Politika

Miroslav Lajčak do kraja nedelje stiže i u Beograd?

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

16:05

Miroslav Lajčak do kraja nedelje stiže i u Beograd?
Miroslav Lajčak do kraja nedelje stiže i u Beograd? - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da nakon posete Prištini dođe u Beograd, a sve u cilju da se održi zamah postignut prošlonedeljnim dogovorom o primeni sporazuma o energetici i eventualno organizuje sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija do kraja jula, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Diplomatski izvori Tanjuga napominju da bi o poseti Miroslava Lajčka Beogradu informaciju trebalo da saopšti EU Delegcija u Srbiji "sredinom ove nedelje".

Podseća se i da je šef EU diplomatije, Žozep Borelj, već izrazio očekivanje da će biti domaćin najvišim zvaničnicima Beograda i Prištine u Briselu, u okviru još jedne runde dijaloga, i to "pre letnje pauze" koja u EU institucijama počinje u avgustu.

Dodaje se da je Borelj prošle nedelje telefonom razgovaro sa Vučićem i Kurtijem i da svi napori EU, uključujući i posetu Lajčka, idu u pravcu "napretka u dijalogu".

U Briselu takođe napominju da bi do sastanka na najvišem nivou trebalo da dodaje nakon što se, pored energetike, postigne napredak i u dogovoru oko deklaracije o nestalima koja je u fazi finalizacije na nivou eksperata.

Miroslav Lajčak boraviće od danas do 29. juna u poseti Prištini.

Kako prenosi Telegrafi pozivajući se na saopštenje Kancelarije EU u Prištini, Lajčak će se tokom posete sastati sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i liderima glavnih opozicionih partija, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija