Politika

Vučić: Ako ne puste Severni tok u rad 21. jula, razoriće nam čitavu industriju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2022

-

20:56

Vučić: Ako ne puste Severni tok u rad 21. jula, razoriće nam čitavu industriju
Vučić: Ako ne puste Severni tok u rad 21. jula, razoriće nam čitavu industriju - Copyright Prinskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se u intervjuu za TV Pink na godišnjicu zločina u Srebrenici, koja se dešava u jeku rata u Ukrajini, te apelovao da u uslovima "svetskog rata" Srbija po svaku cenu treba da izbegne sukobe i da se fokusira na mir. Govoreći o novoj Vladi rekao je da će njen "veliki deo činiti neki drugi ljudi". Otkrio je i novu odluku vlade kojom će žene do 45. godina starosti imati pravo na vantelesnu oplodnju, kao i da će minimalac biti povećan na 40.000 dinara.

Istakao je i da je Srbija zaustavila izvoz nafte, te najavio da će ta odluka biti produžena za još sedam dana.

Upozorava i da je Srbija već "uvela vanredno stanje, bez da je to formalno učinila", ali i iskazao zabrinutosti da li će Severni tok ponovo biti pušten u rad jer bi nam, u suprotnom "bila razorena industrija".

Kazao je i da se plaši da će ratni sukob u Ukrajini biti teži nego što je sad.

"Nadam se da ga neće biti na Balkanu, daćemo sve od sebe da sačuvamo srpski narod i Srbiju, ali i sve druge i da u miru gledamo kako da gradimo budućnost", rekao je i nastavio:

"Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada Vladimir Putin bude završio stvari u Seversku, Bahmutu i Soledaru, posle toga na drugoj liniji Slavjansk-Kramatorsk-Avdejevka, slediće njegova ponuda. Ako Zapad ne prihvati ponudu, odlazimo u pakao. A neće je prihvatiti", kazao je.

"Mnogo je teških dana u godini kao Srebrenica"

"Ostavite po strani da je ovo u Ukrajni lokalni rat, posebno kada ceo zapadni svet preko Ukrajinaca ratuje protiv Rusije. Kada sve to imate u vidu, naravno da dolazi do velikih pomeranja na ovom području koje nije u jednostavnoj situaciji. Ponekad se čini da svi na Balkanu čekaju drugo poluvreme. Izvinite što to kažem ovako, ali mnogo je strasti, mnogo emocija i mnogo mržnje", rekao je i osvrnuo se na obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici:

"Prvo, to je jedan težak dan objektivno, dan jezivog zločina počinjenog nad Bošnjacima i logično je da takve posledice i posle 27 godina ostavlja. Mislim da imamo mnogo teških dana u godini. Tu sad imamo mnogo problema, drugačijih viđenja i mnogo toga bismo morali da promenimo. Ono što je ove godine bilo jasnije i naglašenije jeste žešća kampanja i više mržnje usmerene prema srpskom narodu i nažalost, više pogrešnih odgovora ili više mržnje iz onog medijskog, već i političkog diskursa koji se tiče naše odgovornosti"

Kaže i da postavlja pitanje zašto srpske žrtve i zašto oči sudije Slobodana Ilića (svirepo ubijen u Zalazju iznad Srebrenice), u leto 1992. nikome nisu važne.

"Srpske suze nemaju roditelje, tuže suze imaju roditelje, ali mi moramo na to da se naviknemo i moramo to da znamo. Manjim delom smo i mi za to krivi", kazao je predsednik i podsetio na činjenicu da predsednici Srbije nisu obilazili Jasenovac.

Prinskrin/TV Pink

 

Kaže da treba razumeti mnoge strane političare koje idu na pomen u Srebrenici, ali ističe da mu nije jasno zašto ne odu na pomen žrtvama u Jasenovcu.

"Mi Srbi nikada nećemo moći da shvatimo kako nam sole pamet o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali su pogazili teritorijalni integritet Srbije. Naš odgovor mora da bude ozbiljan i odgovoran, jačanje naše nacionalne svesti i jačanje veza sa našim narodom. To nije stvaranje Velike Srbije, već čuvanje našeg pisma i našeg jezika", kazao je Vučić.

Istakao je da Srbija ima tri zadatka u budućnosti - prvi, da podiže svoju nacionalnu svet, čuva svoj jezik i kulturu. Pod dva, da podaže poštovanje prema drugima, njihovim interesima, razgovara sa njima i pod tri, da čuva mir i stabilnost, ali i da time čuva svoju državu i budućnost svoje države.

"Mi to već radimo, ali moramo još snažnije jer i nas ponesu emocije. Istog sekunda kada vidimo kakve su reakcije u drugim delovima regiona, deo naših ljudi reaguje emocionalno i neretko pogrešno. To moramo da suzbijemo kod sebe i gledamo napred", istakao je Vučić.

Predsednik kaže da Srbija svakako ne sme da žmuri pred tuđim žrtvama već da ih prizna i poštuje, ali mora da govori o svojim žrtvama i pronađe pravdu za njih, ali i da joj je potreban "vek mira".

"Ako nije moguća sudska, nekada je pravda samo govoriti istinu. Za Srbiju je najvažnije da ne učestvuje ni u jednom ratu više. Da nismo učestvovali u svim tim ratovima imali bismo stanovnika više nego Holandija", rekao je dodajući da sa Bošnjacima moramo graditi najbolje moguće odnose:

"I moraće da bude moguće, jer nas sve drugo vodi u katastrofu"

"Sedam godina se ćuti o napadu u Srebrenici jer se to desilo Srbinu"

Vučić je na kazao da je do sada o napadu na njega u Srebrenici 2015. godine dobio samo "najgluplje objasnjenje nekih koji su se lažno predstavljali kao četničke podvojvode, a koji su se žalili na to da ih je MUP Srbije uputio da sarađuju sa MUP-om Republike Srpske".

"To nema veze sa tim, mi znamo ko su napadači, nijedan od njih nije bio Srbin, nijedan. Sva imena znamo, ja sam sa jednim od njih i razgovarao, iz centralne Bosne je, rekao sam sve je u redu, čovek me je pozvao i da dođem kod njega na kafu, nisam zlopamtilo", kazao je.

Kaže da mu je taj napadač rekao da je učestvovao u tome, ali da je bila takva atmosfera i da je izgubio dva brata od strica.

"Rekao sam u pravu ste, sve je ok, meni se ništa nije desilo, nisam zlopamtilo. Oni koji nisu bili tamo ne mogu da shvate kako je stvarno bilo jer na televiziji ne izgleda kako je to moglo da se oseti", naveo je.

"Plašim se, daću sve od sebe da sačuvam mir"

Predsednik se osvrnuo i na odnos sa privremenim prištinskim institucijama i rekao da će srpska delegacija otići na dijalog 19. jula u Briselu iako ne vidi nikakvu poentu u tome.

"Uvek ćemo se odazvati, ali nema nikakvog smisla. Oni se spremaju za akciju protiv Srba. Raspoloženje kod Srba je vrlo teško i loše. Plašim se, ali daću sve od sebe da sačuvamo mir", rekao je i nastavio:

"Sve se svodi na to da se ukinu KM table, da bi se ukinuo Sever, da vam kažem to otvoreno. Nije pitanje para, nego pitanje političkih provokacija. Nemojte da nas pravite budalama, ne vidim veliki smisao, ali ćemo se odazvati"

Kako kaže, Srbija se bori sa većim silama koje ne prihvataju teritorijalni integritet Srbije, međunarodno pravo rezoluciju 1244, ali da je upravo zato važna odgovorna politika.

"Moramo biti dovoljno iskreni prema sebi da razumemo težinu svoje pozicije, ali znajući da moramo da čuvamo bliske odnose sa Nemcima, Francuzima i Amerikancima. Kao što njima kažemo da nećemo da rušimo svoje dobre odnose sa Kinezima i Rusima. Kao što vidite, uspeli smo da izdržimo u gotovo nemogućim okolnostima 140 dana jer imamo politiku koja je ozbiljna i odgovorna", rekao je on i dodao da se plaši da će "sukob u Ukrajini trajati duže od godinu dana i prerasti u mnogo veći".

Prinskrin/TV Pink

 

Vučić dodaje da se plaši da će sukob u Ukrajini trajati više od godinu dana i da je na pomolu veći sukob. Kaže i da ga ne zanima što određeni političari iz opozicije pričaju da "igra ruski rulet protiv Zapada".

"Nikada se ne kockam državom. Svojom glavom mogu, ali moj posao je da čuvam državu. Vuka niste videli u cirkusu. Nisam izabran da bih nekoga zasmejavao, već da bih obavljao posao za državu. Za to sam plaćen i moj posao je da izdržim najteže pritiske"

"Veliki deo nove vlade biće neki drugi ljudi"

Predsednik Republike Aleksandar Vučić je rekao da će na sutrašnjim konsultacijama o kandidatu za predsednika Vlade imati racionalan i profesionalni pristup. Otkrio je da SDA i koalicija "Moramo" neće doći.

"Imate tri tipa lista, neki će doći da pokažu poštovanje prema ustavnoj proceduri, drugi jer žele da bude deo vlade, a treći zbog novinara ispred. Moj posao je da razgovaram sa svima, čujem sve", kaže on.

Govoreći o novoj vladi, Vučić kaže da će "veliki deo vlade biti neki drugi ljudi". Otkrio je i da će biti četiri kandidata za predsednika Vlade.

Prinskrin/TV Pink

 

Zadovoljan je radom odlazeće vlade, a posebno je izdvojio rezultate premijerke Ane Branbić, kao i ministra finansija Siniše Malog, kao i nekoliko ministara.

"Važno je sa kim su građani zadovoljni. Vlada je radila u užasnim uslovima i donela velike rezulate. Doneli su i priliku našoj zemelji da imamo nezavisno pravosuđe", istakao je Vučić.

"Osam puta smo smanjili odliv lekara i medicinskih sestara"

Na pitanje kako komentariše to što su se pojedini lekari pobunili što je od Društva lekara Vojvodine dobio Hipokratovu medalju, Vučić je pitao:

"Ko se pobunio Rade Panić i Žujović? Pitajte bilo kog od ozbiljniih lekara šta ima o njima da kaže, neću ništa dalje da govorim. Kažu da je Vučić dobio neku nagradu, zato što je uništio zdravstvo, iako sam rekao da ta nagrada nije za mene već za celu državu".

Vučić je istakao da su plate lekara specijalista u 2012. iznosile 609 evra, a sada 1.020 evra, što je povećanje od 68 odsto, dok su onima u kovid zonama 1.548 evra.

"Medicinske sestre su imale mnogo veće povećanje plata, bile su 282 evra, a danas 522 evra, u crvenoj zoni 674 evra, što je povećanje od 139 odsto i to za samo nekoliko godina. Da ne pominjem jednokratna davanja za medicinske radnike. Eto, kolimo smo uradili za njihov životni standard".

Vučić je istakao da je ova vlast 25 puta uvećala broj dece koju lečimo inovativnim lekovima koji nisu postojali, dijagnostikujemo i lečimo u inostranstvu.

Samo osmoro dece su lečili od retkih bolesti 2012. i povećavali smo taj broj do 129 dece i od uloženih 130 miliona dinara smo došli do 9,63 milijarde dinara.

"Mi smo prihvatali i ono što jedna Danska nije mogla da prihvati i platili", dodao je on.

screenshot/pink

 

Vučić kaže da Srbija u zdravstvu u Evropi nije bila ni na 35. mesto pošto smo bili van sistema, dok smo danas ispred 14 zemalja EU.

"Zaposlili smo 35.000 radnika u međuvremenu, sprecijalizacija ima odobrenih od 2014. do 2022. godine 12.119. Program zapošljavanja mladih i najboljih je obuhvatio 2.991 zdravstvenog radnika, od toga 1.341 lekar, 1.650 medicinskih sestara. Ukupno je dobijeno 30.214 saglasnosti za zapošljavanje, plus što je Lončar bez saglasnosti komisije vlade prema zakonu zbog pandemije zaposlio ljude. Tako da smo 35.000 ljudi ubacili u sistem sa velikim povećanjem plata".

Rekao je i da je sadašnja vlast smanjila za osam puta odliv lekara i medicinskog osoblja u odnosu na vreme pre osam godina, kao i da slede nova povećanja plate za zdravstvene radnike.

"Od zdravstveih objekata smo uradili više nego u prehtodnih 60 godina. Klinički centar Srbije 260 miliona evra, KC Vojvodin 30 miliona evra, KC Kragujevac oko 40 miliona evra i uskoro kreću radovi, završili KC Niš 60 miliona evra, završili radove na KBC Zemun 472 miliona dinara.Zatim Tiršova 1 i 2 faza, Dragiša Mišović, Urgentni, Višegraska, Dedinje 2 uradili gde je više od 30 miliona evra uloženo i to je sada najbolja kardiovaskularna klinika u ovom delu Evrope, Infektivna klinika urađena... Zdravstveni centar Vranje je urađen, zdravstveni objekti Vrbas, Gornji Milanovac, Kraljevo, Kataruska Banja. Uradili smo nove tri bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, dve nove laboratorije...", naveo je Vučić.

Kaže da je 190 najsavremenijiih dijagnostičkih aparata i druge opreme nabavljeno, najveća nabavka saniteskih vozila 329 vozila u Srbiji.

"I kažu da sam uništio zdravstvo, a šta su oni uradili i nije ih sramota da o tome govore", poručio je Vučić.

"Vantelesna oplodnja za žene do 45. godine"

Vlada donosi odluku da se vantelesna oplodnja obavlja o trošku države za žene do 45. godine.

"To je mnogo para, nas to košta, ali je važno i velika je vest za žene u našoj zemlji. Košta nas 260 hiljada dinara po jednom pokušaju. Izračunajte hiljade takvih pokušaja i vidite koliko je to miliona evra na godišnjem nivou", istakao je on.

screenshot/pink

 

"Minimalac 40.000 dinara"

Predsednik Srbije je najavio povećanje minimalcca na 40.000, a sve sa ciljem da do kraja godine prosečna plata bude 750 evra.

"Minimalac će porasti, ali važno je da ne ugrozimo opstanak velikih investitora. Ovako smo značajno povećali minimalac za 15 odsto. Probaćemo to da izguramo", rekao je on.

Govoreći o greškama, Vučić kaže da sebi jednu ne može da oprosti - litijum.

"Sramota me što nisam imao dovoljno snage uprkos svim lažima, sportistima i glumcima koji nisu bili dovoljno informisani... To je najveća greška koju sebi nikada neću oprostiti. Imali smo šansu da u Loznici živi 100-120 hiljada ljudi i da nam bude peti, šesti grad u Srbiji. Ubili smo Loznicu"

"Ne idem na godišnji odmor"

Predsednik kaže da neće ići na godišnji odmor, ali će sigurno otići negde na četiri dana i ponovo pozvao ljude da letuju u Srbiji. Ističe i da nije radostan što mnogo novca ostavljamo u inostranstvu na letovanjima.

"Pozivam ljude, pre svega da navale, ostalo nam je samo 23.000 vaučera i da ih pokupe i deo odmora provedu u Srbiji. Ljudi su slobodni da idu gde hoću - neko hoće u Crnu Goru, nego u Grčku, neko u Tursku, Španiju, Italiju, Hrvatsku, šta ja tu da radim. Sve je to super i mnogo veći broj ide nego pre nekoliko godina, pa se čini da bolje žive. Računajte da će preko milion ljudi negde ići i to znači da ćemo više od milijardu evra ostaviti u inostranstvu", dodao je.

"Mi smo već uveli vanredno stanje, a da se to ne zove vanredno stanje"

Predsednik kaže da je Srbija već delimično uvela vanredno stanje jer se energentima bavimo svaki dan.

"Svaki dan se bavimo problemima sa kojima se suočavamo zato ih još niste osetili. Već upumpavamo gas u mađarska skladišta po visokim cenama", dodao je.

Predsednik isitče da nam struja najviše zavisi od uglja i sad svi vraćaju ugalj. Da smo poslušali one koji su tražili da ne koristimo ugalj, 22 sata dnevno ne bismo imali struju, otkriva predsednik.

screenshot/pink

 

Faktori koji nam još zavise za struju su hidro, vetar, sunce, termoblokovi, hidroelektrane.

"Tokom zime trošimo 110.000 tona uglja, na dnevnom nivou nam fali 20, a na deponiji imamo za 7 dana. Krenuli smo u uvoz uglja da bismo dopunili 20 tona koja nam fale. Cena uglja je danas 393 evra po toni, ali srećom nabavljamo jeftiniji ugalj. Samo za to mora da ode 280 miliona evra", istakao je.

Kada je u pitanju gas, Vučić ističe da imamo izvanrednu cenu dogovorenu sa Rusima koja zavisi od cene nafte. Napominje da moramo da kupimo još 35 odsto gasa.

"U najgorem slučaju tokom zime pokrivaćemo dve trećine naših potreba u gasu, ali mislim da ćemo imati sve vreme pokrivene sve potrebe", rekao je i objasnio:

"150 miliona kubnih metara smo već kupili. Dnevno trošimo 15 miliona kubnih metara gasa, oko 300 do 500 miliona kubnih metara gasa ćemo imati u mađarskom skladištu. U najgorem slučaju zimi, u slučaju svetskog rata, 2/3 potreba gasa ćemo pokriti, a mislim da ćemo imati pokrivene sve potrebe"

screenshot/pink

 

Kada je u pitanju nafta, Vučić kaže da smo zaustavili izvoz da će ta odluka biti produžena za još sedam dana.

"Mi smo već uveli vanredno stanje, samo ga nismo proglasili", istakao je dodajući da su ogromna ulaganja potrebna za zimu, kao i da "ludilo tek počinje":

"Ako se 21. jula ne uključi Severni tok, svu će industriju da nam razori. Tu smo u strašnom problemu. Mi nafte imamo za 77 dana dizel i benzina za 65 dana. Dodatno punimo rezerve u ovom trenutku", rekao je.

Govoreći o situaciji sa hranom, Vučić kaže da jedini problem možemo imati sa kukurzom zbog suše.

"Pšenica je na 3,84 miliona tona. Kukuruz smo imali 22 odsto manje prošle godine nego prethodne, ove godine mora biti bolji, nadam se samo da ne bude suša. Najveći problem je u Severnom Banatu"

"Moramo nastaviti evropski put"

"Moramo biti jedinstveni, nastaviti evropski put, čuvati odnose sa Rusijom i Kinom i svim rugima. Kao što vidite ta politika je izdržala najteže breme, a koliko će moći - to je pitanje države. Guramo svoje, radimo svoje, da naša zemlja ide napred. Da čuvamo svoju zemlju, a onda ćemo da vidimo dokle ćemo to uspevati", zaljučio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za TV Pink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija