Evropa

Lajčak se sastao sa Kurtijem – teme dijalog i energetski sporazum Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

19:11

Lajčak se sastao sa Kurtijem – teme dijalog i energetski sporazum Beograda i Prištine
Lajčak se sastao sa Kurtijem – teme dijalog i energetski sporazum Beograda i Prištine - Copyright Twitter/@albinkurti

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sa kojim je razgovarao o dijalogu u Briselu i mapi puta za primenu sporazuma o energetici iz 2013. i 2015. godine, prenose prištinski mediji.

 

 

Kako navodi Reporteri, Kurti je u razgovoru s Lajčakom rekao da je vlada posvećena "principijalnom dijalogu", od kojeg, kako tvrdi, građani s obe strane treba da imaju koristi i koji se ''fokusira na međusobno priznanje".

On je, kako dodaje Koha da se navodi u saopštenju kosovske vlade, preneo Lajčaku i da je vlada posvećena primeni energetskog sporazuma zahvaljujući kojem će, posle više od 20 godina, četiri opštine na severu KiM preći na redovno plaćanje energije.

"Ovim sporazumom budžet Kosova će uštedeti desetine miliona evra godišnje, kojima su se ranije pokrivali troškovi za energiju na severu", rekao je Kurti.

Podsetimo, glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi 22. juna su, na sastanku u Briselu, postigli dogovor o mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma.

Reč je zapravo o smernicama koje jasno određuju vremenski okvir i konkretne korake za primenu Energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa