Politika

Lajčak: Odluka Prištine promenila i plan moje posete, ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

13:22

Lajčak: Odluka Prištine promenila i plan moje posete,  ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas je nova situacija u odnosima Beograda i Prištine promenila i planove njegove posete.

On nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira novu "Oluju" na severu Kosova.

"Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i naravno potrebno je da tražimo rešenja putem dijaloga, a ne konfrontacijom", rekao je Lajčak novinarima.

Kaže da sada postoji nova situacija, koja mu je promenila i planove i teme.

"Ja sam došao u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize", naveo je.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak objavio je danas na Tviteru da je sinoć imao dug razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u kojem je, kako navodi, istakao značaj pronalaženja rešenja kroz pregovore.

"Sinoć sam imao dug razgovor sa predsednikom Vučićem o stanju u dijalogu i neophodnim narednim koracima, kao i o situaciju kada je reč o registarskim tablicama. Istakao sam značaj pronalaženja rešenja kroz pregovore", naveo je Lajčak koji je u trodnevnoj poseti Beogradu.

Posle sinoćnjeg sastanka, javnosti se obratio samo predsednik Vučić.

Lajcak se sastaje sa predstavnicima opozicije u zgradi Delegacije EU na koji su, kako se navodi, pozvani Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, koalicija "Moramo", Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana.

Petković: Priština dovela dijalog do ruba provalije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom.

Petković je Lajčaku vrlo otvoreno preneo stav Beograda po pitanju najnovije situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane jučerašnjim jednostranim odlukama Privremenih institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo očekivanja da se radi o velikom koraku, koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje Zajednice srpskih opština.

"Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona. Nakon jučerašnjih događaja, Priština je dijalog dovela do ruba provalije i sve je izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu potpuno obesmišljeni", upozorio je Petković.

Posebnu zabrinust Beograda izaziva nereagovanje međunarodne zajednice, koja nemo posmatra poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, koje Priština očigledno želi, primetio je Petković.

Ono što je jasno to je da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre, da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje. Najnovijim potezima, Priština je odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je podsetio da je Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga i da će taj stav zadržati i dalje, ali da je izvesno da je Priština izabrala drugi i drugačiji put.

Dačić: Jedini pravi put dijalog i kompromis Beograda i Prištine

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakao je danas, u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da je jedini pravi put za postizanje održivog dogovora između Beograda i Prištine dijalog i kompromis.

"Naša strana je spremna da u nastavku dijaloga razgovora o brojnim otvorenim pitanjima, ali naglašavamo da nismo spremni da prihvatimo bilo kakve jednostrane odluke, koje nisu proizašle iz dogovora u dijalogu, a koje direktno ugrožavaju prava pripadnika srpske zajednice na KiM“, rekao je Dačić.

Beograd, prema Dačićevim rečima, ostaje u potpunosti posvećen dijalogu i spreman je za njegov nastavak.

Lajčak je naglasio da je "dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ i istakao stav EU da je na stranama da implementiraju ono što je dogovoreno.

Lajčak je takođe napomenuo da radi na susretu na visokom nivou predsednika Alaksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija u Briselu, kao i da želi da njihov naredni susret bude produktivan, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije .

Komentari (0)

Srbija