Politika

Petković: Kurti ne želi dijalog, on želi konflikt

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

23:09

Petković: Kurti ne želi dijalog, on želi konflikt
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je Aljbin Kurti u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona.

Zato se, kaže Petković, svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma Kurti direktno okreće protiv mira i stabilnosti.

"Zbog toga nije ni čudo i Kurti tokom svoje ekskurzije po SAD nije primljen u Beloj kući", kaže Petković, a prenosi Kancelarija za KiM.

Podseća da su se u Briselskom dijalogu pregovarači Prištine obavezali potpisom na formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakve asocijacije ili nevladine organizacije, a Beograd će, dodaje, nastaviti da uporno i nepokolebljivo insistira da ono što je dogovoreno uz posredovanje EU bude i sprovedeno.

"Regionu zapadnog Balkana potrebni su odgovorni i mudri politički lideri, a Kurti sa svojim ekstremističkim žarom je samo kvazi-lider i to u pokušaju", kaže Petković.

Beograd dosledno i iskreno poručuje da su mir i stabilnost regiona najveći zajednički interes i svako ko povlači poteze koji za cilj imaju destabilizaciju ovog prostora, a Kurti to svakodnevno čini, ne ugrožava samo naš region, već i naše šire okruženje, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Dodaje da u vreme kada čitav svet klizi u krizu nesagledivih razmera, "nikome nije potreban piroman poput Aljbina Kurtija".

"Kurti ne želi dijalog, on želi konflikt, protivno svakoj logici i razumu, ali svaki njegov pokušaj destabilizacije sa naše strane će, dokle god to bude moguće, dobiti odgovor u vidu pojačanog rada na stabilizaciji", kaže Petković i zaključuje da je krajnje vreme da se odrekne svoje politike mržnje prema Srbiji i svemu srpskom i da se okrene politici izgradnje poverenja i saradnje na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija