Politika

Brnabić sa Kovačevskim u Skoplju – glavne teme: Otvoreni Balkan, bilateralni odnosi i trgovinska razmena

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

10:02

Brnabić sa Kovačevskim u Skoplju – glavne teme: Otvoreni Balkan, bilateralni odnosi i  trgovinska razmena
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u poseti Skoplju. Za nju je priređen zvaničan doček ispred Vlade Severne Makedonije, a nakon toga počeo je sastanak dveju delegacija, koje su predvodili  premijerka Srbije i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Teme sastanka su bile dalji razvoj prijateljskih odnosa, dogovor o trećoj zajedničkoj sednici, inicijativa Otvoreni Balkan, bilateralna saradnja, trgovinska razmena dve zemlje i železnički projekat Budimpešta - Beograd - Skoplje. Ovo je prvi bilateralni susret Ane Brnabić sa novim premijerom Severne Makedonije.

"Prioritet mir i stabilnost i regionalna saradnja"

Ana Brnabić je zatim, na premijerskom panelu na samitu "Makedonija 2025" u Skoplju, rekla da prvi priortet u ovim teškim vremenima treba da budu mir i stabilnost i regionalna saradnja, kao i da jedino saradnjom zemlje Zapadnog Balkana mogu sebi da otvore prostor za dodatni rast i propseritet u ovim teškim vremenima.

"Apsolutno prvi priopret za nas je regionalna saradnja, održavnje mira i bezbednosti, jer u ovim izazovnim vremenima i krize to je jedini način i jedna od retkih stvari na koje mi u regionu mozemo da utičemo, a to je naša saradnja. Ako sačuvamo mir i bezbednost onda otvaramo sebi prostor za dodatni rast i prosperitet", poručila je Brnabić.

Istakla je da je drugi prioritet ulaganje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, a treći dalji razvoj digitalizacije.

Premijerka je podsetila da je Srbija sprovela nepopularne mere fikslane konsolidacije 2014. godine i naglasila da je srpska ekonomija zato prošla kovid krizu bez velikih problema.

Brnabićeva je rekla da je i ove godine Srbija imala u prvom kvartalu rast BDP-a od 4,3 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija