Politika

Vučić: Saracin tražio usklađivanje spoljnopolitičke agende sa evropskom

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2022

-

13:15

Vučić: Saracin tražio usklađivanje spoljnopolitičke agende sa evropskom
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin zatražio je da se srpska spoljnopolitička agenda uskladi sa evropskom, razumevajući pri tom situaciju i činjenicu da to ne može uvek onako kako bi neki želeli, preneo je predsednik Aleksandar Vučcić deo razgovora sa Saracinom.

"Jasno je izneo stav i to čini svaki predstavnik EU i zapadnog sveta. Nemojte da imate ilizuje da će neko to da preskoči. Ne znam da li su to stavili u saopštenje, ali tražio je, to je logično ponašanje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Neresnici kod Kučeva da li je Saracin tražio da Srbija uskladi stav sa spoljnopolitičkom agendom EU.

On je, međutim, dodao da mu je malo čudno što ljudi ne mogu da osete radost kada se otvara neki pogon, poput Koka-kolinog danas kod Kučeva ili postavlja kament temeljac, jer je to ono što donosi hleb, spas Srbiji.

"Zato sam zahvalan ambasadoru Hilu i Koka-koli što su razumeli da je ovo razvoj, napreddak Srbije", rekao je Vučić.

Dodao je da u Neresnici decenijama nije bilo nikakvog pogona, kao i ni Kučevu, pa čak ni u Požarevcu, što će morati da se promeni.

Takođe, rekao je da će morati mnogo da se uloži u turizam u istok Srbije, zato što je važno da se i u homoljskom delu izgrade turistički potencijali, jer ovakvu lepotu, primećuje, teško je naći u Evropi.

"Zato su nam potrebne pare, fabrike, ništa ne pada s neba. Zato sam srećan. A, od sve politike samo me boli glava. I to nije problem, ali ne mora sve građane da boli, oni neka se raduju noim investicijama, uspesima Srbije, a nas koje treba, neka boli glava", rekao je Vučić.

"Ne želim da se mešam u način odlučivanja EU"

Na pitanje da prokomentariše novu vizuju EU o kojoj je juče govorio francuski predsednik Emanuel Makron, Vučić je rekao da ne želi da se meša u način odlučivanja u EU, a da bi voleo da čuje detaljnije neke druge Makronove ideje.

"Dugo, mesec i nešto, nisam razgovarao sa Makronom. Verujem da ću uskoro imati priliku da ga vidim, što je važno posle izbora u Francuskoj i susreta sa Šolcom. Oko nekih njegovih ideja voleo bih da čuje, konačni plan, da bih mogao da se izjašnjavam", rekao je Vučić.

"Tek otvorena debata o obaveznom vojnom roku, ja sam za"

Predsednik Srbije rekao je da je tek otvorena debata o vraćanju vojnog roka, da ne treba žuriti sa zaključcima, a da je njegov stav u korist služenja vojske.

Vučić je, u Neresnici, na pitanje o detaljima ideje o redovnom sluzenju vojnog roka, odnosno da li obaveza ostaje za one koji napune 18 godina, da li će se odnositi retroaktivno i postoji li gornja starosna granica, ukazao da ne može da govori o detaljima, jer je tek otvorena debata.

"Tek smo otvorili debatu, ne žurite sa zaključcima. Možda bude, a možda i ne. Ja sam rekao šta ja mislim. Ja sam za", rekao je Vučić.

On je dodao da postoji mnogo argumenata "za" i "protiv".

"Ovo je demokratska država, i u njoj mora da se razgovara o svemu. Kada prođe četiri meseca videćemo", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija