Politika

Italijanski ministar spoljnih poslova razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije: Podrška unapređenju saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

21:04

Italijanski ministar spoljnih poslova razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije: Podrška unapređenju saradnje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić danas su u odvojenim susretima razgovarali s ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem di Majom. 

Vučić je s italijanskim gostom razgovarao o daljem razvoju bilateralne saradnje, evrointegracijama Srbije, geopolitičkim prilikama i regionalnim odnosima.

"Italija je među vodećim stranim investitorima u Srbiji, ubedljivo prvi strani partner prema vrednosti investicija u našoj zemlji, a na drugom mestu prema broju realizovanih projekata. I pored toga nastavljamo da stvaramo još stimulativnije poslovno okruženje, kako bismo privukli nove strane ulagače", istakao je predsednik Vučić.

Napomenuo je da je veoma važno to što je Italija naš region stavila visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Vučić je zahvalio Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije i istakao da ceni ličnu podršku šefa italijanske diplomatije Di Maja naporima Srbije na svom evropskom putu.

Govoreći o regionalnim prilikama, predsednik Srbije je poručio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, kao jedinim načinom za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora, naglašavajući da su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana

Po pitanju sukoba u Ukrajini, Vučić je još jednom podvukao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da je spremna da pomogne Ukrajini, u skladu svojih mogućnosti.

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo tokom sastanka je rekao da ta zemlja prepoznaje sve što je Srbija uradila na putu ka Evropskoj uniji, posebno kada je reč o ustavnim i drugim reformama, koje su omogućile otvaranje klastera 4.

"Italija je snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici i mi ulažemo velike napore kako bismo našim partnerima iz EU objasnili situaciju u regionu i potrebu za proširenjem. Evropska unija mora da pruži veću ekonomsku podršku regionu", rekao je Di Majo.

Brnabić i Di Majo o potencijalnim novim investicijama

Sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem di Majom o unapređenju bilateralnih odnosa, razvoju privredne i trgovinske saradnje, kao i o potencijalnim novim investicijama te zemlje u Srbiji razgovarala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je ukazala da Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji na evropskom putu i naglasila da reforme, bez obzira na sve izazove današnjeg vremena, Beogradu ostaju primarni zadatak, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Brnabić je takođe je podvukla da su mir i stabilnost ragiona od ključnog značaja za privredni i ekonomski razvoj i da će zato Vlada Srbije učiniti sve kako bi se to i obezbedilo jer, kako je naglasila, nastavak i sprovođenje reformi moguće je isključivo kada su garantovani mir i bezbednost celog regiona.

Govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, premijerka je istakla da je to primer uspešne regionalne saradnje i borbe za zajedničke ciljeve, uverena da je reč o najboljem načinu za pripremu država za članstvo u EU, ali i prilika da se dostignu standardi Unije i pre formalnog učlanjenja.

Takođe, dodala je premijerka, Beograd veoma ceni stav Italije da Srbija ima pun potencijal da napreduje ka EU i da na svom putu može da računa na stalnu podršku prijateljske zemlje kakva je Italija.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je naglasila da zvanični Beograd ostaje u potpunosti posvećen tom dijalogu, o čemu svedoči i nedavno postignut dogovor o mapi puta za primenu sporazuma o energetici.

Komentari (0)

Srbija