Politika

Petković: Priština neka dobro razmisli o potezima, Kurti treba da se vrati dijalogu

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

09:32

Petković: Priština neka dobro razmisli o potezima, Kurti treba da se vrati dijalogu
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da Priština treba dobro da razmisli o svojim potezima i istakao da je poruka Beograda međunarodnoj zajednici da urazumi premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija i vrati ga dijalogu.

Govoreći o jučerašnjem upadu Specijalnih jedinica kosovske policije u Štrpce, Petković je za RTS rekao da se teror Kurtija prema Srbima na KiM nastavlja, da on odbija dijalog, gazi sporazume, pokušava da unizi Srbe na KiM i da je aposlutno opredeljen da ide u pravcu destabilizacije na KiM.

Petković je naveo da su pripadnici Specijalnih jedinica juče upali u Štrpce sa obrazloženjem da skidaju kamere, ističući da te kamere ne rade više godina, da je početkom godine kosovska policija proveravala taj server i videla da nije u funkciji. Ukazao je da to pokazuje da Priština više ne traži izgovor za upad u srpske sredine i da je namera Prištine da zastraši srpski narod i natera ga da napusti KiM.

Dodao je da je reč o trećem upadu u Štrpce od pocetka godine i ukazao da Priština uvek bira veliki praznik i ocenio da je cilj da se izazove negativna rekacija ili naseg naroda na KiM ili Beograda.

"Samo pribranom reakcijom naših ljudi do sada smo uspevali da izbegnemo veće probleme i sukobe", rekao je Petković i podsetio da su Beograd i predsednik Aleksandra Vučić uvek pozivali na mir i pribranost našeg naroda.

Istakao je da Beograd neće nemo posmatrati takve upade i napade, uperene protiv bezednosti i opstanka našeg naroda na KiM.

Petković je rekao da Kurti na sve načine priziva rat na severu KiM i pokušava da ugrozi dijalog.

Dodao je i da je potrebno krenuti u formiranje ZSO.

"Neka niko ne misli da Beograd može da zaboravi ZSO", naglasio je Petković i ukazao da je to institucionalni mehanizam za ostvarivanje kolektivnih prava srpskog naroda na KiM.

Podsetio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sve vreme govori da moramo da sačuvamo mir i da zato insistiramno na dijalogu i sporazumima koji su postignuti.

Petković je naglasio da mora da se implementira sve iz Brisela i ukazao da ZSO nije formirana 3.367 dana. "Brojaćemo svaki dan dok se ona ne formira", istakao je Petković.

Petković je ukazao da je za Prištinu sever KiM "stara opsesija" i da su specijalci devet puta upadali na sever KiM, iako nemaju pravo da ulaze na sever bez odobrenje Kfora i gradonačelnika četiri opštine.

Komentari (0)

Srbija