Politika

Đerlek: Tiršova dva će smanjiti odlazak dece u inostranstvo na lečenje

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

15:28

Đerlek: Tiršova dva će smanjiti odlazak dece u inostranstvo na lečenje
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Jako državno zdravstvo jedan je od stubova države, a nova dečja bolnica "Tiršova 2" značajno će unaprediti kvalitet lečenja dece, i doprineti da se umanji sve što je bio problem - pre svega odlazak u inostranstvo i skupa lečenja, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek.

U izjavi za Tanjug, Ðerlek je ukazao na znacaj ulaganja u zdravstveni sistem prethodnih godina, u infrastrukturu, nove bolnice, opremu, tako i u mladi zdravstveni kadar.

"Sve to nam daje za pravo da kažemo da su izgrađene najbolje državne bolnice u Evropi, a među njima svakako i novi Klinički centar Srbije, koji je pravi ''spejs šatl'', a tek će se videti njegova prava snaga, kada se završi druga faza", rekao je Ðerlek.

Zahvaljujući novom Kliničkom centru Srbije značajno je unapređen zdravstveni sistem, obezbeđena bolja i kvalitetnija zdravstvena zaštita pacijenata, što i jeste osnovni cilj, poručio je Ðerlek.

Kako je rekao, nove bolnice su "mega zdravstvene ustanove", koje omogućavaju da se uradi sve što je propušteno tokom dve godine pandemije.

"Posebno da skratimo liste čekanja, a one su u nekim segmentima već poboljšane i do 80 odsto. Zaista se polako vraćamo u normalu. Zdravstvo je jedan od stubova države, i to je država razumela, i što se tiče infrastrukture i kada je reč o kadru", rekao je Ðerlek.

On je naveo da je sve uloženo u zdravstvo, pre svega, dobra podloga da se zaustavi odliv mladih kadrova koji su, kako ocenjuje, izuzetno kvalitetni.

"Oni mogu da se školuju, usavršavaju i rade u svojoj zemlji, jer smo im obezbedili sve uslove. Vlada i predsednik Srbije vode računa o tome da zdravstveni radnici budu nagrađeni za svoj rad, da mogu da žive od njega, a to je važno i za opstanak državnog zdravstva, koje je pobedilo koronu, jer da nije bilo tako jakog zdravstva, posledice bi bile mnogo gore", objasnio je Ðerlek.

Istakao je da je zahvalan državnom rukovodstvu što je prepoznalo značaj građenja "Tiršove 2", jer su, kako kaže, deca naša budućnost.

"Bez zdrave dece nema naše budućnosti. Nažalost, postoje mnoge bolesti koje napadaju decu, a sa novom Tiršovom 2 ćemo značajno unaprediti kvalitet lečenja dece i smanjiti sve ono što je bio problem pre svega za roditelje, a to je odlazak u inostranstvo, skupa lečenja”, naglašava Ðerlek.

Inače, radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2" danas posle podne obići će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Komentari (0)

Srbija