Politika

Šta su se Beograd i Priština dogovorili u Briselu: Mapa puta za rešenje problema koji decenijama muči građane severa KiM

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

22/06/2022

-

18:00

Šta su se Beograd i Priština dogovorili u Briselu: Mapa puta za rešenje problema koji decenijama muči građane severa KiM
Dalekovod - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi u utorak su, na sastanku u Briselu, postigli dogovor o mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma. Dogovor koji su sve strane, uključujući i evropske posrednike, nazvale velikim korakom napred utire put rešenju problema koji decenijama opterećuje građane severa, ali i odnose Beograda i Prištine. Ovo je prvi konkretan dogovor dve strane postignut od kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji koji je već dugo u ćorsokaku. 

Reč je zapravo o smernicama koje jasno određuju vremenski okvir i konkretne korake za primenu Energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) navodi se da će "Elektrosever", kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, početi da snabdeva potrošače u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Podsetimo, Beograd i Priština su 2013. godine postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga, a potom su 2015. ti zaključci usaglašeni. Kako je precizirano u sporazumima, naplatu struje na severu je trebalo da vrši kompanija "Elektrosever", ali oni zapravo nikada nisu u potpunosti implementirani i kompanija će tek sada i dobiti licencu.

U međuvremenu, meštani četiri opštine na severu Kosova - Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka - više od dve decenije nisu plaćali račune za utrošenu električnu energiju, a Beograd i Priština iznosili su oprečne tvrdnje o tome ko pokriva te troškove. Nisu potpuno jasne bile ni informacije o tome ko je zapravo snabdevao električnom energijom opštine na Severu Kosova. Vest iz Brisela je dočekana uz pozitivne reakcije, kako beogradskih i prištinskih zvaničnika, tako i onih iz Brisela.

Međutim, neka od pitanja koja i dalje provejavaju u javnosti je šta ovaj sporazum zapravo znači, odakle će građani na severu Kosova dobijati struju i šta će biti sa trafostanicom Valač koja je bila jedno od spornih pitanja za zvanični Beograd i Prištinu?

Odakle je stizala struja na sever

Kako podseća Kossev, do septembra 2013. godine, energetski sistem na Severu nije bio priključen na kosovski sistem. Struja na Severu u Valač je stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija (ovo potonje čak i danas, oko 13 posto). Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla da stigne sa juga, čime je započeo proces integracije. Ovaj sporazum je potom potvrđen posebnim Tehničkim sporazumom o energetici 2015.

KOSTT od 14. decembra 2020. funkcioniše nezavisno od regulatornog bloka Elektromreža Srbije (EMS). Izlazak iz tog sistema i priključivanje u blok sa Albanijom je predviđeno sporazumom sa Evropskom energetskom mrežom prenosnog sistema za energiju (ENTSO), a od tada su, kako su tvrdili prištinski zvaničnici, računi na severu pokrivani iz budžeta Kosova.

Međutim, ko snabdeva strujom meštane na severu, iz Beograda i Prištine tokom godina su stizale oprečne izjave. Kako je ranije pisao Radio slobodna Evropa, iz KOSTT-a su tvrdili da snabdevanje električnom energijom svih građana Kosova "vrši i vršiće licencirani operateri od strane Regulatornog ureda za energetiku, u skladu sa zakonskim i regulatornim okvirom Kosova".

Ipak, zvanični Beograd tvrdi suprotno, odnosno da je utrošenu energiju na severu Kosova sve ove godine plaćao EPS (Elektroprivreda Srbije) preko prenosnih sistema EMS-a. 

U međuvremenu, u kosovskim medijima postojao je i niz izveštaja o tome kako su građani južno od Ibra svojim uvećanim troškovima pokrivali račune potrošača na Severu.

Koordinator Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 35 Dragiša MIjačić je objasnio da je trafostanica Valač ključna tačka za snabdevanje električnom energijom većine severa Kosova.

"Srbija je do 2020. isporučivala struju u tu trafostanicu odatle se ona dalje distribuirala celom severu. Kad je Kosovo postalo član energetske mreže ENTSO, na nivou mreže operatora Evrope, onda Srbija više nije imala mogućnosti da pošalje struju na sever Valaču i onda je od tog decembra svu struju koju je potrošio sever Kosova poslao kosovski operater i to je pravilo ogromne troškove kosovskoj vladi", rekao je Mijačić. 

Kako je dodao, s obzirom na to da struja sad dolazi do Valača, pa onda ide dalje, tu postoji merni uređaj koji meri ko je koliko poslao struje.

"Nekom nasilnom akcijom kosovska strana je htela da zauzme tu trafostanicu, međutim, sad su se dogovorili da će oni da izvrše merenje u trafostanici Valač i imaće zajednički način održavanja i merenja u nekom narednom periodu. Ovim sporazumom se postiglo da je Elektrosever postao podugovarač KEDS-a i s obzirom na to da je on njihov podugovarač onda će KEDS imati mogućnost pristupa svim instalacijama, svim mernim stanicama. Na taj način se smanjila mogućnost rešavanja ovog pitanja kroz neki konflikt, sukobe, demonstracije", istakao je Dragiša Mijačić.

Najava da je plan implementacije sporazuma o energetici možda blizu stigla je ovog meseca. Naime, šef kosovske delegacije u Briselu Besnik Bisljimi je 13. juna potvrdio da su dve strane jako blizu dogovora, uz napomenu da će on biti u skladu sa do sada postignutim sporazumima. On je to rekao nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su vođeni razgovori sa "turskom stranom, KEDS o prisustvu na severu Kosova".

"To smo dogovorili, nadam se da je ostala samo tehnika i da ćemo imati dobre rezultate u danima koji su pred nama", rekao je Vučić.

KEDS je Kosovska kompanija za distribuciju električne energije, a od 2013. godine njome upravlja turski konzorcijum i ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu, piše RSE.

Šta je dogovoreno u Briselu

Prema dogovoru koji je objavio Miroslav Lajčak, da bi se prevazišla kriza i problemi u energetskom sektoru, a uzimajući u obzir sporazum o energetici od 8. septembra 2013. i zaključke posredništva EU o primeni tog sporazuma od 25. avgusta 2015, strane su se dogovorile o mapi puta koja podrazumeva devet tačaka.

Kako se navodi, Energetska regulatorna kancelarija (ERO) izdaće licencu za snabdevanje za "Elektrosever". U roku od sedam dana, a "Elektrosever" će potom obezbediti KEDS-u i KOSTT-u podatke o potrošačima, preko EU.

U roku od 10 dana od izdavanja licence za nabavku, "Elektrosever" će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT i KEDS, kako bi radio na kosovskom energetskom tržištu. Dogovor podrazumeva i da u roku od 15 dana od potpisivanja neophodnih tehničkih sporazuma sa KOSTT-om, "Elektrosever" dobije Energetski identifikacioni kod (EIC) za obavljanje aktivnosti predviđenih licencom za snabdevanje.

Takođe, u skladu sa članom 14. Energetskog sporazuma iz 2015. godine, u roku od 30 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, KEDS i KOSTT (pod olakšicama EU, ako je potrebno) će imati pristup podstanici Valač, kao i drugoj infrastrukturi za prenos i distribuciju.

Twitter/Miroslav Lajčák

 

U roku od 45 dana od izdavanja licence za nabavku, KOSTT i KEDS, uz konsultacije s "Elektroseverom," podneće ERO-u investicioni plan i neophodne troškove održavanja i gubitke mreže na osnovu temeljnog uvida u postojeću infrastrukturu. Kako je navedeno, u roku od 21 dana nakon predaje investicionog plana i troškova, ERO će odobriti u principu te troškove i gubitke.

U slučaju nepridržavanja odredaba ovih usaglašenih zaključaka, nakon 100 dana od izdavanja licence za nabavku, ERO može da odluči da suspenduje i/ili povuče licencu dodeljenu "Elektroseveru", uz prethodne konsultacije strana, uz posredništvo EU, tokom perioda od maksimalno 15 dana. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da je nakon skoro deset godina usvojena mapa puta kojom kreće implementacija sporazuma iz 2013. i 2015. godine o energetici. 

"To znači da imamo našu srpsku kompaniju Elektrosever koja pruža usluge distribucije, koja ima snabdevanje i koja ima mogućnost uvoza i izvoza električne energije. To znači da ćemo moći ponovo da isporučujemo električnu energiju iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije. Rokovi počinju da teku onog trenutka kada Priština izda licencu Elektroseveru. To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala. To je ono o čemu Priština nije želela ni da razgovara", rekao je Petković za RTS.

Šta je sa stanicom Valač

U dogovoru se, dakle, pominje i trafostanica Valač na severu Kosova, za koju je KOSTT tvrdio da je njeno vlasništvo, dok je se EMS nije odricala, pa je tako i plaćala zaposlene.

Dragiša MIjačić kaže da se sada nije rešavalo pitanje imovine. "Kad kažete čiji je sad Valač u smislu imovinsko-pravnom i dalje se spori i jedna i druga strana. Kako će se to pitanje imovine rešavati to ostaje da se vidi, ali je napravljen meganizam za naplatu električne energije i to je svakako pozitivno", napominje on. 

Petar Petković ističe da pored mape puta postoje i dva vrlo značajna dokumenta, od kojih je jedan pismo Miroslava Lajčaka u kojem piše da će "Elektrosever" trajno biti prisutan u trafostanici Valač.

"Sada je ovim garancijama priznat status operatora Elektroseveru i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač, niko ne može da zauzima Valač", naglašava Petković.

Navodi da će sav posao raditi Elektrosever, koji će biti trajno prisutan u Valaču, kao i da će samo uz njegovu dozvolu i zajedno sa njim KOSTT i KEDS kao operatori moći da mu pristupe.

"Elektrosever će imati ugovorno svoje odnose sa KOSTT-om i sa turskom kompanijom KEDS. Veoma su značajni i razgovori koje smo nedavno imali u Istanbulu, gde smo sa turskom kompanijom KEDS uspeli da dogovorimo sve važne distributivne usluge koje će obavljati Elektrosever, a to znači izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača", navodi Petković.

"Veliki korak napred"

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak koji je i objavio vest o postignutom dogovoru rekao je da je ovo "veliki korak napred". Iz Brisela poručuju da je usvajanje mape puta "korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", u korist svih građana, a ove strane se pozivaju da ostvare napredak u svim ostalim nerešenim poslovima na implementaciji.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj čestitao je potom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici.

"Razgovarao sam sa Vučićem i Kurtijem da bih im čestitao na postizanju sporazuma o usvajanju mape puta za sprovođenje energetskog sporazuma. To je veliki i važan korak napred u dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU koji će doneti konkretne rezultate za sve građane", istakao je Borelj u objavi na Tviteru.

Kurti je rekao da će Evropska unija pratiti sprovođenje mape puta o energetici koju su Beograd i Priština usaglasili u Briselu, kao i da će ona biti uključena i u energetsku strategiju vlade do 2031. godine. On je na sednici vlade rekao da će četiri opštine na severu preći na sistem naplate električne energije, prenosi pristinska Gazeta ekspres.

"Evropska unija će pratiti sprovođenje ovog sporazuma. Nasledili smo mnoge stvari koje nismo želeli. Dajemo sve od sebe sa onim što smo nasledili", rekao je Kurti i dodao da će mapom puta biti obezbeđen jednak tetman svih građana u pogledu potrošnje i plaćanja elektricne energije.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

Inače, predsednik odbora Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (КOSTT) Jeton Mehmeti rekao je da će postignut dogovor u Briselu uštedeti Кosovu više od 100 miliona evra troškova predviđenih za drugu polovinu 2022. godine, prenosi Koha. Prema rečima Mehmetija, samo do aprila ove godine trošak utrošene i neplaćene energije u četiri severne opštine iznosio je 25 miliona evra.

Kako je za Euronews Srbija rekao Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, pretpostavlja da će se promeniti praksa da građani četiri opštine na severu Kosova ne plaćaju struju, jer se po drugoj tački sporazuma Elektrosever obavezao da dostavi analizu i sve podatke od značaja za poslovanje, dakle i za izvršavanje obaveza plaćanja struje.

"Kada će se to desti, to je jako teško reći. Kosovski mediji manipulišu da će to krenuti od avgusta, ali je sigurno da će građani severa Kosova plaćati struju kosovskom sistemu, rekao je Janjić precizirajući da će naplatu ubirati Elektrosever, ali da ostaje da se vidi u kom iznosu.

Komentari (0)

Srbija