Politika

Šešelj dobio poziv za saslušanje u Hagu, pozivi stigli i drugim bivšim i sadašnjim članovima Srpske radikalne stranke

Komentari

Autor: RSE, Tanjug

24/05/2022

-

15:26

Šešelj dobio poziv za saslušanje u Hagu, pozivi stigli i drugim bivšim i sadašnjim članovima Srpske radikalne stranke
Vojislav Šešelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dobio je poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, koje je pravni naslednik Haškog tribunala. Isti poziv upućen je i drugim, sadašnjim i bivšima članovima SRS.

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj potvrio je za Tanjug da je dobio poziv za saslušanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove, kao pravnim naslednikom Haškog tribunala. Šešelj je rekao da mu je poziv za saslušanje stigao zbog objavljivanja imena zaštićenih svedoka i poverljivih dokumenata u njegovim knjigama.

Kako je naveo, poziv je dobilo i još sedam njegovih sadašnjih i bivših članova odbrane u Hagu.

Njegov poziv datiran je na 1. jul, dok su ostali dobili pozive za kraj juna.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu, Šešelj je odgovorio - najverovatnije. Poziv je Šešelju uručen je za saslušanje u Beogradu i on neće ići u Hag.

Osim lidera radikala, pozive su dobili i Ljiljana Mihajlović, Ognjen Mihajlović, Miljan Damjanović, Marina Ristić, Nemanja Šarović, Marina Raguš i Miroljub Ignjatović.

Poziv na saslušanje je na svom Tviter nalogu potvrdio i bivši visoki funkcioner SRS, Nemanja Šarović. On je naveo da nije želeo da primi poziv, jer nije bio napisan ćirilicom.

Vojislav Šešelj je pravosnažnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog podsticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premeštanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992.

Šešelj je ostao na slobodi u Srbiji, jer je odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove već godinama od Srbije traži izručenje članova SRS Petra Jojića i Vjerice Radete, po optužbi za zastrašivanje, pretnje i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Srbija ih ne izručuje, navodeći u obrazlođenju takve odluke da prema "pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića".

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je 2016. godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje članova SRS-a, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Komentari (0)

Srbija