otvoren je u februaru ove godine, a zgrada od sedam spratova sadrži kombinaciju prostora za izlaganje eksponata posvećenih budućnosti i radionica za testiranje i razvoj tehnologija u nastajanju.

Domaćin premijerki u obilasku će joj biti državni ministar za veštačku inteligenciju i digitalnu ekonomiju Omar bin Sultan Al Olama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija