Politika

Srbija i Kraljevina Esvatini potpisale pet sporazuma o saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

16:42

Srbija i Kraljevina Esvatini potpisale pet sporazuma o saradnji
Srbija i Kraljevina Esvatini potpisale pet sporazuma o saradnji - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas sa ministarkom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Esvatini Tulisilom Dladle više sporazuma sa ciljem unapređenja saradnje između dve zemlje.

Reč je o Sporazumu o kulturno-prosvetnoj saradnji, Sporazumu o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, Sporazumu o saradnji u oblasti poljoprivrede, Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti protokola i Memorandumu o razumevanju o saradnji u oblasti omladine i sporta.

Selaković je posetu ocenio kao istorijsku jer je, naveo je, u 32 dugoj istoriji diplomatskih odnosa dve zemlje ovo prva zvanična poseta ministra inostranih poslova Esvatinija Srbiji.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Time je naše zadovoljstvo značajno veće. 1990. godine tadašnja Jugoslavija i Kraljevina Esvatini uspostavile su svoje diplomatske odnose, ali su naši odnosi značajno duži imajući u vidu da je naša država, nekada pod drugim imenom kao Jugoslavija, bila jedan od glavnih protagonista antiklonijalne borbe, borbe za oslobođenje i emancipaciju bratskih i prijateljskih naroda Afrike", rekao je Selaković.

Naveo je da od tada datira i naša pomoć Svazilendu, što je nekadašnje ime Kraljevine Esvatini, te dodao da je naše prijateljstvo jačalo i tokom godina našeg aktivnog učešća u radu Pokreta nesvrstanih zemalja.

"Potpisivanjem ovih pet veoma značajnih dokumenata pokazali smo našu opredeljenost za razvoj naših odnosa u budućnosti", istakao je Selaković i dodao da je uveren da Srbiju i Esvatini tek čeka period intrenzivnije saradnje.

Naveo je da je na današnjem sastanku bilo reči o različitim modalitetima saradnje dve zemlje naročito u oblasti poljoprivrede, sporta, turizma, ali i drugim oblastima.

Selaković je posebno istakao da su studenti iz Esvatinija, koji u Srbiji borave u okviru programa "Svet u Srbiji", medu najboljim stranim studentima na našim univerzitetima.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Iskazali smo svoju dobru volju da studentima iz prijateljskog Esvatinija nakon završetka studija, u zavisnosti od oblasti za koju su se školovali, omogućimo i sticanje stručne prakse u okviru institucija našeg sistema - zdravstvenim ustanovama, državnim organima, poljoprivrednim institutima...", rekao je Selaković i zaključio:

"Uveren sam da je ovo samo jedan novi pocetak naših davno započetih odnosa i te odnose ćemo graditi i u njih ulagati tako da oni i Srbiji i Esvatiniju budu na korist i ponos".

Ministarka Dladla je rekla da Esvatini i Srbija imaju dugogodišnje bilateralne odnose još iz vremena kada je Srbija bila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i istakla da su veze između dve zemlje uvek bile zasnovane na međusobnoj podršci, solidarnosti i razumevanju.

Između ostalog, izrazila je zahvalnost za stipendije koje su dodeljene studentima Esvatinija u okviru programa "Svet u Srbiji".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Mogućnosti koje taj program donosi poslužiće mladim ljudima Esvatinija i obezbediti budućnost naše zemlje u godinama koje dolaze. Pozdravljam i cenim uveravanje Vlade Srbije da nameravate da povećate kvotu stipendija dodeljenih Esvatiniju u narednim godinama", rekla je Dladla.

Takođe, ona je u ime Vlade Kraljevine Esvatini zahvalila za humanitarnu pomoć od oko 35 tona prehrambenih proizvoda koju je Srbija donirala Esvatiniju tokom pandemije koronavirusa.

Komentari (0)

Srbija