Politika

Petković za Euronews Srbija: Sporazum o energetici važan, neki pokušavaju da ga zloupotrebe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2022

-

10:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za Euronews Srbija povodom dijaloga Beograda i Prištine da Srbija insistira na traženju kompromisnih rešenja i da se tako ide u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

"Dogovorom o energetici Elektrosever će dobiti licencu za snabdevanje električnom energijom na severu Kosova. Znači da će građani dobijati struju iz Beograda. Srbi neće plaćati struju Prištini, nego srpskoj kompaniji. Sve poslove održavanja mreže radiće Elektrosever", rekao je Petković.

On je istakao da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak dao garancije da će Elektrosever biti trajno u Valaču, da nema pretnji da će se upadati u Valač, da će se isključivati struja.

"Stalnim prisustvom naših radnika, Elektrosever dobio je status operatora što znači da smo uz saglasnost Elektrosevera dobili mogućnost da Kost i Keds mogu da prisupe Valaču ako bude potrebe", kaže Petković.

Naime, on je rekao da je dogovoreno ono što je napisano još 2013. i 2015. godine. Dodaje da su sa turskom kompanijim dogovorene distributivne usluge koje će obavljati upravo Elektrosever, izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača.

"Sledi potpisivanje sporazuma između Elektrosevera, Kost-a i Keds-a. To pismo jasno kaže da ono što smo dogovorili u Istanbulu ne izlazi i regularnog okvira dogovora Beograda i Prištine. To sada znači da ćemo imati disturbutivne usluge koje su prethodnih godina odbijane", rekao je Petković za Euronews Srbija i dodao da će on tokom avgusta biti na terenu i objašnjavati ljudima šta je dogovoreno.

"Vidim da neki pokušavaju da zloupotrebe i ovaj sporazum, pokušavajući dodatno da stvore tenzije između Beograda i Prištine", kazao je Petković.

Takođe, dodao je da je ovaj sporazum važan zbog aktuelne situacije u Evropi.

"Ide nam jesen, zima, u Evropi se najavljuje gotovo kataklizma sa energentima zato je važno da smo se dogovorili o samostalnom snabdevanju energijom", naveo je Petković.

Lajčak na Kosovu

Govoreći i poseti Miroslava Lajčaka, koji trenutno boravi u Prištini i razgovarao je sa Aljbinom Kurtijem, Petković je rekao da podržava sve dobronamerne posete, ali da se svi sporazumi dogovaraju u Briselu.

"Sporzmi se dogovaraju u Briselu, a ne u Prištini, sporazume dogovoaraju dve strane Beograd i Priština", kazao je Petković.

Takođe, naveo je da režim stikera na tablicama ostaje na snazi dok se ne dogovori trajno rešenje.

"Sistem stikera ostaje da važi dok se ne donese trajno rešenje koje će se doneti na visokom nivou. Jednostrani potezi Prištini ne mogu da reše probleme mogu samo da stvore probleme, kao što su ih stvorili onih 13 dana kada smo imali strašnu krizu na severu Kosova. Lajčak je dobrodošao kao i svako ko dobronamerno dolazi, važno je i da čuje ono što ima da kaže Priština ali i naš narod kako živi, sa čime se suočava, kolika je institucionalna mržnja", istakao je Petković u razgovoru za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija