Politika

Osnovno tužilaštvo u Prištini pozvalo bivšu tužiteljku Euleksa na razgovor zbog dva krivična dela

Komentari

Autor: Fonet, Kossev

16/07/2022

-

16:41

Osnovno tužilaštvo u Prištini pozvalo bivšu tužiteljku Euleksa na razgovor zbog dva krivična dela
Osnovno tužilaštvo u Prištini pozvalo bivšu tužiteljku Euleksa na razgovor zbog dva krivična dela - Copyright AP/VISAR KRYEZIU

veličina teksta

Aa Aa

Osnovno tužilaštvo u Prištini pozvalo je bivšu tužiteljku evropske pravosudne misije (EULEX) Mariju Bamije na razgovor zbog sumnje da je počinila dva krivična dela, objavio je portal Kosovo onlajn, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Bamije je na razgovor pozvana nakon današnje konferencije za medije, na kojoj je govorila o slučajevima korupcije u Euleksu, na koje je svojevremeno ukazivala, nakon čega je ostala bez posla. Razgovor je zakazan za 25. jul, a Bamije je izrazila spremnost za saradnju.

Koha navodi da je Bamije pozvana na razgovor zbog sumnje da je počinila krivična dela "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja" i "odavanje službene tajne".

Ona je 3. jula ove godine postigla sudski sporazum sa britanskom vladom, koju je tužila da joj je uskratila zaštitu, da bude obeštećena sa 423.000 funti, pre nego što je razmatranje njenog slučaja još počelo.

Naime, Maria Bamije danas je na konferenciji za medije u Prištini govorila o slučajevima sumnje na korupciju, o kojima je nagovestila, u najvećoj stranoj misiji Evropske unije – EULEX-u, a zbog čega joj je ugovor raskinut.

Bamije je ispričala kako je otkrila sumnje o korupciji u slučaju Iljira Toljaja (Ilira Tolaja), bivšeg sekretara Ministarstva zdravlja. Ona je ispričala kako je na osnovu prisluškivanja saznala da se sudija EULEX-a, Frančesko Fjori, sastao sa Toljajevim posrednicima, kada je bio u zatvoru, kako bi eliminisali slučaj u zamenu za isplatu, prenosi Kossev.

Bivša tužiteljka je svoj rad na Kosovu započela, kako kaže, eksplozijom ispred bara kod statue "Bil Klinton", za koju je rekla da su postojala dva svedoka koji su ukazali na to da je sudija Frančesko bio plaćen da oslobodi osumnjičene.

"Došla sam na Kosovo da dam svoj doprinos. Imala sam rekord – pobeđivala sam u 90 odsto slučajeva. Bavila sam se slučajevima visokog profila. Mediji su pisali da je italijanski sudija Frančesko uzeo mito, ali pošto nije bilo konkretnih dokaza, ignorisala sam to kao priču. Zatim sam nastavila da obavljam svoju dužnost, a to je bilo Ministarstvo zdravlja, gde je nemački kolega napustio funkciju i počela sam da se bavim slučajem Toljaj. Od doušnika sam saznala da Toljaj ima telefon u zatvoru, a na osnovu prisluškivanja je postalo jasno da se sudija Frančesko sastajao sa Toljajevim posrednicima na jednoj lokaciji u Prištini. Pokušavali su da učine da ovaj slučaj nestane. Posrednici su tražili garancije od sudije Frančeska. Bilo je jasno da su se trudili da plate. Imali su moćnu političku alijansu u Vladi i u tim presretanjima pominjali su političara sa nadimkom Kaltrina“, rekla je Bamije novinarima, navodi Kossev.

Bivša tužiteljka EULEX-a je odlučila da ta prisluškivanja odnese koordinatoru, koji joj je rekao da ne želi da ih vidi svojim očima i, prema rečima Bamije, preporučio joj je da uradi isto.

Nakon suspenzije, Bamije je shvatila da joj zakon dozvoljava da javno prokaže slučaj.

"Bilo je teško, ali morala sam to da uradim da bih zaštitila svoju reputaciju", dodala je ona, rekavši da joj je čak i nemački kolega rekao kako se manipuliše slučajevima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija