Politika

Šolc: Važno je da se proces proširenja na Zapadni Balkan pokrene, tome ću dati veliki značaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

17:40

Šolc: Važno je da se proces proširenja na Zapadni Balkan pokrene, tome ću dati veliki značaj
Šolc: Važno je da se proces proširenja na Zapadni Balkan pokrene, tome ću dati veliki značaj - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da važno da proces proširenja bude pokrenut i pomeren sa "mrtve tačke" i da će on tome dati veliki značaj u svom radu, kako kada je reč o procesu pristupanja, tako i kada je reč o pokretanju Berlinskog procesa.

"Mi ćemo se danas sastati u Solunu, Solunska deklaracija će imati dvadesetu godišnjicu naredne godine. Te odluke predviđaju perspektivu pristupanja EU za zemlje Zapadnog Balkana. Niko nije mislio da će to trajati 20 godina, važno je da taj proces dobije novu dinamiku i krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani i poslanici znaju da se isplati posvetiti se tom procesu, to će biti jako važno za mene i stoga ću ponovo uspostaviti i Berlinski proces, zajedno sa velikim brojem partnera u regionu. Pokušavamo da pokrenemo proces pristupanja i Berlinski proces i tome ću dati veliki značaj", podvukao je Šolc, koji je u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Kada je reč o vremenskim okvirima za pristupanje EU,  Šolc je rekao da se zalaže da se Srbija i zemlje Zapadnog Balkana što je pre moguće priključe Evropskoj uniji i naveo da region u tom smislu može da računa na podršku Nemačke.

"Moj cilj je da uspemo u tome, ne u dalekoj budućnosti, nego što je pre moguće. Neće to biti moguće za šest meseci, to svako zna, to će još dugo da traje, ali bi bilo dobro da se pospešuje velikom hrabrošću", rekao je Šolc.

Šolc je rekao da brzina pristupanja EU zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemalja koje žele da pristupe EU i njihovog truda da ispune sve neophodne uslove za pristupanje, ali i od ambcije i dinamike EU u tom pravcu.

"Mi možemo da doprinesemo tako da ambicija i zamah EU bude veliki, to je nešto o čemu sam posvećen", istakao je Šolc.

Naveo je da su procesi pristupanja doveli do velikih promena u svakoj zemlji i dodao da je to neminovno na putu ka EU, a da je preduslov za to da su odgovorni u zemljama kandidatima spremni za promene i da teže članstvu u EU.

"Želim vas ohrabriti, možete se pouzdati da ćete dobiti našu podršku u svemu tome", rekao je Šolc.

Kad je reč o intergracijama, dodao je, Nemačka podržava nastavak svih težnji koje su ključne na putu ka EU -  vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobode medija.

"Tu je potreban napredak. Dobro je što vidimo pravosudne reforme koje su iskorak a sad moraju uslediti sledeći koraci", poručio je on. 

"Očekujemo da se sankcijama priključe sve zemlje kandidati"

Kako je rekao Olaf Šolc, trenutno su svi "zaokupljeni strašnim ratom koji je Rusija započela protiv Ukrajine", a već postoji veliki broj ljudskih žrtava, uništeni su čitavi gradovi i postoje veliki vojni gubici.

"Ovo je strašni besmisleni rat i imeprijalistička vizija Rusije. Stoga je toliko važno da EU i svi zajedno pokazujemo solidarnost sa Ukrajinom i pomognermo Ukrajini da se brani protiv ovog napada. Deo toga su sankcije i važno je da radimo na tome da se što veći broj zemlja priključi tim sankcijama, jer je to pored isporuke naroužanja, instrument koji pomaže Ukrajini da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost", rekao je nemački kancelar na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je dodao, to je nešto što se krije iza sankcija, koje su, prema njegovim rečima, veoma efikasne i mnogo efikasnije od onih uvedenih nakon aneksije Krima.

"Svako mora da zna, šesti paket sankcija EU i sankcije svih drugih zemalja sveta neće tek tako nestati kad se više ne bude ratovalo, već je uslov da se poboljša situacija i da Rusija prihvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom, nego pregovarati sa Ukrajinom i dogovoriti sporazum kojim će teritorijalni intergitet i suverenitet Ukrajine biti zaštićeni", rekao je on i naglasio: "Očekujemo da se tim sankcijama pridruže i sve zemlje koje su kandidati za pristupanje EU".

"Potrebno da dođe do pomaka u dijalogu s Prištinom"

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, on je rekao da je potrebno da dođe do pomaka, da se sklopi niz malih stvari koje u zbiru unapređuju i doprinose normlizaciji odnosa.

"Podržavamo aktivnosti Miroslava Lajčaka, koji posao vodi u ime EU i daćemo i naš doprinos.  Razagovarali smo o situaciji u BiH, nema smisla ugroziti budućnost BiH i pospešivati secesionističke tendencije, svi se tome moraju suprostaviti i moj utisak je da se to i radi", rekao je on. 

Na pitanje novinara Špigla - ako Srbija i dalje bude odbijala da prizna Kosovo, šta bi bila posledica povodom pristupanja EU za Srbiju i Kosovo - Šolc je rekao da je nemački stav po tom pitanju jasan i da se nada da će doći do napretka. 

"Obe strane moraju dati doprinos tome. Da se ne odgađaju sastanci već niz malih koraka koji će voditi do konačnog cilja", naveo je Šolc.

na novinarsko pitanje o poruci iz Prištine da je potrebno da dođe do međusobnog priznanja Beograda i Prištine, Šolc je rekao da je stav Nemačke po pitanju Kosova "već dugo poznat".

"Osim toga rekao sam nešto što je očigledno, možda to pomaže", istakao je Šolc. 

Poručio je da je saradnja sa regionom za njih je veoma važna.

"Mi želimo da zemlje Zapadnog Balkana napreduju, da imaju perspektivu pristupanja EU i da svim snagama rade na tome. Taj napredak je moguć i nadam se da ćemo doživeti to dok smo živi. EU će u budućem svetu biti uspešna samo kao velika celina, bilo bi dobro da su zemlje Zapadnog Balkana deo toga", poručio je Šolc.

Ukazao je da je razgovarao sa Vučićem i o situaciji u BiH, i rekao da nema smisla ugrožavati budućnost BiH secensionističkim tendencijama. Izrazio je nadu da će planirani izbori biti održani.

Komentari (0)

Srbija