Politika

Stefanović: U srušenom ukrajinskom avionu nije bilo državljana Srbije, kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/07/2022

-

08:43

Stefanović: U srušenom ukrajinskom avionu nije bilo državljana Srbije, kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša
Stefanović: U srušenom ukrajinskom avionu nije bilo državljana Srbije, kupac oružja je Ministarstvo odbrane Bangladeša - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, AP/Giannis Papanikos, EPA/TSOYTSAS LASKARIS

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je sarušeni ukrajinski avion Antonov poleteo juče oko 20.40 iz Niša i da je prevozio municiju za Bangladeš.

"Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša i let je imao rutu iz Niša sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmad Abadu i planirano je da sleti u Daki kao krajnja destinacija", rekao je on.

Tanjug/Tara Radovanović

 

On je kazao da je u pitanju privatni ukrajinski prevoznik Meridian Itd koji je imao sve uredne dozvole, a da je proizvođač oružja srpska firma Valir koja takođe ima sve dozvole za rad.

Kako je naveo, u avionu je bilo 11,5 tona municije.

"Nažalost, prema nama dostupnim informacijama, svih 8 članova posade je poginulo", rekao je on i dodao da poginuli nisu državljani Srbije.

Stefanović je kazao da je netačno i zlonamerno što je objavljeno da Srbija učestvuje u naoružavanju strana u ratu u Ukrajini.

"Žao mi je što se ovakve stvari događaju i što se pokušava da se nanese šteta Srbiji. Ovo nije prvi put, imali smo početkom juna informaciju da se transportuje neko naoružanje prema Ukrajini, ispostavilo se da je to let i roba koja je iz naše Namenske industrije išla ka Alžiru, i imala je sve potrebne dozvole. Isto tako 2. jula imali smo sletanje iz UAE u Nikola Tesla, koji je prevozio dva borbena aviona iz Emirata. Te stalne izmišljotine, kojima se pokušava narušiti ugled Srbije, kako mi radimo nešto ispod žita, kako kršimo međunaredne propise je nešto što je potpuno providno i zlonamerno", rekao je on.

Kako je kazao, avion je prevozio osvetljavajuće minobacačke i školske mine.

Prema njegovim rečima, od 2016. godine od kako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem, nijedna jedina dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.

"Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši SSSR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajini. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe“, kazao je Stefanović.

Podsetimo, ukrajinski Antonov An-12BK se sinoć nešto pre 23 sata srušio kod grada Kavala, a leteo je iz Niša za Aman. U pitanju je avion ukrajinske kompanije "Meridijan".

Avion je poleteo iz Niša, ali je na oko pola puta preko Egejskog mora napravio zaokret nazad prema kopnu.

Grčke službe jutros su započele uviđaj na terenu, ali je na mestu pada nesreće i dalje dim. Stanovnicima je zabranjen pristup tom delu, a preporučeno im je da ostnu u svojim kućama zbog straha od mogućih eksplozija.

Komentari (0)

Srbija