Region

Cvijanović: Otvoreni Balkan je šansa za zemlje u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

16:39

Cvijanović: Otvoreni Balkan je šansa za zemlje u regionu
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da apsolutno podržava Otvoreni Balkan i sve druge regionalne inicijative koje daju šansu ekonomskog povezivanja.

"Ja doživljavam Otvoreni Baklan kao šansu u globalizovanom svetu gde i male privrede imaju svoje koristi, ali su uvek u drugom planu. Ovim bi trebalo da se ukrupne privrede i tržišta da bi privukli investitore, jer bismo dobili prostor sa dvadesetak miliona stanovnika", izjavila je Cvijanović na Jahorina ekonomskom forumu 2022.

Navela je da je pridruživanje BiH ovoj inicijativi sprečio strah u političkom Sarajevu od dominantnog položaja Srbije.

"Oni misle da će Srbija imati dominantnu ulogu, a ona jeste dominantna populacionio i ekonomski i treba svako da sa svojim kapacitetima učestvuje. Nadam se da će naši partneri u Sarajevu shvatiti da je to šansa za našu privredu", rekla je predsednica RS.

Ona je istekla da je jedna od prednosti člansta u Otvorenom Balkanu nesmetan prolazak kamiona preko granica, što pruža velike mogućnosti za trgovanje i poslovanje bez barijera i za unutrašnju migraciju radne snage.

Premijer RS Radovan Višković je primetio da političari u Sarajevu blokiraju kad čuju da je nešto dobro iako to košta građane i drugog entiteta.

"Gospodo, kada nas ometate u priključivanju Otvorenom Balkanu vi pravite štetu i svojim građanima, ometate nas. Mogućnost za rast BDP-a u zemljama regiona kroz ovu saradnju je sedam odsto. Znate li šta to znači? Kad ostvarite tri odsto rasta treba da ''mašalate'' danima", rekao je Višković.

On je preneo da se investicija RS i Srbije u elektroenergetski sektor odvija bez zastoja.

"Na termoelektrani Buk-Bjela se neometano izvode radovi, a pripremne radnje idu ispred plana, ali zabrinutost postoji, jer iz Ustavnog suda BiH dolaze informacije da oni ne mogu oprostiti da to rade RS i Srbija. Naše je da radimo, a njihovo da nam smetaju u tome", primetio je Višković.

Dodao je da se očkuju ozbiljni problemi i u gasifikaciji, odnosno povezivanju na gasovod Balkanski tok.

"Regionalno povezivanje je spas za Zapadni Balkan. Nemam ništa protiv evropskih povezivanja, ali smo mi daleko od Evropske unije i ovaj Otvoreni Balkan je predradnja dok čekamo na EU, što može da bude za pet godina, 15 godina ili za vreme nekih koji ne sede u ovoj sali", rekao je Višković.

On je naveo da region ne treba da čeka na evrointegracije, već da se bavi sobom.

"Dokle da čekamo i šta da čekamo? Mi treba da radimo i pravimo uslove za bolji život u celom regionu i to kroz povezivanje i međusobno pomaganje", zaklljučio je Višković.

Na ekonomskom formu na Jahorni više od 500 učesnika

Jahorina ekonoimski forum 2022 okupio je više od 500 učesnika iz celog regiona, ali i Francuske, Španije i niza drugih evropskih zemalja kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tokom dvodnevnog skupa održano je jedno plenarno predavanje i 14 panela sa više od 100 učesnika.

Teme panela bile su energetska tranzicija, digitalna transformacija, perspektiva tržišta radne snage, a otvoreno je i pitanje pozicije BiH prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Komentari (0)

Evropa