Politika

Vučić: Šolc je na decidan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

17:08

Vučić: Šolc je na decidan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije
Vučić: Šolc je na decidan i oštar način tražio da se Srbija priključi sankcijama protiv Rusije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je danas da je nemački kancelar Olaf Šolc na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije i da podrži restriktivne mere koje je EU već donela protiv Rusije.

"Ja sam govorio o našoj poziciji, o specifičnosti situacije i oko KiM i energetike, ali i tradicionalnih odnosa sa Rusijom", rekao je Vučić nakon sastanka sa Šolcom u Beogradu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da što se tiče snakcija "imamo drugačiji stav iz mnogo razloga, a da je jedan od njih kontrapitanje - u čemu je razlika kad neko bez odluke SB UN izvrši napad na Srbiju i kada to uradi na Ukrajinu". 

"Mi se sećamo sankcija, ne mislimo da su najbolja stvar. Opet i, uz odnose sa Rusijom, nije nam smetalo da to principijelno osudimo. Ja sam odlično razumeo zahteve kancelara Šolca, njegov je zahtev da to uradimo juče ili što je moguće pre. O svim našim odlukama u budućnosti, ovakvim ili onakvim, nemački kancelar biće upoznat. Ne treba zaboraviti da po pitanju Kosova mi u SB UN imamo podršku od strane Rusije, a ne drugih, a o energentima da i ne govorim. Pozicija Srbije je mnogo komplikovana", rekao je Vučić.

On je rekao da je dobro razumeo Šolca koji je rekao da je došao u Beograd da bi omogućio proces pristupanja EU, a da svako ko pristupa EU prihvata sva pravila uključucjući i režim sankcija.

Vučić je rekao da zna da Nemačka može kao i do sada bez Srbije i "da nas jedino može da boli ako ne budemo deo Unije" i poručio da će Srbija zato biti pouzdan i savestan partner.

"Daćemo mnogo vise od sebe nego što smo davali od sebe da naši nemački partneri budu zadovojni napretkom Srbije, dijalogom sa Prištinom, da napredak vladavine prava ide još brze", rekao je Vučić.

Vučić je na deo pitanja da li je dobro da se EU priduži zemlja koja ima tako fundamentalno različiti stav prema situaciji na istoku Evrope podsetio da Srbija nije saglasna sa dešavanjima u Ukrajini.

"Nedvosmisleno smo izrazili stav osuđujući napad, to smo učinili i u UN i OEBS-u i na mnogim drugim mestima", rekao je Vučić i naglasio da su pozicije Srbije jasne što se tiče međunarodnog prava i pravne prirode sukoba.

Preneo je da su on i Šolc razgovarali i o predstojećoj zimi, o teškoćama sa kojima se već danas suočavamo. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Šolc je bio fer i ponudio pomoć Nemačke u pronalaženju rešenja za krizu koju već osećamo, a tek ćemo da je osetimo, u smislu izgradnje energetskih kapaciteta, koji bi nas povezali sa ostatkom reigona, da omogućemo sebi različite načine za diverzifikaciju", rekao je Vučić.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor prema Bugarskoj, da se očekuje da i bugarska strana krene da gradi, kao i da je u planu izgradnja interkonektora ka Severnoj Makedoniji. 

"U narednom periodu ćemo da izgradimo sve što nam je potrebno, pa i ono što nije, i hvala mu što je ponudio veliku podršku u energetici, u svim ostalim oblastima. To cenimo i bez toga teško da bismo mogli da napredujemo", rekao je Vučić. 

On je rekao i da je beskrajno zahvalan Šolcu na poseti Beogradu, da iskreno i otvoreno razgovaraju o svim važnim pitanjima, jer je Srbiji važniji razgovor sa nemačkim kancelarom, nego njemu razgovor sa Srbijom, dodajući da je ovde uvek dobrodošao. 

"Šolc doneo novu energiju proširenju"

Vučić je dodao i da je Šolc doneo novu energiju i nadu za sve na Zapadnom Balkanu, ne samo da razume i čuje i želi da sasluša, već želi da postoji stvarna suština proširenja na Zapadni Balkan, a ne da to bude kupovina vremena.

“To je veoma važno i izvanredna poruka za sve na Zapadnom Balkanu”, naglasio je Vučić. 

"Razgovarali smo o tome šta to znači. Srbija će mnogo brže morati da napreduje  po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i to će moći da se ceni već do kraja godine i kroz rad nove vlade", dodao je on.

Vučić je oveio da je danas čuo mnogo dobrih i hrabrih poruka nemačkog kancelara Olafa Šolca i izrazio očekivanje da tokom narednih susreta više govoriti o budućnosti.

"Radi se o suštinski ohrabrujućim rečima iako znam kako će svi u Srbiji da pričaju samo o Kosovu, ne želeći da čuju sve drugo. Kao da nikada ranije nismo čuli da je Nemačka već priznala Kosovo. Ja sam ohrabren i mislim da smo čuli mnogo dobrih i hrabrih poruka kancelara", rekao je Vučić. 

Predsednik je rekao da "zna da kada neki drugi kažu da su za ubrzanje evropskih integracija to ne mora da bude uvek tako, ali kada to kaže nemački kancelar on zna da govori istinu". 

"Imam pouzdanje i sigurnost da je sada više na nama i da moramo sebe da menjamo da se pridružimo, i uveren sam da ćemo na tom putu imati saveznika u Nemačkoj. Veoma je značajno što je kancelar obećao svu pomoć u svemu što treba da izgradimo od ekonomskh i energetskih kapaciteta u našoj zemlji", objasnio je on. 

Vučić je Šolcu zahvalio što je slušao stav Srbije, koji je, kazao je, po nekim pitanjima drugačiji vezano za događaje iz prošlosti.

"Nadam se da ćemo ubuduće govoriti mnogo više u budućnosti. Nadam se i očekujemo bolja vremena", naveo je Vučić.

Dodao je da očekuje veliki napredak Srbije i zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu u narednih godinu dana i istakao da veruje da će se Nemačka i kancelar Olaf Šolc založiti za brži napredak regiona na tom putu.

Kako je istakao, ukoliko se postigne napredak u dijalogu sa Prištinom i u oblasti vladavine prava u decembru se mogu očekivati značajni pomaci u procesu pristupanja EU. "U junu zbog sveukupne situacije i zbog toga što nismo uveli sankcije Rusiji ne treba očekivati ništa, ali ne verujem da ni drugi, zbog opšte situacije mogu nešto očekivati", rekao je predsednik.

O dijalogu Beograda i Prištine: "Prvi put čujemo da se traži međusobno priznanje"

Kako je rekao, pričali su o Kosovu i dijalogu sa Prištinom. "Skrenuo sam pažnju na sve što je neispunjeno iz Briselskog sporazuma, ali sam razumeo poruku kancelara koji je razumeo da je potrebno da napravimo mnogo malih koraka kako bismo napravili u budućnosti veliki. Posvećeni smo dijalogu", rekao je Vučić.

Poručio je da će Beograd dati sve od sebe da se u okviru dijaloga u Briselu napravi napredak u odnosima sa Prištinom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je danas prvi put čulo od nekoga iz Evrope da se od Srbije traži međusobno priznanje sa Kosovom i istakao da će Srbija sagledati kako da se ophodi prema tome u narednom periodu.

"Koliko vi volite teritorijalni integritet Ukrajine, Srbi vole teritorijalni integritet Srbije", poručio je Vučić na konferenciji za novinare. Na pitanje novinara Šigla, da li je to za njega upozorenje kada je reč o evropskim integracijama, Vučić je odgovorio: "Mi ne reagujemo na taj način, na pritisak u kojem nam neko nešto zapreti, pa morate to da uradite iz mnogo razloga i ne bih danas o tome. Čuli smo danas da se traži međusobno priznanje. Nikada ranije nismo iz Evrope čuli da se traži međusobno priznanje, slušali smo i ono što jeste deo pregovačke platforme koju Srbija ima sa EU - jeste sveouhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I nikada niko nije govorio o međusobnom priznanju", rekao je Vučić.

Kaže da su jedino Amerikanci to usvojili kao svoju doktrinu pre tri godine, ali da niko u Evropi ne traži zvanično međusobno priznanje. 

"To smo čuli danas na konferenciji u Prištini. Mogu to da razumem, to je ono što sam i predvideo. Stvari se menjaju na štetu Srbije. Ali, ako mislite da treba da nam pretitie jer hoćemo da sačuvamo poredak UN i dođemo do komprimisnog rešenja - vi radite svoj posao, a mi ćemo svoj", poručio je Vučić.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Istakao je da mu je važno da Šolc razume suštinu problema i da stvari moraju da se rešavaju korak po korak. 

"Srbija nije nikada odustala od dijaloga niti odbija i jedan sastanak. Srbija je prisustvovala i prihvatila svaki poziv. I dokument o nestalim osobama prihvatili smo pre godinu dana i mogli smo da potpišemo dokument, ali nismo zbog hira nekih drugih", rekao je Vučić. 

Spremni smo da pričamo o kompromisnim rešenjima, dodao je Vučić. 

Nemački kancelar Olaf Šolc je prethodno, na pitanje Špigla ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo - šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo, rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka. 

"Obe starne moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja", naveo je Šolc.

Povećana trgovinska razmena

Vučić je istakao da Srbija i Nemačka sve bliže i bolje sarađuju po pitanju ekonomije, i da je u prva četiri meseca ove godine za 25,7 procenata povećana trgovinska razmena.

"Neverovatan skok, očekujemo da ove godine razmena bude veća od 7,5 milijardi, što Nemačku čini najvećim trgovniskim partnerom Srbije, a i Nemačkoj je Srbija nejveći partner na Zapadnom Balkanu", rekao je on i dodao: 

"Nemačka je naš ne samo najveći spoljnotrgovinski partner, već i po uslugama, u izvozu i uvozu robe, najveća je i po broju donacija, drugi po veličini partner u izvozu usluga i to govori koliko je značajna saradnja sa Nemačkom za Srbiju", rekao je on.

Dodao je da u nemačkim kompanijama u Srbiji radi 77.000 ljudi, a ta brojka je 2104. godine bila 17.000. 

"Nadam se da ćemo uskoro moći da dođemo do trgovinske razmene od 10 milijardi evra, a da će 100.000 ljudi raditi u nemačkim kompanijama", rekao je Vučić. 

Dodao je da je Namačka i prvi bilateralni donator, što sve zajedno govori koliko je za Srbiju važna saradnja sa Nemačkom. 

Naveo je i da se svake godine među preduzetnicima u regionu sprovodi anketa da li bi ponovo investirali u zemlje u koje su došli, ističući da čak 90 odsto nemačkih privrednika kaže da bi ponovo došlo u Srbiju, imajući u vidu dosadašnje iskustvo u našoj zemlji. 

Komentari (0)

Srbija