Evropa

Lajčak: Brisel ne želi da opisuje šta je normalizacija odnosa, Beograd i Priština moraju da se dogovore šta to znači

Komentari

Autor: Fonet

19/07/2022

-

22:39

Lajčak: Brisel ne želi da opisuje šta je normalizacija odnosa, Beograd i Priština moraju da se dogovore šta to znači
Lajčak: Brisel ne želi da opisuje šta je normalizacija odnosa, Beograd i Priština moraju da se dogovore šta to znači - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je  da Brisel ne želi da opisuje šta je normalizacija odnosa, a šta nije, već da Kosovo i Srbija moraju da se dogovore šta to znači, preneo je Telegrafi.

"Obe strane moraju da se saglase da li to znači priznanje. Ako se ne saglase, to je nešto drugo, ali to treba da bude dogovor Kosova i Srbije i to je razlog zašto imamo dijalog", rekao je slovački diplomata.

Lajčak je sugerisao da je ovaj period politički povoljan za dijalog, pošto nema zakazanih izbora ni na Kosovu ni u Srbiji, dodajući da vreme do početka 2024. treba iskoristiti, jer će tada Evropa i Sjedinjene Američke Države ući u izbore, preneo je Reporteri.

"Trenutno imamo priliku do početka 2024, zato što će u maju te godine biti evropski izbori, a u SAD će biti predsednički izbori krajem godine. Šta će se dešavati posle tih izbora niko ne zna i zato moramo da se fokusiramo i da koristimo ovih 18 ili 20 meseci. Lideri su toga svesni i zato želimo da se redovno sastaju", kazao je Lajčak.

Govoreći na RTK o kosovkom premijeru Aljbinu Kurtiju kao pregovaraču, Lajčak je rekao da je on došao sa "čvrstim stavovima" o dijalogu.

Trebalo nam je vremena da dođemo do tačke u kojoj verujemo da možemo da imamo produktivne sastanke, ali značaj dijaloga nije doveden u pitanje, ocenio je Lajčak, prenosi Kosovo onlajn. 

On je naveo da nije tragedija što nije došlo do sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da je, nakon procene situacije, odlučeno da je bolje da se on organizuje naknadno, ali da bude dobar.

"Dve reči smo blizu ili daleko od dogovora“

Lajčak je u intervjuu za RTK naveo da je plan bio da se pre letnje pauze održi sastanak na visokom nivou, ali da se od toga odustalo.

"Najvažnije je da su se premijer Aljbin Kurti i predsednik Aleksandar Vučić dogovorili da se redovno sastaju i da dijalog dovedu na taj nivo, a istovremeno moramo da se pobrinemo da taj treći zvanični sastanak u Briselu bude pozitivan i da ima konkretne rezultate", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, nije važno gde će sastanak biti održan, već njegov kvalitet, ali bi sastanak Kurtija i Vučića trebalo da bude održan najkasnije do početka septembra.

"Nakon procene situacije, odlučio sam da je bolje da sačekamo malo i da se uverimo da će sastanak biti dobar", naveo je Lajčak.

Uprkos činjenici da se lideri nisu sastali, Lajčak je istakao da su i Vučić i Kurti posvećeni dijalogu.

"Prošle godine su se fokusirali na razgovore između glavnih pregovarača koji su dolazili u Brisel na mesečnom nivou i to je rezultiralo veoma važnim sporazumom o energetici i o mapi puta za sprovođenje energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine", precizirao je Lajčak.

Dodao je da postoje još tri ili četiri sporazuma u ​​veoma bliskoj fazi finalizacije i da je dogovoreno da će glavni pregovarači nastaviti svoj posao, ali da tome mora da se doda "gornji sloj", jer je normalizacija agenda lidera. Sporazum o nestalima, kako je naveo, jedan je od onih koji je bio blizu potpisivanja i koji je usaglašen 99,5 odsto.

"Dve reči smo blizu ili daleko od dogovora“, rekao je Lajčak.
 

Komentari (0)

Evropa