Politika

Rama: Pomirenja Albanaca sa Kosova i Srba će trajati, za podsticanje tog procesa potrebna vizija

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

13:17

Rama: Pomirenja Albanaca sa Kosova i Srba će trajati, za podsticanje tog procesa potrebna vizija
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomirenje Albanaca sa Kosova i Srba će trajati, a za podsticanje tog procesa su potrebni vizija i političko vođstvo, istakao je albanski premijer Edi Rama uz ocenu da je proces pomirenja Albanaca na Kosovu i Srba "put sa kojeg nema povrataka".

Rama je, u intervjuu nemačkom listu "Frankfurter Rundšau", odbacio pretpostavke da bi to što Beograd nije priznao Kosova moglo imati uticaja na evropske integracije Albanije.

On je rekao i da je teško bilo zamislimo da će Nemci i Francuzi samo za par godina nakon Drugog svetskog rata ponovo biti tesni partneri.

Premiejr Albanije je objasnio da su istorije Srbije i Albanije različite.

"Mi smo patili pod SSSR-om i Kinom i zbog toga smo proamerički opredeljeni. Srbija ima drugačiju istoriju, ali Beograd nikako ne podržava Putinov rat", objasnio je on na pitanje da li je zabrinut zbog navodnog okretanja Srbije prema Rusiji.

"Srbija ni na koji način ne podržava Putinov rat, ali predsednik Aleksandar Vučić ima jedan problem, a to je da privreda zavisi od ruskog gasa i nafte", rekao je on.

Upitan za lični odnos sa Vučićem, Rama je kazao da imaju dobar odnos, iako su ponekad različitog mišljenja.

"On, na primer, kaže 'takozvano Kosovo', a ja kažem 'nezavisna država Kosovo'. Međutim mi se, sa našim različitim stavovima, u međuvremenu odnosimo na civilizovani način“, objasnio je on.

Rama je ocenio da je sramota za EU što Kosovu nije odobrena vizna liberalizacija i dodaje da su to "jedini ljudi naq kontinentu" koji ne mogu da putuju. 

"Oni su ranije živeli u Jugoslaviji i Srbiji i mogli su slobodno putovati. A sada? Oni su nezavisni, slobodni od diktature, ali ih njihovi oslobodioci drže u nekoj vrsti zatvora", kazao je on.

Na konstataciju da Albanija i pored ekonomskog uspona gubi stanovnike, rekao je da je to loše.

"Istorija je, na žalost, naš glavni izvozni proizvod i to nije dobro. Balkan nikada nije bio dosadno mesto, ali mi na Balkanu bi želeli da postanemo dosadniji i normalniji. Tako dosadni kao i EU. Dosadna zemlja je kada sve funkcioniše kao u Nemačkoj", rekao je on.

U intervjuu u kome je odgovarao i na neka lična pitanja, najavio je da bi bi nakon političke karijere možda postao dizajner sopstvene garderobe. Kaže da namerava da ostane u Albaniji, koja bi trebalo da postane "dosadnija", ali ne tako dosadna da bi je napustio.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija