Politika

"Poljska čvrsto podržava evrointegracije Srbije", sastali se Rau i Selaković

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

15:56

"Poljska čvrsto podržava evrointegracije Srbije", sastali se Rau i Selaković
"Poljska čvrsto podržava evrointegracije Srbije", sastali se Rau i Selaković - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Poljske i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Zbignjev Rau najavio je danas u Beogradu, tokom susreta sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, konkretne korake na unapređenu odnosa dveju zemalja kako u oblasti ekonomije i tako i kulture.

"Rešili smo da otvorimo poljski Institut za kulturu u Beogradu kao i poljsku Trgovinsku kancelariju što će potvriditi povećanje dinamike koja postoji u bilateralnim odnosima kako u oblasti ekonomije tako i kulture", rekao je Rau na zajedničkoj konfererenciji sa Selakovićem.

Poljska čvrsto podržava evrointegracije Srbije, želimo da nastavimo plodonosno partnerstvo sa Srbijom", naveo je Rau.

Selaković je naglasio da je vanža vest da je ekonomska saradnja Srbrije i Poljske u 2021. dostigla više od 1,6 milijardi evra, a da je samo u prvih pet meseci ove godine premašila 800 miliona.

Premašili smo prošlogodišnju cifru za pola godine, rekao je Selaković i izrazio očekivanje da će ekonomska razmena nastaviti da raste i da je u tom cilju predložio da se napravi neki oblik poslovnog foruma.

Prema njegovim rečima, to ne bi bio klasični poslovni forum već skup koji će se zasnivati na vidljivom prisustvu i pristupu privedne sardanje.

Ministar Selaković je podsetio da je Poljska bila prošle godine među 10 prvih ekonomskih partnera Srbije sa ozbilnim izgeldima za dalje poboljšanje.

Selaković i Rau razgovarali su danas o brojinim temama između ostalog o značaju toga da druga misija OEBS-a u Srbiji, ona u Prištini, zadrži statusnu neutralniost, povratku raseljenih i potrebi da se o tom pitanju govori na svim svetskim forumima, sveobihvatnim reformskim provesima kroz koje Srbija prolazi a koji su usko vezani za OEBS, inicijativi Otvoreni Balkan.

Dodao je da su tema susreta bili i globalni odnosi. Rau je naveo da iz perspetkive OEBS-a cene napore Srbije da održi stablnost i bezbednost u regioni i nastavi rad na jačanju demorkatskih institucija.

Izrazio je zadovoljstvo što sa zvaničnicima Srbije dele isto razumevanje, zajedničke stavove po pitanju demokratije, ljudskih prava slobode medija, pomirenja, integracije nacionalnih manjina, što je, kako je naglasio, ključno za uspešan put jedne zemlje.

Naglasio je i da je Misija o Srbiji je spremna da nastavi pomoć državnim organima Srbije na svim poljima.

Komentari (0)

Srbija