Politika

Specijalci ROSU napustili Štrpce, iz opštine odneta dokumentacija, kompjuteri i oprema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

07/07/2022

-

13:25

Specijalci ROSU napustili Štrpce, iz opštine odneta dokumentacija, kompjuteri i oprema
Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup, Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Akcija više od 30 pripadnika ROSU u Štrpcu je završena oko podneva i policajci su se povukli sa svojim vozilima, javlja RTS. Pretreseno je više lokacija, a akcija je počela jutros nešto pre sedam časova.

Iz sedišta privremenog organa opštine Štrpce, koji radi u sistemu Vlade Srbije, izneta je dokumentacija, kompjuteri i ostala oprema. Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je cilj akcije bilo zastrašivanje i maltretiranje Srba u toj opštini.

Šef Kabineta gradonačelnika opštine Igor Savić je potvrdio za Euronews Srbija da su specijalci iznosili dokumentaciju i opremu iz privremenog organa opštine, servere za nadzorne kamere koje su bile u školi Šarski odred, pošti u Drajkovcu, TV Herc... On je navode da te kamere ne rade već godinama i da su skidali i kamere privatnih banaka. 

I Kancelarija za KiM je potvrdila da su specijalci ROSU bili raspoređeni na više lokacija - "blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina".

Oduzeta dokumentacija, oprema i sigurnosne kamere

Tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je policija u Štrpcu pokrenula akciju oduzimanja dokumentacije, opreme i sigurnosnih kamera sa, kako tvrde, "objekata nelegalnih struktura".

Tužilac Rasim Maljoku je za Kaldžo potvrdio da policija od ranog jutra na više lokacija u Štrpcu sprovodi raciju. Kako prenosi Kosovo online, on je rekao da akcija nije direktno vezana za bespravnu gradnju na Brezovici, ali da se odnosi na neke uhapšene pošto je jedan od njih, kako se navodi "koordinator nelegalnih struktura".

"A ove strukture su upravljale sigurnosnim kamerama koje su pratile kretanje građana i institucije Kosova i te informacije su prosleđene bezbednosnim strukturama u Srbiji“, naglasio je Maljoku.

Navodi se da je racija pokrenuta na četiri lokacije sa kojih se uklanjaju sigurnosne kamere.

"Ove nelegalne strukture krše pravni i ustavni poredak Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela 'udruživanje za antiustavnu delatnost u vezi sa špijunažom'", rekao je Maljoku.

Rukovodstvo opštine Štrpce na čelu sa Daliborom Jevtićem je ocenilo da akcija kosovske policije "predstavlja još jedan vid pritiska na žitelje opštine u cilju zastrašivanja". "Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na seosku slavu, na veliki praznik Svetog Jovana kada veliki broj građana odlazi u crkvu", ocenilo je opštinsko rukovodstvo na hitno sazvanom sastanku. 

Komentari (0)

Srbija