Evropa

Lajčak: Moramo integrisati Zapadni Balkan u EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2022

-

18:38

Lajčak: Moramo integrisati Zapadni Balkan u EU
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da Brisel mora da završi nedovršeni posao kada je u pitanju evropska integracija Zapadnog Balkana.

Lajčak je to rekao na 15. međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum.

"Na Dubrovnik Forumu 2022, naglasio sam da je rat u Ukrajini promenio sve. To je proširenje ponovo učinilo političkim pitanjem. Predugo smo bili zadovoljni sami sobom. To se više ne može nastaviti", napisao je on na Tviteru.

Lajčak je u drugoj objavi naveo da se jutros na marginama Dubrovnik Forum 2022, sastao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi razgovarao o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i potrebi za kredibilnom evropskom perspektivom za ceo region.

"Spremna tri ili četiri sporazuma"

Specijalni predstavnik EU je istakao da su za Beograd i Prištinu spremna tri ili četiri sporazuma i da očekuje da će oni uskoro biti finalizovani.

Lajčak je pohvalio Beograd i Prištinu za mesečne sastanke na nivou glavnih pregovarača i rekao da postoji dogovor da održi i, kako je rekao, sastanak na najvišem nivou, prenosi prištinska Koha.

On je ocenio da je proces dijaloga između Beograda i Prištine od najvećeg strateškog značaja u regionu i podsetio da su se nedavno "dve strane" dogovorile oko mape puta za primenu energetskog sporazuma za četiri opštine na severu KiM.

Kao druga dva hitna pitanja naveo je otpočinjanje pregovora za prijem Albanije i Severne Makedonije u Evropsku uniju, kao i pitanje vizne liberalizacije za Prištinu.

Lajčak je poručio da je došlo vreme da EU vrati kredibilitet proširenja i da partneri, kako je rekao, ozbiljno rade svoj posao u reformama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa