Politika

Vučić: Dogovor sa Putinom o gasu veoma povoljan, ugovor na tri godine, cena zimi i 10 puta manja nego za ostale u Evropi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/05/2022

-

12:35

Vučić: Dogovor sa Putinom o gasu veoma povoljan, ugovor na tri godine, cena zimi i 10 puta manja nego za ostale u Evropi
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas je da sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom dogovorio glavne elemente gasnog ugovora koji su, kako je rekao, veoma povoljni po Republiku Srbiju.

"Ono što smo dogovorili Putin i ja, je dobra vest za građane Srbije, to je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, a ne na mesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će platofma i formula ostati ista koju i sada koristimo, tako da će cena biti veoma povoljna  za našu zemlju. Ostaje nam da u razgovorima sa Gaspromom, a ja sam već uputio pismo, koliko sutra prekosutra razgovaramo o količinama", rekao je Vučić nakon telefonskog razgovora sa Putinom. 

On je podsetio da je Srbija do sada imala stoprocentnu naftnu formulu.

"Nekada je to bilo 270, a danas između 340-350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa, jer je cena nafte u međuvremenu skočila. Danas je između 119-120 barel nafte, i to je bila svakako ubedljivo najvolja cena u celoj Evropi", podsetio je. 

Vučić je rekao da je Putino objasnio da zbog velike industrijalizade zemlje došlo do uvećanja količine gasa koju koristimo i da "očekujemo mogućnost za dobijanje većih količina gasa". 

"Za obim ostaje nam da razgovaramo sa Gaspromom", rekao je. 

Kako je ocenio ako sve ovo realizauje iz dogovora sa Putinom, Srbija će po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu.

"U zavisnosti od dodatnih razgovora sa Gaspromom, moći ćemo tačno da vam kažemo koliko će nas prosečan kubni metar gasa koštati. Ali, kad ovo izračunate to je u ovom trenutku gotovo tri puta manje, a zimi i 10-12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi. Zahvalan sam ruskim partnerima na izauzetnoj korektnosti i nadam se da ćemo tu vrstu podrške po dobijanju povoljnih cena gasa imati i u budućnosti", rekao je on. 

On je dodao da je razgovor sa Putinom bio dobar,  da su govorili na više tema, a "za nas najvažnija tema bilatelanih odnosi.

"Za nas je bilo njavažnije o isteku gasnog sporazuma, posle 10-godišnjeg trajanja 31. maja", rekao je Vučić. 

"Cena gasa, i kad je najskuplja nafta, može biti između 310-408 dolara"

Upitan kada će ugovor biti postpisan i zna li se cena, on je rekao:

"Mi nastavaljmo po istoj formuli, stoprocentna naftna fomula, dakle zavisiće od cene nafte, ali i kad je naskuplja nafta to će značiti u zimskim mesecima od 310 do 408 dolara po hiljadu kubnih metera, što je ubedljivo najbolja cena"; rekao je on.

To će, kako je precizirao, značiti za 2,2 milijarde kubnih metara, a nama je potrebno negde je 800 miliona kubnih metara gasa.  

"Ostaje da se razgovara oko cene za tih 800 miliona kubnih metara gasa, odnosno povećanja količine gasa za sve ono koliko je Srbija napredovala u prethodnim godinama. Nepoznanica je samo taj jedan deo cene, za jednu količinu gasa, zato što još ne znamo koliku ćemo količinu da dogovorimo po kojoj ceni, ali za 2,2 milijarde kubnih metara gasa je dogovoreno sa Putinom. To će biti ubedljivo najbolja cena na evropskom tlu, moguće je da jedino Belorusija, Jermenija, neka od tih zemalja u bliskom savezu sa Ruskom federacijom može da ima nešto povoljniju cenu, ali samo nešto", rekao je on.  

Vučić je ukazao da je danas oko 960 dolara cena gasa na berzi, zato što je leto i mala potrošnja, a da se paši da će gas ići na 3.500 ili čak i 4.000, 5.000 dolara.

"Mi ćemo ove osnovne količine dobijati po 340-350, ako je cena 120. To zavisi od naftne formule. Ako je cena današnja koja je nenormlano visoka i nije normlano da ostane, iako je sve moguće, ta cena za Srbiju je svega 340-350 dolara. Sad je pitanje samo dodatnih količina. Mi nećemo da čekamo zimu a da ne pokrijemo sve količine, nego ćemo da imamo sa kupovinom ranije kada je cena oko 800 dolara, da bismo napunuli skladišta i da možemo povlačimo iz skladišta, što ih srpskog, što iz mađarskog sladišta", rekao je on.

On je rekao da misli da je veliki posao danas završen i da je uveren u stabilnost i opastanak srpske privrede i stabilnost za građane, mnogo više nego što je to bio juče. 

Vučić je, odgovorajući na pitanja novinara, rekao i je ponuda dobra jer je ostala vezana za aktulenu formulu, a da je moglo da bude drugačije.

"Mi smo se plašili da ćemo da dobijemo ponudu 70 odsto "berzanske formule" (u računanju cene gasa), a 30 odsto naftna formula, do onih najoptimističnijih očekivanja 80-20 za naftnu formulu. Dobili smo ono što je mnogo bolje od svih naših nadanja, a to je 100 odsto naftna formula. U ovom trenutku, na primer, sa fomulom 80-20 za naftnu cena gasa je 545 dolara. Čak smo se tome nadali, a dobili smo cenu veoma dobru", rekao je on i dodao da nije reč o fiksnoj ceni već o fiksnoj formuli koja je najisplativija. 

Kada je reč o dodatnim količinama gasa, on je ponovio da tu slede razgovori sa Gaspromom, ali i da mu je Putin rekao da ukoliko bilo šta budem smatrao za potrebno mogu da pozovem. 

"Stav Srbije da se što pre uspostavi mir"

Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao i o drugim pitanjima i da je istakao stav Srbije da bismo želeli što pre uspostavljanje mira u Ukrajini. 

"Putin mi je objasnio iz njegovog ugla kako se stvari odvijaju na terenu, ali mi je takođe rekao a postoji ponuđeni ugovor i sporazum, koji je na stolu, kako u moskvi tako i Kijevu i drugim centrima Zapada. Neke elemete sam čuo, ali niti ćemo mi to da rešimo, niti možemo, kao mala zemlja.. Ja se nadam da će se mir uspostaviti. Za to se Srbija zalaže", rekao je on. 

Vučić je rekao i da Srbija sa pritiscima, pre svega po pitanju KiM, živi svaki dan, tim pre što je zapadu potrebno da se kosovsko pitanje što pre reši, po mogućstvu priznanjem tzv. Kosova, kako bi taj primer bio prikazan kao "sui generis", a ojačala njihova pozicija prema Rusiji.

Na pitanje da li očekuje intenziviranje pritisaka na Srbiju, nakon povoljnog razgovora sa Putinom, i da li će se ti pritisci pre svega odraziti na KiM, Vučić je odgovorio da zemlja sa tim pritiscima živi svaki dan. On je rekao da nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku.

"Dokle ćemo moći da izdržimo vodeći samostalnu, nezavisnu, suverenu politiku, to nije lako reći, ali nije lako bilo ni pre 90 dana, pa smo 90 dana uspeli smo da zadržimo isti stav kao i prvog dana izbijanja sukoba u Ukrajini", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ti pritisci su, naravno, zloupotreba svega, a pre svega će se, potvrđuje ticati Kosova i Metohije, da to pitanje ne bi ostalo kao presedan.

"Zato što oni hoće da kažu da to ne može da važi i za druge, da je to slučaj ''sui generis'', i zato je važno Srbiju naterati da što pre napravi sporazum za Albancima, ako je moguće pre svega o nezavisnosti, jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, i osnažilo poziciju zapada prema Rusiji", rekao je Vučić.

Sa druge strane, istakao je da Srbija nigde neće dobiti dovoljno razumevanja, niti će iko dobro da razume težinu poziciju Srbije.

"Zato je važno da čuvamo našu poziciju, a do sada smo je sačuvali i izdržali", rekao je Vučić.

O sastancima sa Varheljijem i Fon Kramon

Vučić je ukazao da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.

Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Verheljijem evropskom poslanicom Violom fon Kramon, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.

"To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramon će da govori u svoje ime i ime dela evroparlamentaraca, i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove", objasnio je on.

Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, da dobro čuje šta misli Fon Kramon, i mnogo više komesar, jer on predstavlja izvršnu vlast Unije. 

"Sledi značajno uvećanje penzija po švajcarskoj formuli"

Vučić je najavio i da će penzioneri dobiti značajno povećanje penzija, po švajcarskoj formuli za usklađivanje rasta penzija, i poručio da će država nastaviti da brine o penzionerima, kao i da je uvek spreman sa njima da razgovara.

Na pitanje novinara da li je spreman da razgovara sa penzionerima pošto je to od njega tražilo jedno udruženje sindikata penzionera, Vučić je rekao da nije dobio poziv ni od jedne organizacije, ali da je svakako spreman na razgovor, samo da vidi koje su teme.

Naglasio je da su penzionerima mnogo veće penzije nego pre, pošto prate rast plata i da će naredno povećenje biti značajno i zbog veće inflacije.

Vučić je dodao da pojedini penzioneri imaju sada i za 20.000 veću penziju nego pre sniženja.

Dodao je da će u naredne tri meseca razgovarati sa penzionerima uvećanju koje ima sledi po švajcarskoj formuli.

Podsetio je da su penzioneri dobili jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara, što je oko 1.600 dinara više mesečno.

"Spreman sam za razgovor sa penzionerima i brinućemo o njima", poručio je Vučić.

 

Komentari (1)

Milutin

29.05.2022 16:02

Potrosili smo silne godine praveci pogresne izbore pa smo stigli do siromašne, nerazvijene i rusofilske Srbije zbog voljenog Putina i Rusije koji naš predsednik svaki dan nam servirao tu ljubav. Dok sve zemlje oko nas se podigle, ekonomski ojačale i još napreduju jer idu u dobrom pravcu, naravno, osim Srbije. Mi smo rodjeni pod takvom zvezdom pa nema nam spasa. Vreme je da vec jednom i mi uskocimo u moderan i civilizovan voz i ostavimo zauvek Rusku ljubav jer ćemo se upropastiti i biće kasno za sve.

Srbija