Politika

Aktivisti traže da se identifikuju muškarci koji su privodili demonstrante, Vučević: Izvinite što nas nisu prebili

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2022

-

11:13

021.rs

veličina teksta

Aa Aa

Aktivisti nevladinih organizacija nakon protesta zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, koji su juče organizovali ispred Skupštine Vojvodine, zatražili su da se idetntifikuju "članovi privatnog obezbeđenja koji su tukli građane". Jučerašnja događanja ispred Skupštine Vojvodine ponovo je komentarisao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je istakao da policija radi svoj posao i da očekuje da tužilaštvo sve procesuira.

Na pitanja o privatnom obezbeđenju i njihovom ovlašćenju da štiti institucije i fizički se obračunava sa građanima, gradonačelnik je naveo da obezbeđenje ima svoje ugovore i koordinaciju sa policijom. 

"Policija privodi i već sam vam rekao da je privodila i da očekujem da odgovaraju svi koji su vršili nasilje. Niko neće tući odbornike i članove Gradskog veća, predstavnike građana i Grada Novog Sada, niko ih neće polivati farbom i neće puštati miševe u salu gde se odvija sednica. Izvinite što nas nisu prebili juče, izvinite što niste videli da nas prebija njih 70 iz cele Srbije. Gde su ljudi sa primedbama?", rekao je Vučević, prenosi Radio 021. 

Euronews Srbija

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas odgovarajući na pitanja novinara izjavio da je policija blago reagovala i da je vodila račina da nikoga ne povredi. Rekao je i da nije učestvovalo ničije privatno obezbeđenje već obezbeđenje agažovano u skladu sa zakonom koje je štitilo objekat.

"Nemojte da izvrćete stvari. Niko nije napao nekoga zato što je taj mirno stajao ili sedeo negde, već je reč o licima koja su već upadala u Skupštinu grada ili Skupštinu Vojvodine i bacali petarde i suzavce. Taj nivo demokratije nije dozvoljen nigde u svetu", istakao je Vučić. 

Aktivisti: Identifikovati članove privatnog obezbeđenja

Aktivisti nevladinih organizacija koje su juče ispred Skupštine Vojvodine organizovale protest zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana, saopštili su da je privatno obezbeđenje, o trošku Grada Novog Sada, na protestu tuklo prisutne građane. 

Euronews TV

"Privatno obezbeđenje, koje se po nekim navodima godišnje plaća i do 250 hiljada evra, juče je bez obeležja, bez istaknutih imena, tuklo ljude u ime Grada Novog Sada", rekla je aktivistkinja Ekološkog fronta Marijana Mutavčieva na konferenciji za novinare organizovane ispred Skupštine Vojvodine, prikazujući fotografiju na kojoj se vidi kako muškarac u beloj majici kleči na vratu jednog od demonstranata. 

Aktivistkinja OSNE Vesna Jakovljević navela je da su u pitanju osobe protiv kojih su ranije podnošene krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja. 

"Tražimo od policije da identifikuje lica koja su juče vršila prekomernu silu i prekoračila svoja zakonska ovlašćenja i da ih hitno procesuira", rekla je Jakovljević. 

Aktivisti su se na pres konferenciji osvrnuli i na plan koji je juče usvojen u Skupštini grada. 

"Imali smo uvid u predlog koji je iznet pred odbornike. To je jedan vrlo obiman dokument od 2.300 stranica i sigurna sam da niko od njih nije pročitao taj predlog. Ustanovili smo da naše primedbe, pa čak ni one koje su urbanisti prihvatili, nisu inkorporirane u predlog, tako da će naš dalji postupak biti da uporedimo tri dokumenta - GUP koji je juče izglasan, Nacrt, kao i izveštaj koji mi imamo još od ranije", navela je Marijana Mutavčieva iz Ekološkog fronta Novog Sada.

MUP: Laž da su pripadnici policije vršili nasilje prema demonstrantima

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je laž da su juče u Novom Sadu pripadnici policije vršili nasilje nad demonstrantima od kojih je, kako navode, najmanje bilo Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova.  

"Svi ti lažni navodi o srpskoj policiji koji dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija, imaju jedino za cilj da naruše ugled naših pripadnika i naše institucije", saopštio je MUP.  

Iz MUP-a kažu da je juče zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije "nasilna grupa demonstranata koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede".  

Kako navode, i pored toga što su demonstranti pripadnike policije gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali ih zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke, pripadnici policije su sačuvali stabilan javni red i mir.  

"Policija će uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak", poručili su iz MUP-a. 

Kostreš: Utvrditi da li je reagovala policija ili privatno obezbeđenje

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš insistira da se, kako kaže, "utvrdi ko je tukao Novosađane i da li je došlo do prekomerne upotrebe sile". Kostrešovo saopštenje dolazi nakon protesta uoči izglasavanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada kada su privedene dve osobe.  

Kostreš poručuje da bi trebalo otkloniti svaku sumnju da li je reagovala policija ili privatno obezbeđenje.  

"Građani imaju pravo da na demosntracijama izraze svoje nezadovoljstvo odlukama koje donese odbornici i imaju pravo na miran protest. Ako je policija zloupotrebila silu ti pojedinci imaju ime i prezime i moraju biti kažnjeni", naveo je generalni sekretar LSV-a.  

Ističe i da je svoj stav o Generalnom urbanističkom planu Novog Sada Liga socijaldemokrata Vojvodine pokazala odbijanjem da ga podrži.  

Gradski parlament Novog Sada juče usvojio Generalni urbanistički plan sa 63 glasa "za" i četiri glasa "protiv".

Komentari (0)

Srbija