Politika

Nove mere stupaju na snagu, dijalog u blokadi: "Priština umesto pregovora izabrala poteze koji izazivaju nestabilnost"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2022

-

20:08

Nove mere stupaju na snagu, dijalog u blokadi: "Priština umesto pregovora izabrala poteze koji izazivaju nestabilnost"
Nove mere stupaju na snagu, dijalog u blokadi: "Priština umesto pregovora izabrala poteze koji izazivaju nestabilnost" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup, Tanjug/Dimitrije Nikolić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Građanima Srbije koji uđu na Kosovo od 1. avgusta bi, kako je najavila kosovska vlada, trebalo da bude obezbeđen "dokument za ulazak i izlazak". Ovom odlukom, kako je navedeno u saopštenju, Kosovo "na svojoj teritoriji" poništava dokumenta koja su izdale srpske vlasti, a dodaje se i da je to "mera reciprociteta prema Srbiji". To je izazvalo nove tenzije na severu Kosova i nezadovoljstvo među Srbima. Danas su se začule sirene u Kosovskoj Mitrovici i blokirani su putevi kod Rudara i Zubinog Potoka. Zvaničnici Srbije ističu da nikada nije bila komplikovanija situacija kada je reč o Kosovu i Metohiji, a predsednik Vučić apeluje na Albance "da se urazume", a na Srbe da ne reaguju na provokacije.

Najavljene mere u vezi sa ličnim dokumentima i registraskim tablicama, stupaju na snagu samo nekoliko dana pošto su kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani posetili SAD i razgovarali sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom. O tim sastancima nema mnogo detalja. Osim što je Blinken saopštio da su nezavisnost i suverenitet Kosova nepovratni, nisu pomenuti najnoviji potezi koji bi mogli da dodatno uzdrmaju odnose Beograda i Prištine. 

Analitičari ističu da je Priština umesto dijaloga izabrala sprovođenje mera koje potencijalno mogu da dovedu do narušavanja stabilnosti, a kada je reč o dijalogu, smatraju da nijedan sporazum nije moguć bez podrške SAD.

Kakve mere stupaju na snagu?

Vlada na čijem je čelu Kurti donela je Uputstvo za prelazak administrativnih prelaza sa ličnim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije prema kome "sva lica koja imaju lična dokumenta izdata od strane srpskih vlasti, prilikom ulaska na teritoriju takozvanog Kosova dobijaju potvrdu koja zamenjuje ta dokumenta i važi 90 dana".

Takođe, trebalo bi da počne i primena odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila sa oznakama "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" na "RKS" tablice. Iako je dogovoreno da režim stikera za tablice izdate u Srbiji do daljeg važi, krajem juna Priština je donela odluku da se do 30. septembra moraju zameniti tablice srpskih gradova na Kosovu.

Zbog toga su već u sredu ujutru u Kosovskoj Mitrovici osvanuli flajeri na automobilima sa porukom: "Nema predaje - KM ostaje!" uz fotografije "KM" i "RKS" tablice. Na najave Prištine reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je danas istakao da situacija nikada nije bila komplikovanija i teža, i u obraćanju je rekao da moli Albance "da se urazume".

"Molim i predstavnike moćnih zemalja da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. Ne mislim da Zapadu odgovara bilo kakav sukob na KIM, molim i kumim da se sačuva mir. Obavio sam mnogo razgovora od sinoć, naročito sa Lajčakom. Ako neko misli da može da se ponovi 17. mart, to se neće dogoditi", rekao je predsednik. On je još jednom apelovao da se sačuva mir, ali i poručio: "Predaje neće biti, i pobediće Srbija.

Kada je reč o reciprocitetu na koji se pozivaju prištinski zvaničnici, Vučić je još ranije upitao po kom osnovu se taj reciprocitet uvodi.

 

"Gde to piše, osim u glavi Aljbina Kurtija i zemalja Kvinte, pošto je za njih Kosovo država, pa da imaju pravo da rade centralnoj Srbiji, ono što Srbija, kao međunarodno priznata, može da radi njima" ukazao je Vučić. Kako kaže, ni iz čega to pravo nisu izvukli, što se tiče ličnih karata: "Priština želi krizu, žele da prave probleme i zabrinut sam zbog toga. Videćemo kako će se stvari odvijati".

Euronews Srbija

 

Komentarišući za Euronews Srbija najavljenu odluku Prištine, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže da umesto nastavka dijaloga koji je već duže vreme u blokadi, kosovske vlasti su izabrale sprovođenje mera koje potencijalno mogu da dovedu do narušavanja stabilnosti.

"Isto tako, umesto ispunjavanja prethodno preuzetih obaveza iz Briselskog sporazuma, poput stvaranja ZSO ili vraćanja zemlje manastiru Dečani, odabrali su takozvani reciprocitet koji sigurno ne vodi ka boljoj budućnosti u odnosima Beograda i Prištine. Insistiranje na priznanju, ali ne i na kompromisu, zaglavilo je dijalog na neodređeno vreme", rekla je ona.

I politikolog Ognjen Gogić ranije je rekao da smatra da bi pitanje tablica moglo da dovede do krize na severu Kosova.

"Ostale su KM tablice na severu, a ako se ne izvrši promena konfiskovaće automobile, što se do sada dešavalo južno od Ibra, ali ovo bi značilo da će se ući na sever. Kako stoje stvari, Srbi neće pristati da promene tablice. Tu nekako postoji i pritisak među samim Srbima, ako bi neko hteo, drugi ne bi dozvolili. Onda će Kurti da preduzme neku nasilnu akciju", rekao je on ranije za Euronews Srbija.

Povodom najnovijih odluka prištinskih vlasti, danas se direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova. On je posle sastanka istakao da je za Beograd neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica i ocenio da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim ponašanjem pokušava da izazove krizu ogromnih razmera.

"Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa KiM", rekao je Petković. On je dodao da je razgovor sa Srbima bio dug i težak, ali potpuno otvoren, navodeći da je bilo reči o svim aspektima političko-bezbednosne situacije na KiM.

Poruke posle susreta u Vašingtonu

Nakon sastanaka sa prištinskim zvaničnicima u Vašingtonu, američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da su razgovarali i o "kritičnim pitanjima regionalne bezbednosti", ali nije izneo više detalja. "SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova, kao i dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo EU", napisao je Blinken na Tviteru.

Vjosa Osmani je u izjavi medijima, nakon sastanka sa Blinkenom, rekla da je sastanak bio "odličan" i da se još jednom potvrdilo da "Kosovo nema većeg i boljeg saveznika od SAD". Osmani je na ovom sastanku rekla da se detaljno razgovaralo o nekim od dogovora postignutih u okviru ovog procesa, kao što je energetika, i dodala da je američka administracija jasno stavila do znanja da proces dijaloga treba da bude fokusiran na međusobno priznavanje, "što je i potvrđeno i danas tokom ovog sastanka".

Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je za Kosovo onlajn da su predsednica i premijer Kosova Vjosa Osmani i Aljbin Kurti od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena verovatno dobili smernice kako bi trebalo da se odvija dalji tok dijaloga sa Srbijom. Prema njegovim rečima, lideri Kosova su dobili upustva od Amerike kako doći do priznanja od strane Srbije.

"Sigurno je da je sastanak organizovan kako bi se pripremio konačni sporazum sa Srbijom uz upustvo koje Kosovo treba da primenjuje kako bi dobilo priznanje od strane Srbije. O tome šta je dogovoreno i o čemu se govorilo na sastanku nije saopšteno javnosti kako ne bi uticalo na pregovore. Verovatno je Kurtiju i Osmani rečeno u čemu to moraju da popuste da bi došlo do dogovora sa Srbijom", istakao je Spahiu.

Kako je istakla Grubješić, nema mnogo informacija o sastanku, ali možemo da pretpostavimo da je osim potpisivanja energetskog sporazuma bilo reči o dijalogu.

"Uloga SAD je i do sada bila vidljiva bez obzira na to što je EU formalno zadužena za posredovanje u dijalogu. Nijedan sporazum u regionu nije bio moguć bez podrške SAD, pa je teško zamislivo da bi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao da bude izuzetak", rekla je ona.

Tanjug/AP/Olivier Douliery

 

Kako je rekla Osmani, inače, još jedno pitanje koje je pokrenuto na sastanku je uloga koju Rusija ima u destabilizaciji Zapadnog Balkana preko svog "satelita Srbije".

"Sekretar Blinken, kao i predsednik Bajden, veoma dobro znaju ovu istoriju ruskih namera u našem regionu i ni u jednom trenutku ne skreću pažnju sa toga, što su nam danas potvrdili, kako bismo zajedno radili na tome da zaustavimo ove tendencije za destabilizacija u našem regionu", rekla je Osmani.

Kako je za Blic rekao Dragoslav Rašeta iz organizacije Novi treći put, u Prištini se u poslednje vreme vodi debata koliko se tamošnja vlada udaljila od američke spoljne politike. Zato su, kako kaže, Kurti i Osmani iskoristili ovu posetu Vašingtonu kako bi pokušali da se usaglase sa SAD.

"Kurti i Osmani ocenili su da će lakše naći zajednički jezik sa Vašingtonom preko napada na Srbiju tako što će Srbiju predstaviti kao ruskog satelita ili piona Moskve koji će sabotirati Zapad i EU na Zapadnom Balkanu. S druge strane, pitanje je koliko su jednostrane akcije koje priprema Priština u skladu sa američkom politikom da se sva pitanja rešavaju dijalogom", rekao je on i dodao da Zapadni Balkan nije toliko u fokusu Vašingtona od kako je počeo rat u Ukrajini.

Komentari (0)

Srbija