Politika

Vučić: Beograd mora do 2028. godine da dobije metro

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2022

-

13:28

Vučić: Beograd mora do 2028. godine da dobije metro
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Radovi na metrou napreduju odlično, i vidi se da je prostor očišćen kako bi radovi tekli nesmetano, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazeći radove na projektu izgradnje beogradskog metroa u Makiškom polju.

"Ne smemo da zaustavljamo radove jer ako ih zaustavimo, tokom ove krize, onda je to zaustavljanje našeg rasta. Zahvalni smo našim francuskim prijateljima, partneri su ispunili sve ugovorne obaveze", rekao je predsednik Srbije..

Kako je dodao, važno je da se ne kasni s radovima.

"Ispred rokova smo. Beograd mora do 2028. godine da dobije metro i da postane grad sa najmodernijim saobraćajem. Teško da bez pruge i metroa možemo da izdržimo pritisak sve većeg broja automobila u Beogradu", naveo je predsednik..

On je kazao da očekuje da do marta bude otvorena nova trasa do Bubanj potoka.

"Tražimo rešenje da napravimo most od Vinče i spojimo sa Pančevom, to bi bilo veoma značajno, napravili bismo prsten oko Beograda", dodao je.

Euronews/Nataša Jovanović

 

Do 2030. će Beograd, kako je naveo, imati tri linije metroa.

"To će biti ogromna pomoć u rešavanju i regulisanju saobračajnih problema, ali će dati doprinos i beogradskoj i srpskoj ekonomiji", rekao je predsednik Srbije.

Niej zaustavljen nijedan projeka

"Nije zaustavljen ni jedan projekat"

Na pitanje novinarke Euronews Srbija o infrastrukturnim projektima koji su u toku zbog promena cena na tržištu, Vučić je rekao da nije zasutavljen nijedan projekat i da se gradi sve što bi trebalo.

"Nijedan projekat nismo zaustatili, ali nisam siguran da ćemo to izdržati. Moravski koridor se gradi i to ide izvanredno. Imamo finansijske probleme oko puta Kuzmin-Rača, ali rešićemo i to. Radimo most preko Save koji je 70 odsto završen, moći ćemo u julu pešice da pređemo. Ono gde nisam zadovoljan je fruškogorski koridor, Novi Sad- Ruma, to mora bolje. Novi Beograd-Surčin ide dobro, Preljina-Požega ide dobro. Radimo planove, projekte i uskoro očekujem da sa Evropljanima potpišemo za deo brze pruge Beograd-Niš" , rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će Srbija i ove godine, barem pojedinačno biti među prvih pet, šest zemalja po stopi rasta. 

O sastanku s ruskom stranom

"Imaćemo mnogo instant finansijskog ulaganja da bismo mogli da preživimo zimu. Komplikovano je, ali možemo da obezbedimo 400 kubnih metara u Banatskom Dvoru", rekao je Vučić.

On je najavio da krajem nedelje - u četvrtak ili petak, očekuje sastanak s ruskom stranom u vezi s novim dogovorom o gasu.

Euronews/Nataša Jovanović

 

 

"To je što se tiče gasa, a tu ima i komplikacija oko nafte. Rešavamo sve, gledamo kako da rešimo to dugoročno, kako da dobijamo energiju iz obnovljivih izvora. Mnogim zemljama Evrope neće biti lakše nego nama", dodao je predsednik Srbije.

Kako je rekao, ne zna šta će njega pitati predsednik Rusije Vladimir Putina, ali zna da su bitne tri stvari: količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa.

On je ponovio da Srbija nije glasala ni za jedan međunarodni dokumet kojim se uvode sankcije Rusiji.

"Naš stav je ostao isti od prvog dana, da osuđujemo upad na teritoriju zemlje kakva je Ukrjaina, a i što se tiče sankcija ništa se nije promenilo. Niko ne planirna ništa da sakrije, niti hoćemo da sakrijemo, niti je moguće. Pritisci su mnogo veliki, veći nego što možete da mislite, nisam to video poslednjih 10 godina. Dok možemo da izdržimo i čuvamo svoju politiku, a kad ne budemo mogli obratićemo se narodu. Držimo svoje pozicije od prvog dana", rekao je predsednik.

"Struja će morati da poskupi"

On je ponovio da su računi za struju u Srbiji skoro najmanji u Evropi.

"Struja će morati da poskupi, ali gledamo kako da ne postkupi danas da ne bi udarili na inflaciju. Morate da vodite račuan da zadovoljite i jedne i druge, struja će jednog dana poskupeti, onda kada znamo da smo zauzdali inflaciju, da je držimo pod kontrolom. Logične su potrebe EPS-a da struja poskupi", naveo je predsednik.

 Komentarišući zahteve ministarke Zorane Mihajlović da poskupi struja, Vučić je rekao da ministri ne mogu da posmatraju samo svoj sektor nego celinu države, jer Vlada mora da se trudi da zadovolji sve segmente društva.

"A što se tiče EPS-a i ko je koga postavljao, mi nismo imali genijalno rukovodstvo u EPS-u, samo ono pre toga je bilo još gore i mnogo je kralo. Ovo je bilo nesposobno, prilično nesposobno. Jer nije sagledavalo budućnost nego je gledalo kako da se preživi godina za godinom", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o današnjem sastanku s američkim ambasadorom Kristoferom Hilom, Vučić je rekao da je razgovor bio "dobar, korektan i otvoren".

"Nije bilo iznenađenja ni za mene ni za njega. Mi znamo šta misle Amerikanci, oni znaju šta mislimo mi. Jasno je bilo da nismo saglasni u svemu. Govorio sam i o inicijativi Otvorenog Balkana, to je veoma važno za nas", dodao je predsednik.

"Zahtev Prištine - loš signal za Srbiju"

On se osvrnuo i na zahtev Prištine za prijem u Savet Evrope. 

"Nije lako danas zemljama Evrope da objasne ilegalnost akcija protiv Srbije, kao i protiv Ukrajine. Pritisak na Srbiju će biti sve veći da se to ne bi prikazalo kao isti slučaj. Zahtev je loš signal za nas. Preduzimaćemo mere da bismo zaštitili teritorijalni integritet, Rezoluciju 1244. Mi ćemo ići ka kompromisnom rešenju, ali to ne može biti ono što su zamislile zemlje Evrope, a za Srbiju izbor da bi da nas lupe većom ili manjom motkom. Neki u svetu moraju da se dozovu pameti i da vide šta je dobro,a šta nije. Rezultati takvih pritisaka nikad nisu bili dobri", rekao je Vučić.

Vojska Kosova nije u skladu sa rezolucijim 1244. Sve to predstavlja pretnju po srpsko stanovništvo na KiM, ali po zemlju Srbiju ne. Naša briga je prvenstveno briga o našem stanovništvu na KiM.

Mali: Na jesen potpisivanje ugovora o depou

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se u septembru ili oktobru očekuje potpisivanje ugovora o gradnji samog depoa.

"Prva linija imaće 23 kilometra, a ovo je osnov svega", rekao je Mali.

Ministar Mali je naveo da je u prvoj fazi ostalo samo 40 parcela za eksproprijaciju, kao i da sve ide ispred plana.

Vučić je istakao da je važno da se u narednom periodu što više angažuju svi oko radova.

"Ne znamo šta će biti za tri meseca, ali naše je da se spremimo", kazao je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Ukupno je oko 72 hektara, 16 hektara je već završeno, nasuto kamenom, očekujemo i peskom uskoro. Daleko idemo ispred plana", rekao je Mali.

Do kraja godine Ežis bi trebalo da završi idejni projekat prve linije, kako bi, po planu, polovinom naredne godine, počela gradnja te prve linije.

Vučić je podsetio da je prva linija Mirijevo - Makiš, druga Mirijevo - Bežanija, a treća Banjica - Bežanija.

Mali je ukazao i da je svakodnevno na gradilištu 140 radnika, ali da je tu najvažnija mehanizacija.

"Vrednost ovih radova je 57 miliona evra, plus PDV", rekao je Mali.

Sa predsednikom, na mestu gde je počela gradnja metroa, radove su obišli i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Francuske Pjer Košar, otpravnik poslova u Ambasadi Kine Tjen Išu, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić...

Tanjug/Rade Prelić

 

Početak radova na izgradnji beogradskog metroa, velikog infrastrukturnog projekta na koji građani srpske prestonice čekaju decenijama, ozvaničen je u novembru prošle godine radovima na nasipanju i pripremi terena na Makiškom polju gde će biti izgrađen depo budućeg metroa.

Planom generalne regulacije šinskih sistema, koji je usvojen istog meseca na sednici Skupštine grada Beograda, predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a druga Mirijevo i Zemun.

Obe linije biće duge po 21 kilometar, a kako je planirano radovi na prvoj biće završeni do 2028, dok će druga linija biti gotova 2030. godine.

Osim izgradnje metroa, planom generalne regulacije šinskih sistema predviđeno je proširenje tramvajske mreže i BG voza čime će biti omoguceno da 2030. godine šinski sistem postane dominantan podsisitem u javnom prevozu u Beogradu.

 

Komentari (0)

Srbija