Politika

Kancelarija za KiM: Specijalci ROSU upali u Štrpce, Tužilac: Sa četiri lokacije uklanjaju se sigurnosne kamere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kosovo online

07/07/2022

-

09:22

Kancelarija za KiM: Specijalci ROSU upali u Štrpce, Tužilac: Sa četiri lokacije uklanjaju se sigurnosne kamere
Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Više od 30 pripadnika ROSU upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Prethodno je tužilac Rasim Maljoku potvrdio da na više lokacija u Štrpcu policija po nalogu suda i tužilaštva u Uroševcu sprovodi raciju i da se uklanjaju sigurnosne kamere.

Šef Kabineta gradonačelnika opštine Igor Savić je potvrdio za Euronews Srbija da specijalci iznose dokumentaciju i opremu iz privremenog organa opštine, iznose servere za nadzorne kamere koje su bile u školi Šarski odred, pošti u Drajkovcu, TV Herc... On navodi da te kamere ne rade već godinama i da su skidali i kamere privatnih banaka. 

I u saopštenju Kancelarije za KiM je navedeno da su specijalci ROSU raspoređeni na više lokacija - "blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina".

Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup

 

"Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu", stoji u saopštenju Kancelarije za KiM. 

Kako se dodaje, "iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše".

Tužilac: Sa četiri lokacije se uklanjaju sigurnosne kamere

Ogasio se i tužilac Rasim Maljoku koji je za Kaldžo potvrdio da policija od ranog jutra na više lokacija u Štrpcu sprovodi raciju. Kako prenosi Kosovo online, on je rekao da akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju na Brezovici, ali da se odnosi na neke uhapšene pošto je jedan od njih, kako se navodi "koordinator nelegalnih struktura".

Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup

 

"A ove strukture su upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije su prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji“, naglasio je Maljoku.

Navodi se da je racija pokrenuta na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere.

"Ove nelegalne strukture krše pravni i ustavni poredak Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela 'udruživanje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom'", rekao je Maljoku.

Tužilac je za Kohu rekao da se sprovodi akcija oduzimanja dokumentacije i opreme.

Rukovodstvo opštine Štrpce: Pritisak na žitelje

Zvnično se oglasilo i rukovodstvo opštine Štrpce na čelu sa Daliborom Jevtićem koje je ocenilo da akcija kosovske policije "predstavlja još jedan vid pritiska na žitelje opštine u cilju zastrašivanja".

"Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na seosku slavu, na veliki praznik Svetog Jovana kada veliki broj građana odlazi u crkvu", ocenilo je opštinsko rukovodstvo na hitno sazvanom sastanku. 

Sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode akcije, smatra rukovodstvo opštine i ističe da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o špijunaži, ilegalnim kamerama i strukturama.

Naglašavaju da je jasno da ni slovo od toga nije istina i da je kamere ugradila Opština koja radi i funkcioniše po kosovskim zakonima. 

"Nalogom, na određeni način se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna", navodi lokalno rukovodstvo na čelu sa Jevtićem. 

Dodaju i da nakon poslednje sednice SO Štrpce, gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u tu instituciju sa nalogom da se trajno zatvori vide kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao institucije. 

Pozvali su još jednom Prištinu da se prestane sa svakim vidom pritiska na građane Štrpca, a međunarodne institucije da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca. 

Komentari (0)

Srbija