Politika

Brnabić: U Srbiji postoji "šesta kolona" koja želi da po svaku cenu budemo na strani Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

18:47

Brnabić: U Srbiji postoji "šesta kolona" koja  želi da po svaku cenu budemo na strani Rusije
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Srbija treba da brani i štiti sopstvene interese i sasvim je jasno da naša zemlja treba da nastavi da štiti načela međunarodnog prava i pravnog poretka SB UN, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.


Ona je gostujući na TV B92 govoreći o pritiscima zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekla da se naša zemlja bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao "jedna suverena zemlja".

Na pitanje kako vidi odnos prema sankcijama unutar Srbije, Brnabić je rekla da je pristup opozicije krajnje neozbiljan i neodgovoran, dodajući da se njihov stav tokom predizborne kampanje i sada znatno razlikuje.

"Oni su tada pričala da ne treba uvoditi sankcije i da oni ne bi uvodili ni po kojoj ceni, ili su u najboljem slučaju ćutali i nisu pričali o toj temi, kako ne bi izgubili potencijalno glas", rekla je Brnabić.

Ona kaže da "ti, koji su pričali da ne bi, danas pričaju da moramo, da smo morali i zašto ne uvodimo sankcije".

Brnabić je navela da danas u Srbiji postoji "šesta kolona", koja kako god bilo, želi da mi po svaku cenu budemo na strani Rusije, bez obzira na posledice po našu zemlju.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Mislim da moramo da branimo i štitimo naše interese, sasvim je jasno da moramo da ostanemo ona zemlja koja brani načela međunarodnog prava, međunarodnog pravnog poretka Saveta bezbednosti UN. To je jedini mogući put pred nama, jer to su naši argumenti za odbranu naše pozicije", naglasila je Brnabić.

Premijerka kaže da su oni sa Zapada koji govore o tome da Srbija mora da ima striktniji stav po tom pitanju, "brutalno pogazili naš teritorijalni integritet i i rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, ali i kada su izvršili agresiju na našu zemlju koja nije nikoga napala, na jednu suverenu međunarodno priznatu zemlju, to su uradili bez bilo kakve odluke SB UN. Oni po svaku cenu brane teritorijalni integritet Ukrajine, što je potpuno u redu, ali oni su sve osnovne principe međunarodnog prava i poretka polomili na grbači Srbije 1999. godine", poručila je Brnabić.

Ističe da se Srbija bori da zaštiti svoju poziciju i donosi samostalne odluke kao "suverena zemlja u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim poretkom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija