Politika

Brnabić: Evropa je naša prošlost, sadašnjost i budućnost

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

09/05/2022

-

20:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na prijemu povodom proslave Dana Evrope u Novom Sadu da je evropski kontinent uvek bio motor svetske nauke, kulture i umetnosti, obrazovanja i filozofije, ali nažalost i sukoba i ratova.

Zato je 9. maj i stvaranje temelja Evropske unije, dodala je premijerka, projekat koji je pre svega mirovni, a tek onda privredni, ekonomski i politički projekat, koji je obezbedio višedecenijski period blagostanja i prosperiteta.

"Srbija je država koje prvim članom svoga Ustava definisana kao pripadajuća evropskim principima i vrednostima. Evropski put danas je važniji nego ikada i predstavlja garant mira i stabilnosti i napretka za sve naše građane", rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da Srbija i Balkan nisu evropska periferija kako to neki vole da kažu, ili meki trbuh Evropske unije ili evropsko predvorje.

"To što smo danas u Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture, gradu koji je donedavno bio Omladinska prestonice Evrope, gradu koji je dom jednog evropskog centra izvrsnosti Biosens instituta, samo je jedan od mnogih pokazatelja da Srbija nije periferija već vekovima politički, ekonomski, društveno i vrednosno neodvojivi deo Evropske zajednice", kazala je premijerka.

Ona je navela da je EU i najvažniji politički i trgovinski partner Srbije.

"Evropa je naša prošlost, Evropa je naša sadašnjost, Evropa je naša budućnost. Pripadamo istoj porodici, delimo iste vrednosti i pred nama se nalazi zajednička budućnost. Svim našim građanima i svim građanima Evropske unije čestitam Dan Evrope", zaključila je Brnabić.

Prijem povodom Dana Evrope priredili su ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Žiofre: Zajedno obezbediti prosperitet

Žiofre je pohvalio napredak Srbije na putu na Evropskoj uniji i sprovedene reforme, i izrazio nadu da će Srbija u potpunosti uskladiti i spoljnu politiku sa EU.

Fonet/Slobodan Miljević

 

"Mi ostajemo najbolji partner Srbije u ekonomskom i svakom drugom pogledu o čemu svedoči veliki broj investitora, nivo ekonomske razmene i projekata koji donose nova radna mesta. Pomažemo razvoju novih kompanija, naučnih projekata, podržavamo poljoprivrednike kroz IPARD programe, gradimo infrastrukturu zajedno, čuvamo životnu sredinu i obezbedićemo Srbiji energetsku nezavisnost konekcijom sa Bugarskom", ističe Žiofre.

Ambasador EU u Srbiji je podsetio na solidarnost Srbije prema hiljadama izbeglica kojima je ova zemlja pomogla da "izgrade domove i započnu novi život".

"To su samo neki od primera da Srbija i EU rade zajedno kako bi konkretno pomogli građanima. Ovo je vreme da budemo zajedno kako bismo obezbedili prosperitet", poručio je Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da mu je drago da je na Dan Evrope u Novom Sadu.

"Odlučili smo da Dan Evrope obeležimo u Novom Sadu zato što je ovaj grad Evropska prestonica kulture. Tim povodom nudimo i izuzetno bogat kulturni program. Jedno od osnovnih načela Evrope je ujedinjenost raznolikosti", dodaje  Žiofre.

Vučević: Novi Sad vekovima unazad živi evropske vrednost

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je centralna proslava Dana Evrope baš u Novom Sadu.

"Naravno mnogo je razloga za to, najvažniji je da je Novi Sad evropska prestonica kulture, ali rekao bih da Novi Sad vekovima unazad živi evropske vrednosti. Ovde ljudi žive zajedno, a ne jedni pored drugih i zato smo mi primer za region kako može da se živi", rekao je Vučević.

Tokom manifestacije su se predstavili i mladi evropski umetnici iz Italije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, čiji je pokretni mural nastao u okviru inicijative "Umetnici u gostima".

Kraj festivala rezervisan je za koncerte.

Nastupiće "Western Balkans Youth Orćestra", koji okuplja 60 mladih muzičara iz Srbije i sa Zapadnog Balkana pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, kojima će se na bini pridružiti specijalni gosti: Ivana Peters, Frajle, Ana Stanić, Zoe Kida, Bilja Krstić, Kiki Lesendrić, i Stevan B. Karanac.

 

Komentari (1)

Srbija