Politika

Nedelja zaštite životne sredine: U borbi protiv klimatskih promena moramo biti zajedno

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

12:02

Nedelja zaštite životne sredine: U borbi protiv klimatskih promena moramo biti zajedno
Nedelja zaštite životne sredine: U borbi protiv klimatskih promena moramo biti zajedno - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Centralni skup u Nedelji zaštite životne sredine održava se danas na kalemegdanskom Donjem gradu, odakle su članice vlade Srbije, predstavnici EU i UN poručili da u borbi protiv klimatskih promena moramo biti zajedno, uz oslonac na sve građane, a posebno najmlađe.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je da živimo u izazovno i tesko vreme, ali je naglasila da su klimatske promene najbitnija kriza sa kojom se suočavamo prethodnih decenija.

Naša je obaveza da učinimo sve da se u Srbiji živi u boljoj životnoj sredini, rekla je ona i dodala da je čvrsto opredeljenje Vlade Srbije da zaustavimo štetne procese i očuvamo životnu sredinu. Naglasila je da sve zavisi od svih nas.

Ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović, rekla je da zajedno sa ministarkom zaštite zivotne sredine Irenom Vujović i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović unutar Vlade Srbije rade kao neformalna 3E grupa.

mre.gov.rs

 

Ona je istakla da imaju tesnu saradnju te da će to biti nastavljeno u saradnji sa EU koja je do 2027. godine 42 posto ukupnih sredstava opredelila za ekološke potrebe.

Istakla je značaj koordinacije i sinergetski efekat kako bi se sredstva efikasno koristila.

Ona je naglasila da nema uspeha i ostvarenja ciljeva u ovoj oblasti bez volje i rešenosti vlasti, finansijske podrske kako iz budzeta tako i EU, te rešenosti građana i privrede da se ostvare veliki ciljevi u zaštiti životne sredine.

mre.gov.rs

 

Ministarka Irena Vujović navela je niz projekata koji se realizuju u ovoj oblasti i apostrofirala izgradnju kanalizacija, postrojenja za preradu otpadnih voda i resavanje problema čvrstog otpada.

Rekla je da je 500 divljih deponija očisćeno, a narednih meseci biće još 200.

Ona je naglasila značaj edukacije kako bi sto vise građana imalo svest o rešavaju ovih problema.

O značaju zajedničkog rada kako bi zajednički cijevi bili ostvareni, govorili su šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre i vd. stalni predstavnik UNDP Anas Karman.

Manifestacija u Donjem gradu je deo Nedelje zaštite životne sredine koja se održava širom Srbije.

Komentari (0)

Srbija