Politika

Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana Srbije

Komentari

Autor: Fonet

14/05/2022

-

15:11

Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana Srbije
Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana Srbije - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Festival Evrope otvoren je danas na Kalemgdanu, a šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre izjavio je da EU za njega i dalje predstavlja mirovni projekat i solidarnost, kao i zonu prosperiteta i demokratije gde ljudi mogu da ostvaruju svoje snove.

Na Kalemegdanskom šetalištu su postavljeni štandovi koji predstavljaju zemlje članice, na kojima građani mogu da probaju i slatkiše ili neku specifičnu hranu te zemlje, ali da se upoznaju i sa kulturnom ponudom i čak dobiju i knjige na jeziku zemlje.

Pored zemalja članica štandove imaju i Ministarstvo za evropske integracije, Evropski pokret u Srbiji, ali predviđene su i razne aktivnosti za decu, EU kviz, kao i muzički program.

Žiofre je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišao štandove.

Šef Delegacije EU poručio je da je za građane Srbije EU prilika da rade - da traže posao u EU ili da rade u Srbiji u kojoj kompanije iz EU donose posao, ili da imaju bolji životni standard, kao i nove standarde za zaštitu životne sredine i beztbednost.

"To znači prilike za građane Srbije i to gradimo zajedno sa Vladom Srbije", rekao je Žiofre.

Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

Evropski put Srbije je jasno zacrtan, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila "evropsku priču" uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Ona je dodala da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

"Posla ima mnogo, posla uvek ima na evropskom putu, reforme, bolji život koji grdajani očekuju, sve su to teme kojima se bavimo. Kao ministar koji dugo vodi pregovore mogu da kažem da EU i sve zemlje prepoznaju koliko je Srbija napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU", rekla je Joksimović.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Izrazila je uverenje da će u budućim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva Srbije u EU.

Kako je rekla, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su, kaže, finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

''''To znači više šanse za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih evropskih tokova. Više nismo u situaciji da nešto sa strane posmatramo već smo u matici promena, znamo šta je trend, u potpunosti učestvujemo u savremenim evropskim politikama što je vrlo značajno jer dugo nismo imali kontakt sa onim što je savremeno'''', rekla je Joksimović.

Ukazala je na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Komentari (0)

Srbija