Politika

Hovenijer: Preporuka SAD bila je da se moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma nastavi

Komentari

Autor: Tanjug, Kossev

19/05/2022

-

13:47

Hovenijer: Preporuka SAD bila je da se moratorijum iz Vašingtonskog sporazuma nastavi
Jeffrey Hovenier - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je da je preporuka SAD Beogradu i Prištini bila da se jednogodišnji moratorijum na osnovu Vašingtonskog sporazuma iz 2020. godine nastavi, jer je stvorio veći prostor za olakšavanje dijaloga.

"Prihvatamo da će Kosovo samo da određuje svoju spoljnu politiku, prioritete i ciljeve. Dakle, Sjedinjene Države su poštovale odluku da se pristane na jednogodišnji moratorijum na osnovu Vašingtonskih obaveza iz 2020. godine i apsolutno je slučaj da je preporuka obema stranama bila da se moratorijum nastavi, jer verujemo da je stvorio veći prostor za olakšavanje dijaloga", rekao je Hovenijer u intervjuu za Kossev.

Hovenijer je napomenuo i da Vašington vidi dijalog, "ne kao cilj sam po sebi, već kao najbolji način.... da vidimo Kosovo kako zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama".

Prema mišljenju ambasadora, vlada u Prištini "ima suvereno pravo da donese odluku da podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope".

Na pitanje da li SAD i Nemačka koordinišu svoje aktivnosti kada je u pitanju dijalog koji se vodi u Briselu, ambasador Hovenijer je odgovorio da "Sjedinjene Države koordinišu sa mnogim partnerima u vezi sa dijalogom, uključujući Nemačku".

"Veoma sam zadovoljan naporima koje je nedavno uložio (nemački) kancelar (Olaf) Šolc da se zajedno sastanu lideri Kosova i Srbije i da vidi da li može dalje da pomogne da se olakša napredak u dijalogu. Imam odličan odnos sa svojim nemačkim kolegom u Prištini, ambasadorom Roudom, koji je aktivno uključen i podržava dijalog, ali isto to bih mogao da kažem i za mnoge druge moje kolege", rekao je između ostalog ambasador Hovenijer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija