Evropa

Lajčak: Razumem kritike upućene EU, s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna, a nije tako

Komentari

Autor: Fonet

07/07/2022

-

11:51

Lajčak: Razumem kritike upućene EU,  s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna, a nije tako
Lajčak: Razumem kritike upućene EU, s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna, a nije tako - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Brisela za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnika da potpuno razume kritike upućene Evropskoj uniji i da Brisel jeste ostao dužan regionu.

Lajčak je rekao da smo se "pogubili" u klasterima, poglavljima, "te dvadeset tri, te dvadeset četiri".

"Kao da smo izgubili razumevanje da je to pre svega politički proces i da treba da bude kredibilan. I da, ako tražimo od naših partnera da ispune uslove, moramo i mi da ispunimo svoje. To se više nego jedanput nije desilo, i to jeste naša krivica" izjavio je Lajčak.

Dodao je da potpuno razume ako postoji utisak da "šta god mi ispunili, biće nam novi uslovi postavljeni", i da to uništava kredibilitet.

"S druge strane, ovde s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna. A nije tako", naveo je Lajčak.

Ocenio da je u odnosu na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, EU pokazala stratešku viziju.

"Dobra stvar je da je EU svesna toga da je rat u Ukrajini otvorio oči svima koji su mislili da je Balkan na bezbednom mestu, da ne treba da brinemo, da Balkan može da čeka jer nema drugu perspektivu sem evropske. Od svih tragedija koje je rat stvorio, ovo je jedan dobar efekat", rekao je Lajčak.

Na pitanje o odnosu zvaničnog Beograda prema sankcijama koje je EU donela protiv Rusije, Lajčak je kazao da je rat u Ukrajini i proces proširenja EU ponovo stavio u sferu politike.

"Pitanje jedinstva i pripadnosti istim vrednostima koje je zvučalo kao kliše i fraza, sada je postalo vrlo važno za države članice. Čuje se sa svih adresa da je potrebno da se to dokaže i time što će se zemlje kandidati približiti našim stavovima, kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i sankcijama. Srbija to zna. Vaš predsednik to zna", poručio je Lajčak.

Naglasio je da, na kraju, odluke o napretku donose države članice, i da one prate sve kriterijume, i poglavlja, i vladavinu prava.

"A danas i više nego ikada prate i pitanje usklađivanja sa politikom EU", naveo je Lajčak.

Preporuka za vas

Komentari (2)

sasa

07.07.2022 15:53

Oruzje je bezvredno u miru, a neprocenjivo u ratu - takav je odnos EU prema balkanu, sto jasno ukazuje da EU vidi balkan kao beskoristan, ali posto im sada treba vece jedinstvo protiv rusije (th neka vrsta oruzja), sad je balkan ponovo postao vredan za EU. I to je nevidjeno licemerje, i kao djak francuske skole kome su ispirali mozak u skoli sa politickom propagandom u skolskom programu i da sam smatrao da je EU jedini put, mogu da vam kazem da je EU pocela da mi se gadi zbog svoje spoljne politike prema kandidatima za clanstvo!!!! Gradjani trpe posledice a EU prilicno boli uvo za gradjane "treceg sveta", tj balkana, sve dok se njihove geopoliticke gluposti sprovvode u delo

Bender

07.07.2022 19:36

"S druge strane, ovde s Balkana vidim i čujem često da je samo EU odgovorna. A nije tako" E baš je tako. Vi iz EU jednostavno ne želite, iz političkih razloga, da primite ostatak Evrope u EU, samo to nećete da jasno kažete.

Evropa