Politika

Peter Bajer: Pristupanje EU podrazumeva prilagođavanje njenoj spoljnoj politici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2022

-

13:14

Peter Bajer: Pristupanje EU podrazumeva prilagođavanje njenoj spoljnoj politici
Peter Bajer: Pristupanje EU podrazumeva prilagođavanje njenoj spoljnoj politici - Copyright Nevena Kostadinović Manojlović

veličina teksta

Aa Aa

Nemački poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije i izvestilac Budnestaga za Zapadni Balkan Peter Bajer rekao je da je za članstvo Srbije u Evropskoj uniji neophodno uzajamno priznanje Beograda i Prištine. 

On je sumirajući rezultate dvodnevne posete Srbiji rekao da Berlin ima razumevanja za posebne odnose i zavisnost Srbije od Rusije u energetskom sektoru, ali da Beograd mora da bude svestan da pristupanje Evropskoj uniji podrazumeva i prilagođavanje njenoj spoljnoj politici i uvođenje sanckija protiv Rusije.

"Vlada Srbije mora sama da donosi svoje odluke, ali ja sam jasno rekao postoji taj zahtev da bi trebalo da se učestvuje u sanckijama protiv Rusije, ali niti sa strane vlade u Berlinu ni sa opozicione strane ne znam da je neki rok formulisan. Nikoga ne želimo da sateramo u ćošak, a pogotovu ne nekoga s kim smo u savezništvu i želimo da ga motivišemo. Ipak, ako Srbija koja je na evropskom putu, kaže - nećemo da se priključimo sankcijama - i ako to ne uradi, onda će biti istaknut znak stop, biće zaustavljen proces, neće biti daljeg razvoja, neće biti daljeg napretka u procesu priključivanja", poručio je Bajer.

Nevena Kostadinović Manojlović

 

Naveo je da je u proteklim godinama izgovarao svoje pozicije i rekao da je u procesu pristupanja potrebno uzajamno priznanje obe države.

"U EU ne treba da bude nerešenih pitanja. Ja tako nešto nisam svesno istakao u sadašnjoj poseti, ali to su maksimalistički zahtevi. To su jasne stvari koje se nisu promenile. Bitno je da dodjemo do tog cilja, jer drugačije nije zamislivo u EU", poručio je Bajer.

Ukazao je na to da je svestan činjenice da "Rusija i Srbija imaju tesne odnose", ali i dodao da, ukoliko Srbija želi da nastavi svojim evropskim putem, očekuje preciznije poruke iz Srbije.

"Voleo bih više izjava donosilaca oduka da čujem o tome da se jasnije izjašnjavaju da su za EU. CDU smatra da može priča o pridruženom članstvu u EU da se zloupotrebi, ali da ukoliko se dobro iskoristi, poput uvođenja prava glasa u nekim insititucijama, može da bude dobar motiv za zemlje koje su u procesu pristupanja", poručio je on i dodao da očekuje da će se Berlinski porces nastaviti u novembru i da će se na njemu tada čuti neki novi predlozi i ideje.

Komentari (0)

Srbija