Politika

Lajčak: Sporazum o energetici nije nov, još sporazuma Beograda i Prištine je u završnoj fazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

29/06/2022

-

10:51

Lajčak: Sporazum o energetici nije nov, još sporazuma Beograda i Prištine je u završnoj fazi
Lajčak: Sporazum o energetici nije nov, još sporazuma Beograda i Prištine je u završnoj fazi - Copyright Twitter/@albinkurti

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je još nekoliko dokumenata sporazuma između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali da to sada zavisi od političkog dogovora. 

Završavajući posetu Kosovu, odakle će se uputiti u Beograd, Lajčak je dodao da se nada da će se srpski predsednik i kosovski premijer uskoro sastati i da će njihovi sastanci postati redovni, kako bi definisali šta znači normalizacija odnosa i kako do nje doći.

Pohvalio je dogovor oko energetike, naglasio da je trenutni fokus na pitanju nestalih, ali i da se sve dogovoreno mora ispuniti.  On je izjavio da ne postoji novi sporazum o energetici između Beograda i Prištine, već da je to samo vodič kako primeniti dva sporazuma o energetici koja su potpisana 2013. i 2015. godine, preneo je Kossev.

On je podsetio da je prvi korak sporazuma već realizovan, zahvaljujući čemu će kompanija "Elektrosever" biti licencirana i početi da radi u okviru kosovskog zakonodavstva. Dodao je da se dokument ne bavi pitanjem imovine, "jer će to biti rešeno kasnije", i naglasio da će sada "svi morati da plaćaju struju koju potroše" i da Vlada Kosova neće morati da subvencioniše potrošenu struju. Pitanje duga od 1999. godine nije razmatrano, jer nije deo dijaloga, naveo je Lajčak.

Lajčak je rekao da je to jedan od problema sa kojim se suočava u vezi sa prethodnim sporazumima, jer se "različito čitaju" u Prištini i u Beogradu.

"Asocijacija nije zahtev Brisela, već nešto što je Kosovo dogovorilo sa Srbijom. To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, to je ratifikovala i Skupština Kosova. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se sve dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom", rekao je Lajčak.

On je još rekao je da pitanje Albanaca u Srbiji nikada nije bilo deo dijaloga i da je na Kosovu da to predloži ako želi, i da se onda vidi da li će Srbija pristati.

"Nikoga ne prisiljavam, jer zaista verujem da vi želite normalizaciju odnosa i moja uloga je da pomognem u tom procesu", rekao je Lajčak.

Govoreći o sporazumu o registarskim tablicama vozila između Kosova i Srbije, Lajčak je rekao da je u ovom trenutku "lopta u polju Vlada Kosova", jer prema njegovim rečima, čekaju da ih Vlada obavesti šta treba da budu naredni koraci.

Lajčak je rekao da je pitanje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Kosovo prihvatilo i koju mora da sprovede.

"To je obaveza koju je Kosovo prihvatilo, uključujući i ratifikaciju u skupštini. Iz tog razloga postoji dobro poznat princip koji kaže da se ono što je dogovoreno mora primeniti. To nije nešto što Brisel želi, već što se Kosovo dogovorilo sa Srbijom", rekao na konferenciji za medije na kraju posete Prištini.

Lajčak rekao da se radi na održavanju sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da bi on voleo da se to desi pre letnje pauze u Briselu, prenosi Koha.

"Želimo da se sastanu i dogovore o pitanjima koja su važna za građane Kosova i Srbije. Sada osećam da imamo zamah da počnemo sa češćim sastancima lidera. Plan je da imamo redovne sastanke", rekao je Lajčak.

Lajčak i sa liderima Srpske liste

Lajčak sastao se u Severnoj Mitrovici sa četiri gradonačelnika srpskih opština sa Kosova i Metohije i sa predstavnicima Srpske liste.

Na sastanku sa Lajčakom prisutan je i predsednik Srpske liste i ministar za zajednicu i povratak Goran Rakić, kao i gradonačelnici Severne Mitrovice Milan Radojević, Zubinog Potoka Srđan Vulović, Leposavića Zoran Todić i Dragiša Milović iz Zvečana, prenosi Kosovo onlajn.

Kako je najavljeno, na sastanku se razgovara o najaktuelnijim bezbednosnim, političkim i ekonomskim temama, a nakon toga neće biti održana konferencija za novinare.

Kasnije će Lajčak obići trafostanicu Valač i administrativni prelaz Brnjak preko kojeg će otputovati za Beograd.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija