Politika

Komesarijat: Izbegličko poglavlje 90-ih još nije zatvoreno

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2021

-

09:38

Komesarijat: Izbegličko poglavlje 90-ih još nije zatvoreno
Komesarijat: Izbegličko poglavlje 90-ih još nije zatvoreno - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna, Komesarijat za izbeglice i migracije podseća da izbegličko poglavlje iz devedesetih još nije zatvoreno i da i dalje ima porodica kojima je potrebna pomoć države Srbije u stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju.

Komesarijat u saopštenju navodi da je do danas pomogao ukupno 23.738 porodica da reše svoje stambeno pitanje, a dodatnih 22.442 je ekonomski osnaženo kroz dohodovne aktivnosti.

Najvećim delom, izbeglice i interno raseljeni pomognuti su sredstvima iz budžeta Republike Srbije.

U isto vreme, mnogo se radi na tome da najugroženije porodice dođu do krova nad glavom. Za poslednjih godinu dana, uprkos pandemiji novog koronavirusa, Komesarijat je podržao i stambeno zbrinuo više od 2.054 najugroženije izbegličke porodice kao i interno raseljene sa Kosova i Metohije.

Ove godine je iz budžeta Republike Srbije opredeljeno 475 miliona dinara za pomoć ljudima koji su, bez svoje krivice, izgubili sve, a danas žive po tuđim kućama i stanovima. Tim novcem biće omogućeno stambeno zbrinjavanje još namanje 800 podorica.

Potrebe su i dalje velike

"Očekujemo da zajedno sa stambenim rešenjima iz Regionanog stambenog projekta u ovoj godini krov nad glavom obezbedimo za oko 2000 porodica", navodi Komesarijat u saopštenju.

Izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine značajno su pomognute donatorskim sredstvima prvenstveno Evropske unije, kroz Regionalni stambeni program.

Tokom prošle godine, u nove stanove useljeni su korisnici u Mionici, Somboru, Kikindi, Malom Crniću, Žabarima, Krupnju, Valjevu, Bačkom Petrovcu, Bačkoj Palanci, Sevojnu, Požarevcu, Novom Pazaru, Svilajncu, Irigu, Sremskoj Mitrovici... U Staroj Pazovi krov nad glavom dobilo je 169 porodica, a u Novom sadu useljen je kompleks zgrada sa 275 stanova.

Isti posao nastavljen je i ove godine, useljeno je 40 porodica u Zrenjaninu, 20 u Kruševcu, 60 u Loznici...a nastavlja se sa Čajetinom, Kučevom, Bačkim Petrovcem, Pančevom, Smederevom, Vršcem, Aranđellovcem... Do kraja godine očekujemo useljenje i 152 stana u Futogu.

U okviru Regionalnog stambenog programa, koji se privodi kraju, do sada je krov nad glavom obezbeđen za više od pet i po hiljada porodica. Kroz pregovore sa donatorima i partnerima na ovom Programu, Komesarijat je obezbedio sredstva za dodatnih 2.200 stambenih rešenja za izbeglice, navodi se u saopštenju.

Potrebe su i dalje velike navodi Komesarijat i dodaje da nastavlja da radi na njihovom rešavanju, kao što intenzivno radi na pokretanju sličnog donatorskog programa za oko 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije kojima je takođe potrebna pomoć u obezbeđivanju doma.

"Na Svetski dan izbeglica, 20. jun, Komesarijat za izbeglice i migracije želi da se zahvali svim partnerima u državi, međunarodnim organizacijama, nevladinom sektoru i naročito donatorima, na ukazanoj podršci i uloženim sredstvima za poboljšanje života izbegličke populacije, kao i uslova boravka migrata i tražilaca azila. Ostajemo potpuno posvećeni misiji jačanja strabilnosti i mira na Balkanu", poručujun iz Komesarijata.

Rakić:Veliki broj raseljnih i dalje ne može da se vrati

Svetski Dan izbeglica je još samo jedan dan kada glasno govorimo da je veliki broj onih, koji su ne svojom voljom napustili sve ono što su godinama sticali, i dalje u raseljeništvu, rekao je danas ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Goran Rakić.

”I danas, kada se obeležava Svetski Dan izbeglica, postavljamo pitanje svima onima koji su trebali da nam kao instituciji koja se bavi povratkom raseljenih već dugi niz godina pomognu, zašto nisu uložili veći trud i zalaganje da zajedno što veći broj raseljenih sa Kosova vratimo na svoja vekovna ognjišta"? naveo je Rakić u saopštenju.

Ističe da se takva slika mora promeniti, a promeniće se onda kada povratnici prestanu da budu napadani i zastrašivani, kada se reše problemi njihove uzurpirane imovine, kada se promeni loša ekonomska situacija u povratničkim sredinama i kada prestane to da se želja raseljenih da posete svoja imanja dočekuje negativno.

Rakić je naveo da će Ministarstvo za zajednice i povratak i on lično, iznova i iznova podsećati na negativan trend povratka i na sve probleme koji ovaj proces prate i kazao da će uložiti sav napor da se to promeni, jer kako je rekao, svi oni koji su se pre više dve decenije raselili sa Kosova imaju pravo da se na svoja i imanja vrate.

”Raduje me činjenica da i nakon tako dugog perioda želja za povratkom postoji i dok god budem bio ministar za zajednice i povratak neću odustati od namere da povratak svima koji žele i omogućim. Za mene su povratnici heroji i zato ćemo se zajedno boriti da oni koji žele da se vrate, ostvare svoje osnovo ljudsko prvo, pravo na noramalan život na svojim imanjima", kazao je Rakić.

Istakao je da je i pored svih poteškoća pozitivno to što ministarstvo na uspešan način uspeva da sprovodi proces zatvaranja Kolektivnih centara zajedno sa svojim međunarodnim parterima.

”U Štrpcu je 87 raseljenih porodica koje su boravile u kolektivnim centrima ove opštine 2020. godine dobilo nove stanove, dok je u Gračanici potpuno obnovljeno kolektivno naselje ''Bergen''. Ove godine će biti zbrinuto u dva nova stambena objekta 40 porodica iz kolektivnih centara u Leposaviću i Zvečanu, a u 2022. godini se planira početak zatvaranja kolektivnih centara u Zubinom Potoku”, kazao je ministar.

U saopštenju se navodi da je posle konflikta na Kosovu 1999. godine, svoje domove napustilo je 226 418 građana.

Zbog loše ekonomske i bezbednosne situacije kao i sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine, broj povratnika iz godine u godinu opada.

Tokom 2020. godine na Kosovu se vratilo 273 lica, tako da je ukupan broj povratnika oko 28.750, od čega je oko 12.600 Srba, kaže se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija