Politika

Brnabić u Skoplju: Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

12:58

Brnabić u Skoplju: Srbija pouzdan partner Severne Makedonije i kad je najteže
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Skoplju, gde boravi u jednodnevnoj radnoj poseti, da će Srbija i u ovim kriznim vremenima u svetu i Evropi i dalje biti pouzdan partner Severnoj Makedoniji na koji mogu i najviše da računaju.

"Želim da poručim građanima Makedonije da će uprkos izazovnim vremenima koje imamo u svetu i Evropi Srbija ostati pouzdan i stabilna partner na koga možete da računate i najviše da računate u najtežim okolnostima", poručila je Brnabić u obraćanju novinarima.

Istakla je da je Srbija to pokazala i tokom kovid krize, kao i da je Severna Makedonija jedan od najbližih i najboljih političkih i ekonomskih patnera Srbiji.

Podsetila je da su dve zemlje zajedno i u inicijativi Otvoreni Balkan, koja ima za cilj da podigne konkurentost naših ekonomija i životni standard građana,ali i da implementira četiri osnovne slobode u Evropi, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, dok se svi, kako je rekla, ne učlanimo i ne postanemo punopravni članovi EU.

"U tom smislu naša saradnja je svakodnevna i drago mi je da smo imali priliku da sednemo i razgovaramo šta možemo dodatno da uradimo za unapređenje ekonomske i političke saradnje", istakla je Brnabićeva.

Tanjug Video

 

Kaže da Srbija pruža punu i iskrenu podršku evropskim integracijama Severne Makedonije i da na svakom mestu naša zemlje apeluje da se ubrza evropski put i Severne Makedonije i Albanije.

Premijerka Srbje je istakla da bi to bio neophodan i važan signal za sve na Zapadnom Balkanu.

"Danas smo započeli razgovore i o organiazaciji treće zajedničke sednice dve vlade. Srbija će uskoro dobiti i novu vladu, ali ko god bio predsendik vlade ili ministar - to će biti vlada kontinuiteta i ona će nastaviti blisku sardnju sa Severnom Makedonijom", poručila je Brnabićeva.

Rekla je da su dve zemlje 2021. konačno prešle nivo od milijardu evra vredne međusobne trgovinske razmene i dostigle iznos od 1,1 milijarde evra.

Srbija je treći najvažniji patner Severnoj Makedoniji, a ta zemlja je za nas među prvih deset najvažnijih partnera.

Izvoz je Srbije u Severnu Makedoniju je prošle godine bio 815 miliona evra, dodala je ona.

Kovačevski:  Otvoreni Balkan doprineo razmeni od preko milijardu evra

Premijer Severne Makedonije Dimitro Kovačevski istakao je da je inicijativa Otvoreni Balkan doprinela boljoj saradnji Srbije i Severne Makedonije kao i tome da je prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje bude veća od milijardu evra.

Severna Makedonija je povećala izvoz za 40 odsto u Srbiju, a 25 posto Srbija u Severnu Makedoniju, rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenicji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je ukazao i da inicijativa Otvoreni Balkan, koja se zasniva na četiri evropske slobode - ljudi, kapitala, roba i usluga nije zamena za članstvo u EU, već korak napred ka članstvu.

Tanjug Video

 

Kovačevski je izrazio zadovoljstvo zbog danasnjeg razgovora sa Brnabić i njenog učešća na samitu u Skoplju i preneo da se posebno razgovaralo o prednostima koje nosi inicijativa Otvoreni Balkan.

On je najavio da uskoro sledi treća međuvladina sednica kada se bude formirala nova Vlada Srbije.

Najavio je i samit na Ohridu koji će okupiti lidere inicijative i gde će se razgovarati o implementaciji memoranduma i smanjenju netarifinih barijera kao i uvođenju jedinstvenog identifikacionog broja za građane tri zemlje, koji će doprineti laksem zaposljavanju.

Severnomakedonski premijer je rekao i da je u razgvoru sa Brnabić potvrđen visok nivo bilateralnih odnosa u svim oblastima, ne samo u politici i ekonomiji, već i u transportu, unutrašnjim poslovima, poljoprivredi...

On je preneo i da je samit u Skoplju objedinio biznis zajednicu, politiku, predstavnike NVO, akademsku zajednicu, kao i predstavnike dijaspore.

Na panelu je bilo reči o tome kako da se poboljša put ka sto boljem ekonomskom napretku i kako prevazići barijere.

 

Komentari (0)

Srbija