Politika

Drecun: Lajčak da kaže da normalizacija nije međusobno priznanje

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

11:03

Drecun: Lajčak da kaže da normalizacija nije međusobno priznanje
Milovan Drecun - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je danas da specijalni izalsanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kojem je produžen mandat još dve godine, mora jasno da kaže da normalizacija odnosa ne podrazumeva međusobno priznanje.

Drecun za RTS, komentarišući Lajčakovu izjavu da Beograd i Priština treba da odluče šta je normalizacija odnosa, naglašava da "to ne može tako" i dodaje da je termin normalizacija odnosa, kao i pravno - obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, zahtev EU.

"To je sastavni deo Poglavlja 35 i to je ostavljeno da bude nedorečeno jer dijalog koji se odvija pod pokroviteljstvom EU je u statusno neutralnoj formi. To znači da to nisu razgovori između dve države i da krajnji rezultat tog sporazuma ne može da bude takozvano međusobno priznanje, što bi Priština htela i skoro sve ove države koje su priznale Kosovo, da mi priznamo lažnu državu Kosovo", naglasio je Drecun.

Ističe da bi Srbija onog trenutka kada bi dijalog krenuo u tom pravcu, automatski izašla iz tog procesa.

Prema njegovim rečima, definisano je šta znači normalizacija odnosa, a to je da je potrebno regulisati pitanja koja su stavljena na dnevni red.

Kako kaže, ako neko pokušava da nam sada kaže da treba Beograd i Priština da se dogovore šta znači normalizacija, onda neće biti dogovora.

"Zato što Priština pokušava da o ovim pitanjima, koja se nalaze na dnevnom redu u Briselu, umesto odgovora, izokrene čitavu situaciju", upozorava Drecun.

Ukazuje i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govori o tome da prvo treba da se postigne međusobno priznanje, pa će onda da se dogovori, recimo oko Zajednice srpskih opština.

"To nije prihvatljivo, Lajčak mora jasno i glasno da kaže da normalizacija odnosa ne podrazumeva međusobno priznanje", poručio je Drecun.

Navodi i da do kraja jula neće doći do pregovora između Beograda i Prištine, da ih ne treba očekivati pre kraja avgusta, odnosno početkom septembra i dodaje da nije postignut nikakav napredak koji bi trebalo da bude verifikovan na sastanku na vrhu.

Drecun smatra da će Lajčak morati da uloži, kako kaže, mnogo, mnogo truda da pokrene stvari o dijalogu, ako govori o tome da su veoma blizu postizanja dogovora o tri, četiri sporazuma, kao i da je oko 95 procenata postignut dogovor o nestalima.

"Termin prinudno nestale osobe, koji je Prišna ubacila u taj sporazum, je neprihvatljiv. Taj termin je ubačen s namerom da se naša država uvuče u jednu zamku koja bi značila da naša država prihvati odgovornost za osobe koje su nestale zbog nezakonitog delovanja terorističke OVK", ukazuje Drecun.

Ponuđen je, dodaje, kompromis "nestali pod silom" da ne bi morali da prihvatimo odgovornost.

"To je suštinska prepreka, to je problem", naglašava.

Navodi i da su na dnevnom redu, pored pitanja Zajednica srpskih opština o kojoj, ističe, Priština neće da razgovara, bila i pitanja imovine, nestalih, pitanja proteranih, njihov povratak ekonomska saradnja.

"Ako su tu postignuti neki dogovori, onda bi Miroslav Lajčak trebao da iznese te detalje. Ja nisam siguran da je tu bilo nekog posebnog napretka da bi moglo da se kaže - evo parafiraće se sporazum, zato je potrebno da dođe do sastanka predsednika Vučića i Aljbina Kurtija", navodi Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora smatra i da postoji rizik od destabilizacije na severu KiM, naročito imajući u vidu najavu da će se skidati registarske tablice s vozila koja se ne preregistruju 1. oktobra.

Komentari (0)

Srbija