Politika

Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi interes regiona

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

11:12

Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi interes regiona
Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi interes regiona - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija posvećuje punu pažnju unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i izrazio nadu da će EU nastaviti da podržava integracije učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSuJIE) u EU, što će doneti stabilnost i prosperitet regionu i pomoći konsolidaciju i razvoj Evrope u celini.


Selaković je, na sastanku ministara spoljnih poslova PSuJIE u Antaliji ukazao da mir i stabilnost nemaju alternative i predstavljaju "zvezdu vodilju" na putu regiona ka EU.

Takođe, posebno je naglasio da je Beograd odlučan da dijalogom i u dobroj veri rešava sva otvorena pitanja - kao odgovoran i predvidiv partner, i u skladu sa principima međunarodnog prava, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar je istakao da je Srbija svoje opredeljenje za unapređenje regionalne saradnje demonstrirala slanjem pošiljki vakcina i omogućavanjem vakcinacije u Srbiji.

"Srbija je u region do sada poslala 120.000 vakcina i na svojoj teritoriji vakcinisala oko 65.000 građana zemalja iz regiona, što znači da smo ukupno obezbedili oko 200.000 vakcina za svoje susede“, istakao je Selaković.

Glavni spoljnopolitički cilj - članstvo u EU

Selaković je podsetio da je ključni spoljnopolitički i strateški cilj Srbije ostvarivanje punopravnog članstva u EU.

"Moramo se pobrinuti da se ono o čemu se postigne dogovor kasnije poštuje i ispunjava na terenu, jer se naši dogovori tiču prvenstveno dobrobiti naših naroda, ali govore i o tome ko smo i kakvu budućnost želimo", rekao je šef srpske diplomatije.

Poručio je da Srbija punu pažnju posvećuje unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, istakavši da se snaženjem ekonomskih veza unutar regiona doprinosi i relaksiranju postojećih političkih odnosa.

"Obavezali smo se učešćem u različitim formatima da ćemo sprovesti potrebne reforme i promovisati regionalnu saradnju u brojnim oblastima, među kojima su posebno važni i u opštem interesu regiona zajednički infrastrukturni projekti u transportnom i energetskom sektoru", rekao je Selaković.

Kao konkretne pozitivne rezultate regionalne saradnje, ministar je izdvojio CEFTA sporazuma, Fond za zapadni Balkan, Regionalnu kancelariju za saradnju mladih, Transportnu zajednicu u jugoistočnoj Evropi, Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, te zaključivanje Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu ZB.

Posebno je naglasio uspostavljanje "Zelenih koridora" u regionu tokom pandemije virusa korona, i ukazao da je sada potrebno omogućiti njihovo proširivanje i na granične prelaze sa susednim državama članicama EU.

"Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište važno za Srbiju"

Selaković je dodao i da Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište i dodao da je taj dokument u značajnoj meri zasnovan na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije.


On je dodao i da Regionalni savet za saradnju, kao stožerna regionalna inicijativa, daje konkretne rezultate i doprinosi ostvarivanju ekonomskog napretka i produbljivanju saradnje i rekao da očekuje da će implementacija Strategije 2030 za jugoistočnu Evropu kada bude usvojena pružiti korist našem regionu.

Selaković je, takođe, čestitao Turskoj na uspešnom predsedavanju i poželeo narednoj predsedavajućoj Grčkoj puno uspeha.

Komentari (0)

Srbija