Politika

Šalenberg u Prištini s Gervalom i Osmani: Moskva ima potencijal da samo jednim udarcem destabilizuje region

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

16:40

Šalenberg u Prištini s Gervalom i Osmani: Moskva ima potencijal da samo jednim udarcem destabilizuje region
Tanjug/AP/Michael Kappeler - Copyright Tanjug/AP/Michael Kappeler

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, koji je danas boravi u posetu Prištini, rekao je da je sa ministarkom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Gervalom razgovarao o procesu dijaloga Beograda i Prištine i ocenio da je "prirodno da na kraju normalizacije odnosa dođe i do međusobnog priznanja".

Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Gervalom, naglasio da njegova poseta Prištini u ovom trenutku "nije slučajna" i istakao da je "ovo region koji je veoma važan za Austriju", prenosi prištinska Koha ditore.

"Moramo imati na umu da Moskva ima potencijal da samo jednim udarcem destabilizuje region. Smatramo da je napad Rusije na Ukrajinu poziv da se EU probudi da se pozabavi ciljem članstva u EU. Važno je i obećanje dato pre 19 godina u Solunu. Trebalo bi otvoriti pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i liberalizovati vize za Kosovo", rekao je Šalenberg i istakao da će "na sledećem samitu pokrenuti temu vizne liberalizacije za Kosovo".

Gervala je rekla da bi dijalog mogao brzo da se završi ako, kako tvrdi, "Srbija odustane od blokiranja procesa".

Ona je dodala da je na sastanku sa Šalenbergom razgovarano o dijalogu i važnosti da se taj proces što pre okonča.

Šalenberg se ranije danas sastao i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, koja ponavlja da dijalog Beograda i Prištine treba da se usredsredi na međusobno priznanje.

Ona tvrdi da je Priština konstruktivna strana u tom procesu i kaže da se "o ustavnom poretku, suverenitetu i sadašnjim granicama ne može pregovarati".

Šalenberg će, kako je najavljeno, razgovarati i sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom.

Komentari (0)

Srbija