Politika

Gradske službe u Novom Sadu uklanjaju slova "Z" ispisana na Varadinskom mostu i okolini

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2022

-

18:16

Gradske službe u Novom Sadu uklanjaju slova "Z" ispisana na Varadinskom mostu i okolini
Gradske službe u Novom Sadu uklanjaju slova "Z" ispisana na Varadinskom mostu i okolini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Brojna slova "Z" ispisana farbom na Varadinskom mostu i okolini, odnosno na trasi koja vodi ka Petrovaradinskoj tvrđavi gde počinje Egzit festival, gradske službe su tokom poslepodneva počele da uklanjaju, javlja portal 021.


Slova "Z" ispisana u Starom gradu, duž Keja žrtava Racije i Beogradskog keja, kao i na delu Bulevara Mihajla Pupina, ulica Sonje Marinković, Vojvode Mišića, Maksima Gorkog, Trga Neznanog junaka, na brojnim institucijama, pa i vrtićima.

Kako prenosi 021. gradske službe prefarbavaju slova i pretvaraju ih u kvadrate.

 

 


Povodom ispisivanja slova reagovali su saopštenjem lokalni odbori Stranke slobode i pravde i Pokreta slobodnih građana.

SSP je ocenio da slova "Z" - simbol ruske agresije na Ukrajinu na novosadskim zidovima prdstavljaju civilizacijski sunovrat.

SSP navodi da to nije poruka samo Novosađanima već - pre svega - njihovim gostima i posetiocima festivala "Egzit" jer su slova išarana po koridorima kojima se stiže na Petrovaradinsku tvrđavu.

"Poruka koju danas šaljemo svetu svrstava nas u retrogradna društva - servilna prema tiranima, a surova prema slabima. Novi Sad, koji je oduvek bio svetionik multikulturnog društva nije zaslužio da se o njemu sudi na osnovu akcije male grupe izgrednika", navodi Gradski odbor SSP.

Kažu i da će ako gradske službe u naredna 24 sata ne očiste slova smatrati da upravo oni stoje iza te kampanje.

Hitno uklanjanje simbola ruske agresije na Ukrajinu zatržio je i lokalni PSG.

"Ukoliko do početka festivala, koji treba da okupi hiljade gostiju, kako iz Srbije, tako i iz Evrope i sveta, simboli koje je iscrtala molerska brigada ne budu uklonjeni, biće to jasan znak da Srpska napredna stranka podržava ovakve akcije, kao i rusku invaziju u Ukrajini", navodi PSG.

Naglašavaju da Novi Sad ne treba da bude grad koji propagira rat i traže da policija što pre identifikuje i privede vinovnike.

 

 

Komentari (0)

Srbija