Politika

Osmani: Tražimo najbolje vreme da zvanično zatražimo prijem u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

22:12

Osmani: Tražimo najbolje vreme da zvanično zatražimo prijem u NATO
Osmani: Tražimo najbolje vreme da zvanično zatražimo prijem u NATO - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo formiralo međuinstitucionalnu radnu grupu, koja prolazi kroz sve aplikacione kriterijume i procedure, kako bi utvrdili koje je najbolje vreme da zvanično zatraže prijem za članstvo u NATO-u.

"Kada ta grupa završi sa poslom, moći ćemo da izađemo sa tačnim datumom", rekla je Osmani u intervjuu za Minu, koji je preneo RTCG

Ona je ocenila i da, regionalna inicijativa Otvoreni Balkan ne poštuje princip inkluzivnosti i ne tretira sve države jednako i dodala da postoje brojne inicijative u kojima Kosovo učestvuje, dodajući da je razlog njihovog učešća to što ih tamo tretiraju kao jednake, kao i poštovanje principa inkluzivnosti od prvog dana.

Ona je istakla da članstvo u EU i NATO predstavljaju jedini put napred za države Zapadnog Balkana i prema njenim rečima, Kosovo nije gledalo druge opcije.

"Videli smo ovo ne samo kao gledište ljudi sa Kosova, već kao viziju svake vlade i institucija koje su vodile državu do sada”, navela je Osmani i podsetila da su neke države regiona već u NATO-u, uključujući Crnu Goru, što je, kako je dodala, doprinelo većoj bezbednosti u regionu.

Prema rečima Osmani, vreme je da se Kosovu i Bosni i Hercegovini ponudi jasan i ubrzan put ka NATO-u.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija