Politika

Ðilas: Srušićemo sve nelegalne objekte na Savskom nasipu

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2021

-

14:42

Ðilas: Srušićemo sve nelegalne objekte na Savskom nasipu
Ðilas: Srušićemo sve nelegalne objekte na Savskom nasipu - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas rekao je danas da garantuje da će nelegalni objekti koji su napravljeni na Savskom nasipu u Beogradu, a koji po nalazima stručnjaka ugrožavaju odbranu prestonice od poplava i vodoizvorište biti srušeni kada ta stranka bude na vlasti.

Na pitanje sa koje pozicije će to uraditi, Ðilas je odgovorio da se neće kandidovati za gradonačelnika, već govori u ime stranke.

"Prihvatam deo odgovornosti"

Ðilas je naveo da prihvata deo odgovornosti kao bivši gradonačelnik za to što se dešava na Savskom nasipu, ali da nije imao dovoljno informacija o tome što ga, kaže, ne abolira, ali ističe i da je gradnja "nabujala" u poslednjih nekoliko godina.

On tvrdi da zna da je većina vlasnika podnela zahtev za legalizaciju, ali da se to ne završava i poručuje da ti objekti ne mogu dobiti dozvolu za legalizaciju, da moraju biti odbijeni, a posle toga grad i država treba da pristupe sređivanju ovog dela teritorije.

"Vlasnici vikendica - uticajni i moćni"

Predstavnik neformalne grupe građana "Savski nasip" Oliver Ilić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ðilasom rekao da su vlasnici vikendica "uticajni i moćni pojedinci", kao i pojedinih estradnih ličnosti.

"Zbog toga što su objekti izgrađeni na vodoizvorištu prestonice ugroženo je zdravlje, kao i imovina velikog broja ljudi", rekao je Ilić novinarima.

Prema njegovim rečima, stručnjaci su, kaže, upozorili da takvo nepoštovanje zakona na Savskom nasipu, kao i neka oštećenja koja postoje, prete da se Savski nasip uruši.

"Preti nam katastrofa da ostanemo bez vode za piće i budemo potopljeni", tvrdi Ilić.

Biciklisti, ekološka udruženja, nevladine organizacije i građani godinama unaazad upozoravaju na opasnosti koje prete zbog gradnje vikendica na Savskom nasipu. Gradnja je u tom području zabranjena između ostalog i zbog mogućnosti zagađenja vode jer se duž nasipa nalazi i nekoliko reni-bunara odakle se Beograd snabdeva vodom..

Takođe, vozila koja zbog vikendica prolaze urušavaju nasip koji čuva Novi Beograd od poplava.

Nelegalno naselje koje je izgrađeno nalazi se na strateški važnoj poziciji u Beogradu I prostire se na dužini od oko osam kilometara.

Komentari (0)

Srbija