Politika

Selaković: Ako postoje pregovori neprihvatljive su jednostrane akcije, Kasulidis: Dovoljna iskra da se region "zapali"

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

16:27

Selaković: Ako postoje pregovori neprihvatljive su jednostrane akcije, Kasulidis: Dovoljna iskra da se region "zapali"
Nikola Selaković i Janis Kasulidis - Copyright Tanjug/AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u Nikoziji, na zajedničkoj konferenciji sa kiparskim kolegom Janisom Kasulidisom, da su, ako postoje pregovori kao diplomatski način za rešavanje pitanja između Beograda i Prištine, neprihvatljive jednostrane akcije koje nailaze na skromne reakcije, a ne i na čvrste osude, i poručio da veruje da će razum, odnosno Srbija pobediti.

On je dodao da "situacija na KiM danas deluje malo mirnije, ali da je i dalje krhka", a kao poseban razlog za to naveo to što je "neko uspostavio jednostranost kao ključni princip za rešavanje problema".

"Ako imamo pregovore, kao diplomatski način da rešimo sva pitanja koja postoje između Beograda i Prištine ili da normalizujemo komunikaciju i normalizujemo situaciju, onda nije ni normalno ni prikladno ni prihvatljivo imati jednostrane akcije koje će naići samo na neke skromne reakcije nekih država, bez ikakve suštinske i čvrste osude", rekao je Selaković.

On je podsetio da Srbi na KiM nisu mogli da učestvuju na referendumu o ustavnim promenama 16. januara ove godine, kao ni na predsednickim i parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine, dodavši da su "to sve bile jednostrane odluke".

Srpski ministar spoljnih poslova je istakao i da "ako je neko zaista usmeren ka tome da traži mirno rešenje za sva postojeća pitanja onda taj ne bi trebalo da se ponaša na način na koji se ponasao sinoć".

Kasulidis: Kriza na KiM mora da se reši diplomatski

Kiparski šef diplomatije istakao je na konferenciji da su incidenti u Kosovskoj Mitrovici pokazali da je iskra više nego dovoljna "da se region zapali" i poručio da se Kipar nada da će kriza biti rešena diplomatskim putem.

On je ponovio da Kipar ne priznaje nezavisnost Kosova i istakao da je situacija na Balkanu bila "važan deo agende" na sastanku sa Selakovićem.

"Političko okruženje u regionu postalo je veoma krhko poslednjih godina i iskra je više nego dovoljna da se region zapali, kao što su pokazali i jučerašnji incidenti u Kosovskoj Mitrovici. Iskreno želimo da se kriza reši diplomatskim putem, uz obezbeđivanje dobrobiti svih stanovnika grada", rekao je Kasulidis.

Naglasio je a su evropske integracije jedini održiv način da se obezbedi dugoročna stabilnost i prosperitet u regionu, da je nedavna odluka EU da otvori pristupne pregovore za Severnu Makedoniju i Albaniju "pozitivan korak u pravom smeru", kao i da se Kipar raduje brzom napretku u pristupnim pregovorima zemalja regiona, uključujući Srbije.

Kasulidis je naglasio da EU mora da bude ubedljivija u tome da će zemlje u regionu moći da joj se pridruže.

"Nažalost, to nije uvek bio slučaj. U tom smislu, Kipar je posvećen bliskoj saradnji sa našim partnerima u EU, kao i sa našim prijateljima u regionu", rekao je Kasulidis.

On je istakao da je zahvalio na principijelnim stavovima Srbije o kiparskom pitanju i stalnoj podršci "procesu koji će na kraju dovesti do mirnog rešenja, na osnovu relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Komentari (0)

Srbija