Politika

Bocan Harčenko: Rusija će prilikom pregovora o gasu uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja

Komentari

Autor: FoNet

12/05/2022

-

21:46

Bocan Harčenko: Rusija će prilikom pregovora o gasu uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja
Aleksandar Bocan-Harčenko - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da se uvođenje sankcija Rusiji tumači kao neprijateljski korak, ali da ima čvrstu i obrazloženu nadu da ih Beograd neće uvesti.

Kako je rekao u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine, sankcije nisu prijateljski korak, ali pritom ne govori o Srbiji, jer se za sada Srbija istrajno i dostojanstveno, na osnovu svog nacionalnog interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije, a nada se da će taj stav ostati, o čemu govore i izjave sa najvišeg nivoa u Beogradu.

Govoreći o glasanju Srbije u Ujedinjenim nacijama, Bocan Harčenko je rekao da Evropska unija i Vašington vrše pritiske i prete Srbiji i da korake koje je Srbija preduzela tumače kao posledicu tog pritiska.

Kako je rekao, s obzirom na bratske i strateške odnose sa Srbijom, Rusija razume kakav je pritisak na Beograd.

Upitan o gasu, Bocan Harčenko je rekao da je to jedna od najvažnijih tema, da su pripreme za pregovore o snabdevanju i ceni gasa u toku i da nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja sa kojom ima strateške odnose.

"Biće uzet u obzir prijateljski karakter da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i tržišni uslovi moraju biti uzeti u obzir", istakao je Bocan Harčenko.

Naglasio je da stav Rusije po pitanju Kosova neće biti promenjen, da Moskva smatra da je Kosovo presedan i da su Krim, Donjeck i Lugansk različita pitanja od Kosova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija