Politika

Blanštetu orden za razvoj francusko-srpskih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

17:45

Blanštetu orden za razvoj francusko-srpskih odnosa
Erik Blanštet - Copyright Fonet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Eriku Blanštetu koji već 21 godinu kao deo francuske zajednice u Srbiji uspešno razvija odnose dva naroda danas je u francuskoj rezidenciji ambasador Pjer Košar dodelio Nacionalni orden za zasluge u rangu viteza, saopštila je Ambasada.

Blanštet je jedan je od osnivača i prvi predsednik Francusko-srpske privredne komore, bio je menadžer godine 2009. i aktivan učesnik SIEPA - srpskog tela koje se bavi promovisanjem stranih investicija, a doprineo je i privrednom razvoju Pirota.

Doprineo je razvoju francusko-srpskih odnosa kroz značajne donacije, za obnovu Spomenika zahvalnosti Francuskoj, i za domove za nezbrinutu decu u Srbiji.

Blanštet je počeo karijeru u bankarskom sektoru, najpre u Francuskoj, a potom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, gde je radio na otvaranju prvih filijala banke Sosiete Ženeral u Srbiji, Ukrajini i Rusiji i banke BNP Pariba u Srbiji i Rusiji.

Kompaniju White Technologies u sektoru mašinske industrije i tehnološke obrade metala osniva 2009. godine a pod njegovim vodstvom ona danas ima devet pogona, od kojih je jedan u Pirotu.

Alatnica "JLB-Soulier" doo Pirot osnovana je 2012. godine i izrađuje metalne delove za aeronautički, automobilski i energetski industrijski sektor.

Fonet/Zoran Mrđa

 

On je predsednik konsultantske firme "Paxton Equity" specijalizovane za usluge u bankarskom sektoru i za podršku stranim firmama koje žele da posluju u Srbiji.

Doprinos francusko-srpskoj saradnji u oblasti borbe protiv terorizma dao je tako što je finansirao zajedničke obuke francuskog RAID i srpskog SAJ-a 2013. godine.

Posle terorističkih napada u Francuskoj 2015. godine stavio je na raspolaganje inženjere i proizvodne kapacitete svojih pogona kako bi zajedno sa francuskom elitnom jedinom RAID razvijali novu opremu.

Komentari (0)

Srbija