Politika

Srpska roba se vraća na kosovsko tržište: Kupci ne gledaju poreklo već cenu, takse od 100 odsto "gorko iskustvo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

17/05/2022

-

14:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srpska roba se vratila na kosovsko tržište, uglavnom prehrambeni proizvodi i građevinski materijal. Međutim, vrednost uvezne robe iz centralne Srbije na Kosovo pala za četiri godine za blizu 150 miliona evra.

Prema podacima Carine u Prištini, uvoz je sa 450 miliona evra u 2017. godini, pao na 389 miliona u 2018, a zatim na samo šest miliona u 2019. godini. U 2020. je porasla na 174 miliona, da bi u 2021. godini uvoz srpske robe dostigao vrednost od 305 miliona evra.

Safet Grdžaliu, bivši predsednik Privredne komore Kosova rekao da Priština više izgubila nego dobila uvođenjem taksi.

"Mi imamo gorko iskustvo od barijera iz prošlosti, kada smo imali taksu 100 odsto, pa je od toga više izgubilo Kosovo, nego što je dobilo…Moramo graditi budućnost, a budućnost je ekonomska saradnja i bolji život za sve nas", rekao je Grdžaliu.

Takođe, Visar Imeri direktor Instituta za socijalne politike istakao je da se mora trgovati kako sa Srbijom, tako i sa ostalim državama Zapadnog Balkana.

"Mislim da sve ove više inicijative za integrisane države na Zapadnom Balkanu su dobre. Mislim da Kosovo treba da postane članica Otvorenog Balkana", kazao je Imeri.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Više od jedne trećine ukupnog uvoza iz zemalja članica Cefta sporazuma, odakle na Kosovo stiže oko 20 odsto robe, u prva tri meseca ove godine čini srpska roba, vrednosti od 32,2 miliona evra.

Prošle godine je, po podacima kosovske carine, Kosovo je u centralnu Srbiju uvezlo robu vrednu nešto manje od dva miliona evra. Proizvođači kažu da se promet robe odvija nesmetano, sa obe strane.

Međutim, iako se i sa jedne i druge strane administrativnih prelaza, nalaze i carinici i finansijska inspekcija, za Prištinu je trgovina sa Srbijom, međunarodna, a za Beograd, roba koja odlazi na Kosovo ili obrnuto je u unutrašnjem prometu.

Predsednik Asocijacije srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji Saša Sekulić naveo je da se vidi da nema zabrana i nestašica proizvoda iz Srbije.

"U maloprodajnim objektima ima robe, ima konditorskih proizvoda, tu je zastupljen Jafin program, Pionirov program, Bambijev program. Ima i mleka iz Imleka, za sada nema nestašice", reako je Sekulić za Euronews Srbija.

Sekulić je rekao da su privredne komore na obe strane do sada dosta uradile.

"Jedino što sada još fitosanitarne izveštaje ne priznaju ni jedna ni druga strana, znači, mora ponovo da se vadi fitosanitarni papir o ispravnosti kvaliteta robe", kazao je Sekulić.

Za anketirane građane Prištine, poreklo robe je najmanje važno. Na pitanje da li kupuju robu iz Srbije ističu da to zavisi od cena i da ne gledaju poreklo određene robe. Ima i onih koji navede da je roba iz Srbije najjeftinija, da je svuda ima i da se kupuje.

Šahini: Niko ne treba da bude van Otvorenog Balkana

Agim Šahini, predsednik Alijanse za biznis Kosova rekao je za Euronews Srbija da se problemi kojih ima rešavaju, ali da je potrebno da se napravi strategija kako ne bi čekali "ni roba, ni građani".

On je rekao da je važno da ekonomski odnosi budu iznad političkih i da kroz biznis treba da se gleda kako da Beograd i Priština budu bliži.

"Svi treba da uđu u nešto što je otvoreno, što nema prepreka u granicama, ovako se nastavljaju ovi međusobni problemi koje imamo sa razmenom roba, kamioni čekaju danima i mesecima. Niko ne treba da bude van Otvorenog Balkana", kazao je Šahini.

Euronews

Kako je naveo Šahini, na Kosovu se sada oseti inflacija, koja iznosi 12 odsto.

"To je dosta i utiče na život ljudi. Plate se nisi menjale iste su kao prošle godine. Vlada nema strategiju za izlazak iz krize, a potrebna je dugoročna strategija", kazao je predsednik Alijanse za biznis Kosova.

Kada je reč o obeležavanju zemlje porekla robe u marketima, on je naveo da je to pravilo i da niko ne gleda zemlju, već da se gledaju kvalitet i cena.

 

Komentari (0)

Srbija